Oporavak neizvjestan

Od nesreće je prikovana za kolica, ponovno je počela učiti pričati

nikolina
13.05.2010.
u 17:19

Do prije tri mjeseca jela je samo preko sonde. Zna reći tek “mama” i “tata”, ali sve nas razumije što joj govorimo, kaže majka male Osječanke V. Milić.

U sekundi se prije točno dvije godine promijenio život tada četverogodišnjoj Nikolini Milić. Malena je 12. svibnja 2008. godine u popodnevnim satima sa starijim bratom prelazila cestu na Poljskom putu u Osijeku nedaleko od Vodovoda kada je na nju naletio automobil.

Tri mjeseca u komi

Prije nesreće znala je već i čitati i pisati. No, sada je drugačije. Bila je u komi, tri mjeseca bila je i slijepa, liječnici su imali najgore prognoze, a danas je, sa napunjenih šest godina, stopostotni invalid i zahtjeva 24-satnu brigu.

Hoće li i kada se oporaviti, nitko još sa sigurnošću ne može reći. Desetak dana prije nego što su u veljači doselili u novu kuću u Dalju nedaleko od Osijeka, Nikolina je počela samostalno jesti. Ove je jeseni trebala krenuti u prvi razred.

– Ona napreduje, ali jako polako. Mi najbolje vidimo kakav je to napredak jer smo stalno s njom. Do prije tri mjeseca jela je samo preko sonde, ali ju je onda odjednom iščupala i od tada normalno jede. Ne priča još uvijek, samo zna reći “mama” i “tata”, ali sve nas razumije što joj govorimo - priča nam Nikolinina majka Viktorija.

Ona, kako niti otac Goran ne rade jer se stalno moraju brinuti o malenoj. Žive od 2000 kuna koje majka Viktorija dobiva kao Nikolinina njegovateljica i 1200 kuna invalidnine.

Skupi lijekovi

– Teško nam je s financijama jer dosta lijekova moramo kupovati, a na dosta pregleda idemo kod liječnika u Zagreb. Ona brzo raste i razvija se tako da joj i odjeću gotovo svakoga mjeseca moramo kupovati. I kolica koja ima počinje polako prerastati tako da ćemo ponovno morati zaviriti u novčanik – kaže otac Goran.

Nikolinini roditelji najviše od svega ove bi godine voljeli svoju djevojčicu odvesti na more. Lani su bili, no ovo ljeto to financije im neće to dopustiti.

– Nina se ne smije kupati u bazenu jer ima neurogeni mjehur, odnosno bakterije u mokraći, no more joj puno pomaže. Lani smo bili na moru, ondje je radila čak i s logopedom i već kroz nekoliko terapija počela je polako pričati. No, kada smo se vratili više nije imala takve vježbe pa se to s vremenom izgubilo – kaže Goran Milić. Ako želite pomoći Nikolini novac možete uplatiti na žiro račun u Splitskoj banci 2330003-3140868873 na ime Nikolina Milić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije