Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEZAVISNI SVE ČEŠĆI IZBOR

Najveće stranke gube snagu: Birači se okreću nezavisnim kandidatima

Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/3
19.05.2021.
u 17:12

Načelnicu ili načelnika već nakon prvog kruga dobila je 341 općina, od toga je u njih 69 bio samo po jedan kandidat pa se pobjednik znao i prije izbora

Prvi krug ovogodišnjih lokalnih izbora pokazao je da dosad najveće hrvatske stranke – HDZ i SDP – gube snagu i više ne dominiraju u općinama, gradovima i županijama. A birači se pri tome ne okreću nekoj drugoj političkoj opciji na nacionalnoj razini, nego lokalnim, nezavisnim kandidatima koji su sad postali druga po snazi politička opcija u Hrvatskoj. HDZ je i dalje najjači, ali ne više tako dominantno kao prijašnjih godina, a SDP je u dubokoj krizi što se potvrdilo i u prvom krugu netom održanih lokalnih izbora.

Slab rezultat SDP-a

HDZ je u prvom krugu izbora osvojio četiri županije, što je skroman rezultat za tu stranku kad se usporede njezini rezultati s prijašnjih lokalnih izbora. Ta je stranka u drugom krugu u igri da pobijedi u još osam županija, no realno je očekivati da će njezini kandidati za župana pobijediti u još njih šest, što bi ukupno na kraju bilo 10 “plavih” županija, dvije manje nego 2017. SDP je pak u prvom krugu uspio osvojiti samo jednu županiju, Krapinsko-zagorsku, a izgledno je da će u 2. krugu “pocrveniti” i Primorsko-goranska županija, premda se na prijašnjim izborima to događalo već u 1. krugu.

Nezavisni su već osvojili jednu županiju, Međimursku gdje župan ostaje Matija Posavec, a imaju dobre šanse da osvoje još dvije, Šibensko-kninsku županiju bi od HDZ mogao preoteti trenutačni nezavisni gradonačelnik Knina Marko Jelić, a Damir Bajs bori se u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji za novi mandat. U prvom krugu izbora od ukupno 128 gradova, izabrano je 70 gradonačelnica i gradonačelnika. HDZ je pri tome osvojio u prvom krugu 37 gradova, nezavisni kandidati 13, a SDP samo 12 gradova. Ostale su podijelili IDS kojemu su pripala četiri grada, te HSLS, HSS, PGS i Fokus koji su osvojili po jedan grad.

Nezavisne gradonačelnike tako su već u prvom krugu dobili Nova Gradiška, Ivanec, Čazma, Đurđevac, Ludberg, Dugo Selo, Donja Stubica, Vodnjan, Omiš, Belišće, Valpovo, Vrgorac i Stari Grad. Jedan od rekordera po postotku osvojenih glasova je gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić za kojega je glasalo 83% izašlih birača. Pri tome valja naglasiti da se u četiri grada pobjednik znao već prije izbora. Nin, Hrvatska Kostajnica, Skradin i Pakrac imali su, naime, samo jednog kandidata odnosno kandidatkinju za gradonačelničko mjesto. Svi su bili iz HDZ-a.

Od 428 općina, u prvom krugu odluka o načelnici ili načelniku pala je u njih 341. Pri tome u 69 općina birači nisu imali izbora jer je bio samo po jedan kandidat za načelnika u njima. Od toga HDZ-ovi kandidati u 44 općine nisu imali protukandidata. SDSS pak nije imao protukandidate za načelnike u osam općina. Uz spomenute 44 općine, HDZ je u prvom krugu dobio načelnike ili načelnice u još 119 općina. Dakle, ukupno su 163 općine “poplavile” u prvom krugu. SDP je pak osvojio samo 27 općina, a nezavisni kandidati čak 87 te su time i na općinskoj razini potvrdili da su druga najsnažnija politička opcija u Hrvatskoj.

DP i Most bez načelnika

Vrlo je zanimljivo da ni jednog načelnika, kao ni gradonačelnika, u prvom krugu nisu osvojili Domovinski pokret i Most, kao ni Možemo. HSS je osvojio 13 općina, IDS 12, SDSS 11, a HNS osam. Ostalih 20 općina u kojima je izbor načelnika odlučen u prvom krugu pripale su HSLS-u, DHSS-u, Fokusu, HKS-u, Mreži… HDZ je pri tome pobijedio barem u jednoj općini u svim županijama. Tako je, tradicionalno, ta stranka u Istri pobijedila u općini Sveti Petar u Šumi. HDZ je najviše općina osvojio u Osječko-baranjskoj županiji, i to čak 22.

SDP pak u prvom krugu u čak osam županija nije osvojio ni jednu jedinu općinu, a najviše općina, ali samo četiri, osvojio je u Primorsko-goranskoj županiji, koja je i dosad bila jedna od njihovih dviju utvrda. A u drugoj svojoj utvrdi, Krapinsko-zagorskoj županiji, osvojio je samo tri općine. Nezavisni kandidati pak osvajali su općine u 18 županija, samo u općinama Požeško-slavonske i Dubrovačko-neretvanske županije nijedan nezavisni kandidat nije pobijedio u prvom krugu. Pri tome je najviše nezavisnih kandidata pobijedilo u općinama Splitsko-dalmatinske županije, i to njih 12. 

>> VEČERNJI TV Ankica Mamić: Pobjednik izbora je promjena, to su građani jasno poručili strankama

Komentara 10

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
17:27 19.05.2021.

Zadnji izbori bivše YU države su mi bili najlakši, morala sam zaokružiti jednog kandidata od ponuđenog jednog 😆

IV
ivica.vranjic
18:48 19.05.2021.

Površna analiza. SDP gubi, a prikriveni crveni preuzimaju njihove pozicije. HDZ je neupitan odabir Hrvatica i Hrvata!

Avatar Aristarh
Aristarh
18:33 19.05.2021.

Hahahaha. Super. Najveće stranke gube snagu: Birači se okreću nezavisnim kandidatima. Joj joj a neki taman stigli na red u svojoj stranci. Đabe čekali u redu. Što sad da rade te obične pričalice bez pokrića.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije