Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
napeti odnosi

Nakon Hrvatske, MOL u sporu i s kurdistanskom vladom u Iraku

'02.02.2012., Orahovica - Ivan Tambolas u selu Mali Rastovac 100 metara od obiteljske kuce ima tri Inine naftne busotine iz koje se svakodnevno eksploatira nafta, a Tambolas od Ine za koristenje orani
'Dragutin Santosi/HaloPix/PIXSELL'
28.10.2013.
u 17:00

Kurdistanska vlada konzorcij je optužila za štetu uzrokovanu odgodom radova

Mađarski MOL ušao je u spor i s kurdistanskom regionalnom vladom u Iraku, nakon što se sukobio s Hrvatskom zbog upravljanja Inom. Time je u napetim odnosima sa zemljama u koje bi ove godine trebalo otići 45 posto njegovih ulaganja. S partnerima je pokrenuo sudski proces protiv vlade na sjeveru Iraka tvrdeći da im za tamošnje radove na plinskim poljima nije isplaćen novac. Kurdistanska vlada njih je zauzvrat optužila za financijsku štetu izazvanu odgodom radova.

Tri mjeseca bez isplate

Pearl Petroleum, konzorcij u kojem MOL ima 10-postotni udio, od regionalne vlade zahtijeva isplatu 1,1 mlrd. dolara, što je prvi takav slučaj u toj naftom bogatoj regiji. Tvrtke iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Dana Gas i Crescent Petroleum, drže 40-postotne udjele u konzorciju, a MOL i austrijski OMV po 10 posto. Putem londonskog suda za međunarodnu arbitražu traže da im lokalna vlada isplati novac na temelju duga iz 25-godišnjeg ugovora za razvoj plinskih polja Khor-Mor i Chemchemal na sjeveroistoku Iraka. Ondje su od 2009. proizvodili naftni kondenzat koji se od kraja 2012. kamionima prevozio u Tursku, a zatim na mediteransko tržište. No prije tri mjeseca prestale su isplate, tvrde partneri.

Kurdistanska vlada, međutim, ističe da ne postoji nikakvo potraživanje.

– Kurdistanska vlada ne duguje navedeni, niti bilo koji drugi iznos. Izjave da postoje zakasnjela plaćanja netočne su i varaju ulagače – izjavio je tamošnji ministar za resurse Ashti Hamrawi.

Štoviše, optužio je konzorcij za neispunjavanje obveza, uključujući kašnjenje isporuke iz postrojenja za ukapljeni naftni plin, što je, tvrdi, uzrokovalo velike financijske gubitke. Zatražio je da se ti gubici pokriju što prije. Pritom nije naveo o kolikom je iznosu riječ.

Ugovor potpisao Áldott

Na upit o ovim zbivanjima MOL i OMV nisu odgovorili. OMV je prilikom objave rezultata za treći kvartal napomenuo da je izdvojio 100 mil. dolara, djelomično zbog otpisa imovine u Kurdistanu. Dana Gas je priopćio da mu vlada Kurdistana duguje 430 mil. dolara. Mol i OMV pristupili su konzorciju, osnovanom radi poslovanja u Kurdistanu, u svibnju 2009., a uime mađarske tvrtke ugovor je potpisao Zoltán Áldott, predsjednik uprave Ine, tada u funkciji MOL-ova izvršnog direktora za istraživanje i proizvodnju. Kurdistan je najznačajnija MOL-ova regija u koju je lani otišlo 24 posto investicija. U Hrvatsku bi trebalo biti uloženo 22 posto.

>>Vlada s MOL-om otkazala pregovore o upravljanju Inom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije