Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afganisatan, Helmand

Novi režim za civile u područjima očišćenima od talibana

Helmand
AFP
15.02.2010.
u 21:24

Otpor talibana velikoj savezničkoj ofanzivi bio je mlak, ali je za uvođenje novih pravila odlučujuća bila kobna greška u kojoj je poginulo 12 civila

U Afganistanu se uvode nove mjere, među kojima i zabrana uporabe teškog topništva, javlja DPA. Cilj je tih mjera da se ubuduće izbjegnu žrtve poput 12 mještana koji su poginuli zbog pogreške, rekao je u ponedjeljak afganistanski ministar unutarnjih poslova Mohamad Hamif Atmar.

Tisuće američkih, britanskih i afganistanskih vojnika za vikend su krenule u najveću ofanzivu protiv glavnog uporišta talibana u južnoj pokrajini Helmandu. Glavni je njen cilj staviti pod nadzor afganistanskih vlasti grad Mardžu i pridobiti mjesno stanovništvo. Taj je plan, međutim, doživio veliki udarac kad su dvije rakete američke vojske skrenule s mete i pogodile kuću oko 600 metara dalje pri čemu je poginulo 12 civila.

"Da se takvo što ne bi ponavljalo odlučili smo da se ubuduće neće koristiti teško topništvo", rekao je Atmar na konferenciji za novinare u glavnom gradu Helmanda Laškargi. Pred novinarima su se pojavili i afganistanski ministar obrane Abdul Rahim Vardak te zapovjednik snaga NATO-a u Afganistanu, američki general Stanley McChrystal.

Atmar je rekao da će druge mjere uključivati konzultacije s vođama lokalnih zajednica o budućim operacijama. "Zbog sigurnosti ljudi u Mardži pokrenut ćemo radijski program putem kojega će na vrijeme biti obaviješteni što trebaju učiniti da sačuvaju živote", rekao je.

NATO je već prije objavio da je prekinuo uporabu pokretnog topničkog raketnog sustava iz kakvoga su ispaljene dvije kobne rakete. General McChrystal se javno ispričao, a afganistanski predsjednik Hamid Karzai naredio da se o stradanju pokrene istraga.

Komentara 30

OZ
ozujsko
21:58 15.02.2010.

\"skrenule americke dvije rakete\"mo`s mislit,kak nisu skrenule u kolonu amera ili engleza,nego pravo u kucu punu civila,da nije teskokog naoruzanja,i avijacije,svi bih strani okupatori izgunuli u Iraku i Afganistanu.

OB
-obrisani-
22:46 15.02.2010.

Nadam se da će Ameri i NATO očistiti zemlju od talibana, prepustiti je civilnim vlastima, dati lovu i otići što prije. To je jedino rješenje i mislim da se i ide u tom pravcu........

OB
-obrisani-
14:14 16.02.2010.

Pećinski to ti nije loša ideja...samo umjesto gušterica bila bi bolja neka manje žilava hrana,,,,Možda neka fina ribica.....ispod palme uz zalazak sunca na nekom lijepom mjestu i daleko od civilizacije i ratova....Dobra ideja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije