Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zakona o sigurnosti prometa

Od sutra velika promjena za vozače

Obveza korištenja dnevnih svjetala po zakonu prestaje 31. ožujka
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
31.03.2022.
u 14:00

Vozači mopeda i motocikala dužni su cijele godine i danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu

Policija je objavila da od petka za vozače više nisu obavezna dnevna svjetla danju. 

Izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, datumski je određeno obavezno korištenje dnevnih ili kratkih svjetala na motornim vozila danju i to od 1. studenog do 31. ožujka, što znači da od 1. travnja nema obaveze paljenja svjetala na motornim vozilima danju. Vozači mopeda i motocikala dužni su cijele godine i danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi vozač se može kazniti novčanom kaznom u iznosu od 300 kuna.

Zbog vlastite i sigurnosti svih drugih sudionika u prometu, policija preporučuje korištenje svjetala na svim vozilima tijekom cijele godine, a isto je obavezno i u uvjetima smanjene vidljivosti i noću.

I vozači bicikala, od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. U slučaju nepoštivanja te zakonske odredbe, vozač bicikla kaznit će se novčanom kaznom od 500 kuna, objavila je policija.

Video: Od 1. travnja plin skuplji prosječno 16 posto, a struja 9,6 posto.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije