Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEPOVJERENJE

Vlada s MOL-om otkazala pregovore o upravljanju Inom

ivan vrdoljak,pejnović
Sanjin Strukić/PIXSELL
Autor
Marko Biočina
23.10.2013.
u 22:06

Vladini razlozi: Mađari promijenili pregovarača, a sada i dogovorene teme sastanka

Iako je drugi sastanak pregovaračkih timova hrvatske Vlade i MOL-a o upravljanju Inom bio sazvan za prekosutra u Zagrebu, neće se održati. Kako doznaje Poslovni dnevnik, Vlada RH donijela je odluku da do daljnjega otkaže pregovore s MOL-om. Tu su informaciju potvrdila dva neovisna izvora, no u Vladi je formalno nisu htjeli potvrditi, poručivši tek da bi pregovarački sastanak mogao biti odgođen ako se ministar Vrdoljak ne stigne vratiti sa službenog puta u London.

Ipak, prema informacijama Poslovnog dnevnika, razlozi otkazivanja sastanka pregovarača ozbiljnije su prirode. Naime, hrvatski pregovarači nezadovoljni su pregovaračkim pozicijama koje im je uoči sastanka dostavio MOL. Ta razmjena prijedloga sastavni je dio pregovaranja kako bi se pregovarači upoznali sa zahtjevima suprotne strane prije samog sastanka te zauzeli stav o njima. Takav sustav funkcioniranja pregovora dogovoren je na prvom pregovaračkom sastanku održanom prije otprilike mjesec dana u Zagrebu, a tada je i detaljno usuglašen hodogram cijelog procesa. Definirane su teme razgovora i redoslijed po kojem će se o njima raspravljati, a dogovoreno je i da se nova tema neće otvarati dok se ne postigne dogovor o onoj koja je trenutačno otvorena.

U hrvatskoj Vladi smatraju kako je prva dogovorena tema trebala biti rasprava o modelu korporativnog upravljanja Inom, odnosno usklađenju Inina unutarnjeg sustava upravljanja s hrvatskim zakonima, ponajviše Zakonom o trgovačkim društvima. Ipak, prijedlozi tema za raspravu koje je Vladi poslao MOL bavili su se potpuno drukčijim pitanjima o kojima se trebalo pregovarati tek na četvrtom ili petom sastanku. MOL-ovo ponašanje u Vladi su zbog toga okarakterizirali neozbiljnim te ih odlučili privremeno prekinuti. Koliko će taj prekid potrajati teško je procijeniti.

Iako je moguće da se novi sastanak sazove već idući tjedan, evidentno je da između Vlade i MOL-a postoji atmosfera ozbiljnog nepovjerenja i da će pregovori biti vrlo teški. O tome svjedoči i informacija kako MOL-ov pregovarački tim više neće predvoditi potpredsjednik MOL-ove uprave Sandor Csanyi. O tom je također mađarska kompanija prošlog tjedna izvijestila hrvatsku Vladu, obrazlažući tu odluku Csanyijevim privatnim razlozima. Csanyijevo mjesto trebala bi zauzeti dvojica ljudi, glavni izvršni direktor Grupe MOL Jozsef Molnar i član uprave Oszkar Vilagi. Ipak, kad će imati priliku sjesti za stol nasuprot hrvatskom ministru gospodarstva Ivanu Vrdoljaku i šefu Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladenu Pejnoviću, zasad je nepoznato.

>> Dioničari MOL-a u godinu dana izgubili milijardu eura

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije