Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KUBA

Odlazi u mirovinu: Raul Castro (89) potvrdio da predaje vodstvo stranke mlađoj generaciji

Raul Castro
Foto: Handout/REUTERS/PIXSELL
1/3
16.04.2021.
u 23:29

Castro je u govoru na otvaranju četvorodnevnog kongresa, koji se održava iza zatvorenih vrata, a čiji su isječci objavljeni na televiziji, rekao da mu je zadovoljstvo što vodstvo predaje skupini odanoj stranci koja ima višedesetljetno stranačko iskustvo

Raul Castro potvrdio je da predaje vodstvo Komunističke partije Kube mlađoj generaciji, koja je, kako je rekao, "puna strasti i antiimperijalističkog duha", na kongresu stranke koji je počeo u petak.

Castro je u govoru na otvaranju četvorodnevnog kongresa, koji se održava iza zatvorenih vrata, a čiji su isječci objavljeni na televiziji, rekao da mu je zadovoljstvo što vodstvo predaje skupini odanoj stranci koja ima višedesetljetno stranačko iskustvo.

"Žarko vjerujem u snagu i uzornost i razumijevanje svojih sunarodnjaka i dok budem živ bit ću spreman braniti domovinu, revoluciju i socijalizam", rekao je Castro stotinama okupljenih stranačkih delegata u kongresnom centru u Havani.

U svom je govoru pozvao i na "dijalog s poštovanjem" između Kube i SAD, ali bez "odricanja socijalizma".

Rekao je da se povlači s osjećajem da je "ispunio svoju misiju i uvjeren u budućnost domovine". Njegovim povlačenjem završava se šest desetljeća dugo razdoblje u kojem su Kubu vodili on ili njegov brat Fidel, a koje je počelo 1959. godine.

Nakon smrti Fidela Castra 2016. i sada odlaska u mirovinu njegovog 89-godišnjeg brata Raula okreće se nova stranica u politici Kube i njezinih građana od kojih mnogi cijeli život poznaju samo vlast slavne revolucionarne obitelji, dodaje AFP.

Četverodnevni kongres kubanske Komunističke partije počeo je u petak, a taj povijesni skup označit će kraj vladavine obitelji Castro i dolazak nove generacije vođa.

„Sanjati i nastavljati državu: danas počinjemo naš osmi kongres Komunističke partije“, napisao je na Twitteru kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel, koji je pozvan da preuzme tu političku grupaciju.

To je „kongres kontinuiteta“, dodao je Diaz-Canel, naglasivši kako se smjer vlasti na Kubi, jednoj od pet posljednjih komunističkih država, neće mijenjati, prenosi agencija France Presse.

Imenovanje Diaz-Canela glavnim tajnikom Komunističke partije, što je najvažnija funkcija u zemlji, očekuje se zadnjeg dana kongresa, u ponedjeljak.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Dokman
Dokman
09:15 17.04.2021.

I dalje jad i čemer komunizma.. Da im nije tropske klime umirali bi od gladi..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije