Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mesić za Večernji:

'Ne zanima me što vucibatine misle. Prijete mi ništarije koje nemaju ništa drugo u životu!'

Foto: Stipe Pudja
1/6
21.12.2017.
u 13:24

- Nisam veleizdajnik niti sam lažno svjedočio u Hagu. A nisam ni pobjegao iz Hrvatske zbog prijetnji već sam bio poslovno odsutan.

Bivši predsjednik RH Stjepan Mesić pojavio se u srijedu uvečer u Frankfurtu na humanitarnom Božićnom druženju kojeg je u elitnom prostoru Kameha kluba organizirala X-Direct Group, njemačka tvrtka koja se bavi nekretninama i uglavnom rade za Kineze i nekretnine prodaju na njihovu tržištu.

Prema riječima direktora prodaje X-Direct Gropp Slaven Raguža, na zimsko druženje, na kojem se prikupljao novac za djecu oboljelu od raka, pozvani su brojni njemački političari, strani diplomati, poduzetnici, odvjetnici, novinari, ... Među uzvanicima bio je i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić koji je u kraćem razgovoru za Večernji list progovorio o tomu gdje je bio zadnjih desetak dana te o teškim optužbama na njegov račun.

- Nisam veleizdajnik niti sam lažno svjedočio u Hagu. A nisam ni pobjegao iz Hrvatske zbog prijetnji već sam bio poslovno odsutan. Nikom nije ugodno kad čuje da mu se prijeti, pa ni meni. Ali tko prijeti? Prijete ništarije koje u životu ništa nisu imali osim klepetanja i pričanja gluposti.

Ja se s time nikad nisam bavio. Ja sam časno (kao predsjednik) zastupao svoju zemlju. U Hrvatsku su u moje vrijeme dolazili i Putin i Jacques Chirac, predsjednik Turske, predsjednici svih sovjetskih republika....

VL: Znači, odbijate navode da ste lažno svjedočili na Haaškom sudu?

- Te optužbe nemaju nikakve veze s istinom. Ja sam (na sudu) govorio o onoj politici kojoj sam se ja suprotstavio. I kad nisam mogao promijeniti odnose u HDZ-u, izišao sam iz HDZ-a. Ne mogu ja hvaliti politiku kad sam imao saznanja da Milošević želi uzeti najveći dio BiH i sada da Hrvatska pristane na podjelu Bosne. Nisam mogao tu politiku podržati.

Da ja hvalim jednu politiku zbog koje sam otišao iz HDZ-a bio bih budala.

VL: Sve su glasnije optužbe da ste počinili veleizdaju te da Vam zbog toga treba suditi?

To je jedan bezobrazluk. Ja sam dugo bio sudac, pravnik sam, ... Bio sam svjedok protiv Miloševića, protiv Slavka Dokmanovića koji je bio ratni gradonačelnik Vukovara,... O tome ne razmišljaju. I bio sam svjedok generalu Blaškiću za koga sam rekao da je on mene zvao jednom u Saboru da sjednem s njim za stol i da popijemo kavu. On je bio u
uniformi HVO-a, o njegovom ratnom putu ništa ne znam niti mogu o tome što govoriti.

VL: Kako komentirate nestanak Vašeg dosjea Udbe koji je bio pohranjen u Hrvatskom državnom arhivu?

Ne znam tko je mogao uzeti materijale koji su strogo čuvani. Što se mene tiče, ja sve dozvoljavam da se objavi gdje god sam što govorio i gdje što god sam radio. Moji politički protivnici pronalaze, npr. da sam kao student pedeset i neke godine išao u inozemstvo i da sam potpisao da ako sretnem nekoga iz neprijateljske emigracije da ću o tome obavijestiti sekretara za unutrašnje poslove. Rekao sam da hoću ako me netko bude pokušavao vrbovati. Ali nisam došao s nekim u vezu i nemam s tim nikakve veze. Onda se mogla dobiti putovnica pod uvjetom da je vratim, ja sam vratio putovnicu kad sam se vratio. Nikog nisam sreo i to je sve. Sad oni to eksploatiraju, to su pokvarenjaci koji nemaju veze o ničemu.

VL: Jeste li ikad vidjeli „svoj“ dosje?

Nikad nisam tražio svoj dosjee, niti me je to zanimalo. Ne zanima me ni danas što neka vucibatina o meni misli, bez obzira gdje se nalazio. Kad su mi rekli da mogu dobiti uvid u svoj dosje ja sam rekao da me to ne zanima. Ne zanima me što je o meni UDBA pisala niti što su njeni doušnici o meni pisali.

Pogledajte galeriju: Branitelji podignuli kaznenu prijavu protiv Mesića

1/4

VL: Za kraj, gdje ste bili posljednja dva tjedna i kad se vraćate u Hrvatsku?

U Hrvatsku se, nakon Kine, Indije i sada Njemačke, vraćam za dva-tri dana. Večeras sam ovdje na humanitarnom prijemu. U Indija sam bio na konferenciji predsjednika sudova svih zemalja svijeta. Pošto sam ja bio i sudac i predsjednik države, ja svake godine na toj konferenciji imam referat. Indijci žele da se stvori jedan međunarodno zakonodavstvo koje bi pitanja rata i mira rješavalo mirno. U Kini sam bio devet dana i tu smo razgovarali o putu svile, novom putu svile kojeg inicira Kina. Ja sam tamo visoki savjetnik za istraživanje suvremenog svijeta u Pekingu.

Komentara 94

GE
genex
13:47 21.12.2017.

dragi moji hrvati, nije on ništa kriv. ovo puno više govori o vama kada ste ovu protuhu birali dva puta za predsjednika države.crna zemljo otvori se.

MA
maziko
13:37 21.12.2017.

Ovo govno od covjeka smislit nemogu.

Avatar Moodleen
Moodleen
14:38 21.12.2017.

Kad ništarija govori o ništarijama, da pukneš od smijeha... A gdi je lova iz Australije, Kanade? Zaostala u malom džepiću? Inače, iz HDZa je otišel jer mu Franjo nije dal da njegova kćer kupi našičku cementaru za jednu kunu. Itd, itd...O veleizdajama da i ne govorim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije