Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti

Nagomilani problemi u zdravstvu stižu na naplatu

U jeku pandemije smijenjeno je Upravno vijeće najveće COVID bolnice u državi!
30. listopada 2020. u 06:55 0 komentara 787 prikaza
COVID 19
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Apeliram na sve da ostanu, ako treba, pola sata, sat, neka nazovu kontakte. To je molba epidemiologa, ne moja. To je molba hrvatskih pacijenata. Praćenje kontakata jedna je od najučinkovitijih mjera u praćenju infekcije. Mislite li da je primjereno da to pacijenti sami rade?, molio je ministar zdravstva jučer obiteljske liječnike. Prije toga upozoravao je na to da se pacijenti masovno žale na nedostupnost obiteljskih liječnika te ih podsjećao da su oni ti koji svoje pacijente moraju pratiti i kao COVID pozitivne i pomoći u “hvatanju” kontakata da bi se suzbilo širenje bolesti.

Maja, Ana Maria, Andrijana, Josipa, Petra, Ema, Nikolina i Tihana: Itekako možemo biti korisne hrvatskom zdravstvenim sustavu u pandemiji COVID-19! Ako je staž obavezan, zašto ga ne omoguće, a ako je to nemoguće, neka ga ukinu PRIPRAVNICI U NEIZVJESNOSTI Zovete umirovljenike, a mi čekamo na posao i po nekoliko godina?!

Obiteljski liječnici ponavljaju pak da upisivanje kontakata u registar i njihovo telefonsko kontaktiranje ne bi smjelo biti posao preopterećenih liječnika obiteljske medicine i epidemiologa te da taj dio posla mogu obavljati studenti i drugi zdravstveni djelatnici. Studenti medicine, istina, javili su se i odrađuju odličan posao u trijažama, skupljanju brisova i telefonskoj komunikaciji s građanima. Ali na zavodu za zapošljavanje imamo više od 1200 mladih zdravstvenih radnika različitih struka, čija bi pomoć itekako dobro došla u ovoj situaciji, ali za njih u sustavu nema mjesta, odnosno pripravnički staž raspisuje se na kapaljku pa oni u ovoj situaciji sjede skrštenih ruku, a itekako bi rado radili.

U međuvremenu, bolnice se sve brže pune COVID bolesnicima, a zaredala su i pisma ogorčenih liječnika i sestara koji progovaraju o lošim uvjetima, gladnim pacijentima i zakinutom medicinskom osoblju. U jeku pandemije smijenjeno je Upravno vijeće najveće COVID bolnice u državi! Problemi zdravstvenog sustava nisu od jučer, o njima se godinama govori i na njih upozorava. Međutim, ništa se nije rješavalo jer zdravstvo nije bilo u fokusu politike pa su se problemi gomilali.

Zagreb: Sabor sjednicu nastavio raspravom o izmjenama Pomorskog zakonika NE VIDI RAZLOG ZA ODLUKU VLADE Smijenjena predsjednica Upravnog vijeća KB Dubrava: Sve smo profesionalno odradili

Sada imamo pandemiju, izvanredno stanje koje se pogoršava iz dana u dan, a nagomilane frustracije dolaze na naplatu. Gužve za testiranje goleme su, na rezultate se čeka. Jedni zbog čekanja ljutnju usmjeravaju na liječnike, a da im ne pada na pamet, recimo, nekoliko dana ostati kod kuće i ne zalaziti među ljude; ne, dok im netko to osobno ne kaže, puj pik za mene ne vrijedi. Drugi uključe svijest i savjest. Worldometer pokazuje da Hrvatska ima 10.000 zaraženih na milijun stanovnika, a Njemačka zbog upola manje, 5000 na milijun, prelazi u lockdown. Samo, Njemačka će se od lockdowna oporaviti, a mi ni bez njega nećemo tako lako.

>> VIDEO Ministar Vili Beroš: Naredio sam potpunu mobilizaciju zdravstva!

špica
Kako se vi pozdravljate?
Svi koristimo neku verziju pozdrava "bok", no znate li što on govori o vama?
INA Klub volontera
Volontiranje u Hrvatskoj
Deseti im je rođendan otkako su svoje vrijeme nesebično počeli ulagati u dobrobit zajednice
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.