Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Miroslav Kutle

Odbjegli tajkun izvojevao još jednu pobjedu: Pravomoćno oslobođen za Tisak

08.09.2020.
u 09:36

Postupci M. Kutle ili su već obustavljeni ili klize u zastaru, a sad tužiteljstvo nije uspjelo dokazati ratno profiterstvo.

Tko čeka, taj dočeka. Stara je to poslovica koju je višestruko iskoristio Miroslav Kutle, nekada najdraži HDZ-ov tajkun i simbol kriminala u pretvorbi i privatizaciji. Jer dok se on iz BiH, u koju je pobjegao kako bi izbjegao zamke koje mu je postavilo hrvatsko pravosuđe, ruga tom pravosuđu, to isto pravosuđe, dijelom zahvaljujući svojoj nesposobnosti, a dijelom protoku vremena, radi za njega.

Prva presuda 2004.

Sada je pravomoćna postala oslobađajuća presuda u aferi Tisak, u kojoj je još 2004. bio osuđen na šest i pol godina zatvora. Tada je s objave te presude bio odveden u zatvor u Remetincu, no poslije je presuda ukinuta. Ostaci tog postupka u kojem su za gospodarske zloporabe osim Kutle još bili optuženi Zdenko Francetić, Petar Anić, Krunoslav Marčinko, Ivan Majić, Milena Šenator i Dražen Mandić godinama su se iz ovih ili onih razloga vukli po sudovima. Zagrebačko tužiteljstvo je optužnicu protiv Kutle i ostalih u kojima ih je teretilo da su tijekom 1996. i 1997. izvlačili novac iz Tiska podignulo 20. srpnja 2000. Nakon toga je mijenjana pet puta, a s početnih 12 optuženika spala je na sedam. Kutle i ostali prvom su se optužnicom teretili za štetu od 47 milijuna kuna, no na koncu je šteta umanjena, pa im se na kraju na teret stavljalo 30-ak milijuna kuna.

Tužiteljstvo je optužnicu posljednji put mijenjalo 27. travnja 2016., kada je zastaru koja joj je prijetila pokušalo premostiti optužbama za ratno profiterstvo. No taj se manevar, kao ni u ostalim Kutlinim predmetima, nije isplatio. Optužbe za zloporabu su otišle u zastaru dok je optužbe za ratno profiterstvo, smatrajući ih nedokazanim, sud prošlo ljeto odbacio te su Kutle i ostali nepravomoćno oslobođeni optužbi. Tužiteljstvo se žalilo, no žalba im je odbačena, te je oslobađajuća presuda u slučaju Tisak postala pravomoćna. U obrazloženju odluke navodi se da je tužiteljstvo samo navelo da su djela za koje se Kutle i ostali terete “počinjena za vrijeme neposredne ugroženosti neovisnosti..., a pri tome nije uopće opisan način na koji su optuženici iskoristili navedeno stanje...”

Objašnjeno je da je prvostupanjski sud nakon provedenog kaznenog postupka utvrdio da u “konkretnom slučaju nema mjesta primjeni Zakona o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije”. Slijedom toga utvrđeno je i da je nastupila zastara za djela za koje se Kutle i ostali terete. A kako je nastupila zastara kaznenog progona, sud je sukladno zakonu, obustavio postupak protiv Kutle i ostalih. No veći problem za tužiteljstvo, od činjenice da im svi Kutlini postupci klize u zastaru ili su zbog zastare obustavljeni, način je na koji su tu zastaru pokušali premostiti. Objašnjeno je da tužiteljstvo nije detaljiziralo kako su se to Kutle i ostali okoristili ratom za svoj profit niti su objasnili uzročno-posljedičnu vezu između onog za što su se teretili i tadašnjih društveno-ekonomskih prilika.

Samo koincidencija

Prema stavu višeg suda “iz tako postavljenog činjeničnog opisa djela koja se stavljaju na teret okrivljenicima proizlazi samo koincidencija vremena počinjenja kaznenih djela i vremena kada je u RH trajao Domovinski rat...” Zaključuje se da sama tvrdnja da su radnje za koje se Kutle i ostali terete, počinjene u vrijeme Domovinskog rata i za vrijeme mirne reintegracije, “ne predstavljaju više od naznake vremenske koincidencije između vremena počinjenja djela i činjenice trajanja Domovinskog rata.” Objašnjeno je i da ostvarivanje nepripadne imovinske koristi mora biti povezano sa svjesnim iskorištavanjem ratnog stanja, a u optužnici nije navedena nijedna okolnost koja bi to potvrdila.

Komentara 47

AN
antiekstremist
09:44 08.09.2020.

Radio sam prije nešto više od 20-ak godina u firmi koju je Kutlina globus grupa spasila od stečaja i postavila je na noge. Nije u tim marifetlucima bilo samo "crnog sadržaja".

Avatar Domovine_sin
Domovine_sin
10:02 08.09.2020.

Tri su osnovna problema u Hrvatskoj: pravosuđe koje je takvo kakvo je, novinarstvo koje je podaničko a nikako istraživačko i niska razina kulture velike većine građana ove države.

DI
Diesel
09:50 08.09.2020.

Gdje je Nadan Vidosevic, i on vam ide u zastaru? Kako ce tek biti kad krene igranka oko Ivice Todorica? Bolestan, nesvjestica, odgoda 1, odgoda 2,.....nepravomocna presuda, zalba na nepravomocnu presudu, zalaba se usvaja i slucaj se vraca na pocetak,....ponovni slucaj, proceduralna pogreska, odgoda 65,.....ponovno sudjenje, nepravomocna presuda, zalba na nepravomocnu presudu, bolestan, vrtoglavica, sinkopa, zalba vrhonom sudu, presuda, vrtoglavica, zalba ustavnom sudu, ustavni sud vraca na pocetak,......proslo 10 godina, zastara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije