Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IVA GRKOVIĆ

Naš DMS sustav daje jedinstvenu sigurnost i nepromjenjivost u svjetskim razmjerima

Iva Grković
BOŽIDAR BABIĆ PHOTOGRAPHY
11.10.2023.
u 09:56

Izvršna i financijska direktorica ICT LAMA, o DMS-u i Blockchainute iskoraku na svjetsko tržište.

Iva Grković, mag.oec., najveći je dio poslovne karijere provela u međunarodnim i domaćim kompanijama različitih industrija na pozicijama voditelja financija i računovodstva, managera i direktora u reviziji.

Tijekom svog radnog iskustva radila je na raznim projektima. Tako je sudjelovala u projektu implementacije ERP sustava kod malih i srednjih poduzetnika, radila kao konzultant za financije sa zadatkom postavljanja osnovnih poslovnih funkcija i procesa unutar poduzeća, na analizama internog i eksternog izvještavanja, revizijama financijskih izvještaja klijenata financijskog i nefinancijskog sektora. Danas uz poziciju izvršne direktorice ICT LAMA, obnaša i dužnost financijske direktorice iste tvrtke.

ICT je najbrže rastuća industrija u posljednjim godinama, a predviđa se da će prestići turizam što se tiče hrvatskog BDP-a. LAMA se može pohvaliti s 30 godina uspješnog poslovanja; u posljednjih 10-ak godina spada u TOP 100 hrvatskih IT kompanija po prihodima. Koja je tajna uspjeha?

LAMA je jedna od najvećih i najdugotrajnijih tvrtki ne samo u Dalmaciji već i u Hrvatskoj. Prije 30 godina LAMA je krenula kao tvrtka za prodaju računala, transformirala se s vremenom u sistem integratora, a zadnjih desetak godina počela se baviti i razvojem softvera. Prije godinu dana presložili smo tvrtku s naglaskom na “solution”, što smo dodali i u naš naziv LAMA Solutions4Business, a naša poruka je “Jedan Partner za sve izazove poslovanja!”. Tajna našeg uspjeha je fleksibilnost i brza transformacija na izazove i zahtjeve tržišta. Za sljedeću godinu plan nam je izlazak izvan granica Hrvatske.

DMS sustavi za upravljanje dokumentima postaju sve važniji u današnjem digitalnom svijetu, a vaš DMS sustav LaFMS u potpunosti je usklađen s državnom Uredbom o uredskom poslovanju. Što LaFMS donosi industrijama i sektorima?

Možemo reći da LAMA digitalizira Hrvatsku, naime u potpunosti koristimo industrijsku revoluciju 4.0., što znači da jednom kada informacija/dokument digitalno uđe u sustav, tu informaciju prenosimo kroz sve procese tvrtke.

Znamo da krajem sljedeće godine dolazi fiskalizacija 2.0, što znači da će tvrtke trebati imati digitalnu arhivu, a naši korisnici su već danas spremni za to.

Dodatno, za potrebe korisnika koji su svoje uredsko poslovanje obvezni voditi u skladu s Uredbom o uredskom poslovanju Hrvatske, i tu smo se u potpunosti prilagodili.

Naš sustav LaFMS u prijevodu znači FileManagementSystem, budući da osim dokumenata mi možemo obraditi i pospremiti i sve ostale digitalne formate poput video zapisa, slika i sl. Integrirani smo sa svim pružateljima usluga e- računa, kao i sa svim većim ERP sustavima, što znači da su poslovni procesi u firmi maksimalno digitalizirani te samim time i kontroling.

Otišli ste i korak dalje, razvijate rješenja na Blockchain tehnologiji i razvili ste aplikaciju za verifikaciju i autentifikaciju dokumenata i svih binarnih datoteka: BLOCKADEMIA, koja je sastavni dio vašeg DMS-a. Što ovaj sustav omogućava i donosi korisnicima?

U suradnji s našim partnerima ugradili smo decentralizirani sustav Blockademia u naš LaFMS kako bi otišli još korak dalje i unaprijedili cijeli sustav te ga podigli na razinu koja je jedinstvena ne smo u Hrvatskoj, već i u svjetskim razmjerima.

Nakon što u LaFMS-u odradite poslovne procese koji su definirani, sve ili samo željene dokumente, podatke, zapise, datoteke i sl. možete dodatno spremiti i na Blockchain. Na Blockchainu su podaci neizbrisivi i nepromjenjivi što LaFMS-u dodaje sasvim jednu novu dimenziju sigurnosti.

Blockademia sustav se može koristiti i nezavisno od LaFMSa, gdje se mogu svi podaci, datoteke, spremiti te kasnije provjeriti njihova originalnost.

Sadržaj omogućio LAMA

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije