Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
viktor lenac

Nema više buke od pjeskarenja, brodovi se peru pod tlakom

Viktor Lenac (1)
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/4
18.10.2013.
u 15:10

Oprema je vrijedna 1,7 milijuna eura i nabavljena je kreditom HBOR-a za modernizaciju .

U brodogradilištu Viktor Lenac umjesto tradicionalnog pjeskarenja brodova, koje je zbog prašine i buke imalo negativan utjecaj na okoliš na što su stanovnici Kostrene godinama upozoravali, radovi antikorozivne zaštite obavljat će se novom opremom. Riječ je o korištenju ekološke tehnologije za pripremu površina broda pranjem pod visokim tlakom za što je nabavljena oprema njemačkog proizvođača Hammelmann koja je u petak puštena u rad na brodu Divio koji je na popravku u Lenčevu Doku 11. Oprema je vrijedna 1,7 milijuna eura i nabavljena je kreditom HBOR-a za modernizaciju .

Zamjena prljave tehnologije pjeskarenja ekološkom osim što će imati pozitivan utjecaj na okoliš donosi i modernizaciju i ubrzanje radova antikorozivne zaštite koji će se, za razliku od pjeskarenja koje se izvodilo samo u noćnim satima, moći izvoditi 24 sata. Visokotlačna oprema, jer nema prašine, može se koristiti istodobno s drugim radovima koji se obavljaju na brodu, radi vakuumskog uvlačenja krutih čestica smanjena je buka, a već sat vremena nakon što je površina pripremljena može se nanositi prvi zaštitni premaz. Otpadni materijal, primjerice boja i rđa, prikupljaju se u poseban spremnik dok se otpadna voda odvodi u sustav za preradu i pročišćena ispušta u more.  

>> Debeljak u škveru: Situacija je super, vlada optimizam!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije