Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
priveden M. Horvat

Nakon afere Spice otkrivene porezne makinacije u Fimi?

milan horvat
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
1/3
24.08.2011.
u 10:50

Neslužbeni izvori spominju protuzakonito knjiženje imovine i utaju poreza tešku desetke milijuna kuna.

Suđenje za aferu Spice u kojoj je Milan Horvat trećeokrivljeni nakon Damira Polančeca i Darka Marinca, još se nije ni zahuktalo na zagrebačkom Županijskom sudu a direktor Fime Alfe, poduzeća koje je nastalo diobom negdašnjeg varaždinskog investicijskog carstva Fima grupe, već je suočen s novim kaznenim progonom.

Porezna kontrola

Horvat je, naime, danas ujutro uhićen u Varaždinu zbog sumnji u gospodarski kriminal, a osim njega, neslužbeno se doznaje, uhićena je još jedna osoba. Privođenje je potvrdila Marina Kolarić, glasnogovornica PU varaždinske, ali nije mogla reći zbog čega je točno do njega došlo.

Nije isključeno da je Horvatov kazneni progon posljedica istrage o Fima grupi na temelju informacija do kojih su istražitelji došli u obradi afere Spice.

Još u svibnju prošle godine Ministarstvo financija potvrdilo je kako je u tijeku opsežna porezna kontrola svih poduzeća proizišlih iz podjele Fima grupe, a tu je kontrolu, navodno, bio zatražio USKOK, koji je do informacija o sumnjivim Fiminim poslovima došao prateći trag novca koji se vrtio u priči povezanoj s preuzimanjem Podravkinih dionica.

Sva je prilika da je nakon porezne kontrole otvorena nova istraga, nevezana uza Spice.

Zbog Validusa

Navodno je u prvome planu bilo poslovanje investicijskog fonda Validusa, koji je bio dijelom Fima grupe, a čijim je manjinskih suvlasnikom Horvat i danas. Već je objavljena informacija o tome kako je Validus jamčio Fima grupi za kredit kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj kojim je varaždinska kuća bila dokapitalizirala taj fond i postala njegovim većinskim vlasništvom, što znači da je Validus u tome slučaju bio sudužnik za vlastito preuzimanje, što je protuzakonito.

No, je li ta istraga rezultirala jučerašnjim Horvatovim uhićenjem, zasad nije poznato.

S druge strane, neslužbeni izvori također spominju kako su istražitelji u češljanju poslovnih knjiga negdašnjeg varaždinskog investicijskog carstva naišli na brojna protuzakonita knjiženja imovine, opet ponajviše u Validusu, zbog kojih državi nije plaćen sav porez koji je trebao biti plaćen.

Iznos utajenog poreza navodno se penje na nekoliko desetaka milijuna kuna!

 Milan Horvat danas poslijepodne doveden je, u pratnji odvjetnice, u koprivničku ispostavu varaždinskog Županijskog suda na ispitivanje.

Komentara 3

TO
Toni50
11:20 24.08.2011.

Deportacije generala su se obustavile ali neprestana hapšenja Hrvata na višim pozicijama ne jenjavaju čak šta više se povečavaju-ponosni Šeks-Kosor. Tako da je jasno da se naša domovinica satoji od polovice hrvata lopova a druga polovica su \"USKOK\" koji kako vidimo i čitamo riješava kriminal od prije 15-17 godina, onaj dublji kriminal od 20 ne jel to je bila zakonsko-demokratska pretvorba- pod poznatim nazivom \"tko je jamio taj jamio\" . Ostali nesmiju oni moraju prestati i biti kao curice.. Tako da je veoma ljepo i interesantno živjeti u demokraciji i biti poduzetnik. Pa ti uskok dodje nakon 20 godina i sudi te za štetne ugovore . Dok to što rade banke to nesmiju ni da prismrde da proračunaju koliko su štetne za male Hrvate . Oni samo sude one koji su koju kunu ukrali poštenoj RH: Ia ko slučajno nemaš račune dokaze stare 15 godina da si novac poslao platio drugim lopovima .. Odmah oni imaju svoje svoje svjedoke i negine ti teška robija koja se danas sa lakočom dobija !

MI
mica1111
11:34 24.08.2011.

...bravo Toni...

OB
-obrisani-
13:58 24.08.2011.

Sve je to dio obećnja precednika Nova praveDNOst o oživljavanju obiteljske tradicije golih otoka i crvene zemlje hrvatske

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije