Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISPRAZNA OBEĆANJA

Niti poslije sedam godina većina objekata javne namjene u Gunji nije obnovljena

Foto: Općina Gunja
1/7
25.08.2021.
u 17:14

I dok se za obnovu obiteljskih kuća može reći kako je najvećim dijelom završena na području Općine Gunje, većina javnih objekata u Gunji, koja je gotovo cijela bila pod vodom, nije obnovljena

I danas, sedam godina poslije katastrofalnih poplava u županjskoj Posavini, mnogi se sjećaju poplavljenih sela i očaja ljudi koji su pred najezdom vode morali napustiti svoje domove. Poslije sedam godina od te katastrofe mnogo toga je napravljeno ali je i mnogo toga ostalo neobnovljeno i zaboravljeno. To posebno upada u oči danas kada svi očekuju početak radova na obnovi Zagreba i Banovine poslije potresa koji su ih pogodili prošle godine. 

I dok se za obnovu obiteljskih kuća može reći kako je najvećim dijelom završena na području Općine Gunje, većina javnih objekata u Gunji, koja je gotovo cijela bila pod vodom, nije obnovljena. Mještani kažu kako se osjećaju zaboravljenima i da vjerojatno sada poslije potresa u Zagrebu i na Banovini od toga više neće biti ništa.

Podsjećaju kako se tada obećavalo mnogo toga ali i da je većina toga ostala samo mrtvo slovo na papiru. Potvrđuje nam to i načelnik Općine Gunja Ante Gutić koji kaže kako će većinu javnih objekata na području Općine, koji nisu iz raznih razloga obnovljeni, morati sami obnoviti ili pak osigurati sredstva kroz EU projekte ili pak preko fondiva ministarstava Vlade RH.

Prema navodima iz Općine od javnih objekata u Gunji novozgtrađeni su Društveni dom i narodna knjižnica i čitaonica kao i nogometni stadion NK Jadrana koji nosi naziv Stadion Luka Šokčević Šaljapin.

- Društveni dom i narodna knjižnica i čitaonica izgrađen je donacijama INA-e kao i ministarstva vanjskih poslova i ministarstva kulture. Društveni dom je projekt vrijedan oko 5 milijuna kuna i u cijelosti je opremljen i u funkciji. Koriste ga razne udruge, sportski klubovi, a ima i veliku salu koja se može koristiti za razne prigode. Novi stadion izgrađen je na mjestu staroga stadiona koji je imao drvene tribine. Izgradnju stadiona sa oko 4 milijuna kuna financirao je Hrvatski nogomet ni savez, pojašnjava Gutić.

Poslije poplave od javnih objekata u Gunji obnovljena je i opremljena i OŠ Antuna i Stjepana Radića kao i Društvo osoba invaliditetom Zvjezdice. Treba naglasiti kako su prostorije društva Zvjezdice obnovili pripadnici Hrvatske vojske i to svojim radom i izdvajanjima iz svojih plaća. Obnovljeno je i nešto malo nogostupa, prometnica i rampe.

Gutića je dolaskom na mjesto načelnika 2017. godine dočekalo 12 neasfaltiranih ulica kao i brojni uništeni nogostupi. Ostalo je neobnovljeno groblje, vodocrpilište kao i vodovodna mreža. Prema riječima Gutića najgore im je što je vodovodna mreža ostala neobnovljena s obzirom da je mreža stara i radi toga bilježi gubitke od oko 50 posto. 

- Činjenica je kako puno toga nije napravljeno ili obnovljeno kada je riječ o javnim objektima ali ne možemo tu samo kriviti Zagreb. Krive su i prijašnje lokalne vlasti jer nisu dovoljno jako i energično insistirali na obnovi nekih javnih objekata. Da jesu vjerujem da bi se barem još nešto napravilo. Svjesni smo i kako sada, sedam godina poslije i poslije potresa na Banovini i u Zagrebu, teško možemo očekivati nekakvu veću pomoć i podršku. Radi toga smo mi sada prinuđeni obnavljati nogostupe i prometnice iz sredstava općinskog proračuna ili pak aplicirati na razne fondove EU, rekao je Gutić.

Slijedom toga su protekle godine asfaltirali 3 ulice u Gunji ali i asfaltirali oko 4 kilometara nogostupa i betonirali dodatnih 2 kilometra nogostupa. 

- Prepušteni smo sami sebi i tome koliko smo sposobni i znamo. Svi želimo ljepše i uređenije selo i zato ćemo i dalje nastaviti raditi na isti način. Ukoliko dođe neka pomoć iz Zagreba svakako da je nećemo odbiti, zaključio je Gutić.

Tekst je potican sredstvima u sklopu projekta Novinarske izvrsnosti Agencije za elektroničke medije. 

VIDEO U zgradi na Jarunu susjedi platili izgradnju dizala, oni koji nisu neće ga moći upotrebljavati!


 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije