Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prazno gnijezdo

Nadaju se uskrsnici u bonovima, a još se na sudu bore za božićnice

trznica
PIXELL
24.03.2010.
u 15:32

Prvi put ne razmišljam da je Uskrs za nekoliko dana, kaže radnica Peveca Ljubica Romić, koja je nakon pola godine dočekala isplatu prve od šest plaća.

Uskrsno će im gnijezdo ovih blagdana, kažu Osječani, biti prazno. Jedva će skupiti tristotinjak kuna, koliko u prosjeku planiraju potrošiti, za šunku, jaja i kolače te pokoji skromni dar. Još nisu, priznaju nam, ni dugove od Božića isplatili.

Roba umjesto novca

Onima koji na nju imaju pravo, uskrsnica će stići u bonovima.

– Očekujemo veću isplatu uskrsnica u bonovima i robi, a ne u novcu. Bude tu svega, šunke, ribe, vina – kaže Ante Krajina, čelnik osječkog SSSH.

Bonove od 450 kuna dobit će zaposlenici Osijek-Koteksa, njih približno 1200.

– Već smo donijeli odluku o uskrsnicama, uvijek dajemo bonove, kao i za Božić. Iako je kriza, uskrsnica nije bila upitna – kaže Drago Tadić, direktor Osijek-Koteksa.

No, umjesto da se nadaju uskrsnici, neki radnici još nisu dobili ni obećanu božićnicu.

– Baš smo ovih dana išli na sud zbog potraživanja nekih božićnica. Tu obvezu nisu poštovale uglavnom manje firme koje su u većim problemima. Radnicima jedino preostaju privatni sporovi – otkriva nam Ante Krajina.

Prvo isplata zarađenoga

Blagdani će najteži biti onima koji mjesecima rade i žive bez plaće. Voditeljica blagajne u Pevecu Ljubica Romić nedavno je, nakon gotovo pola godine, dobila jednu plaću. Još čeka zaradu za čak pet mjeseci.

– Stare zalihe su se potrošile, morali smo i automobil prodati da preživimo. Muž mi je imao obrt, ali ga je bio prisiljen zatvoriti. Imamo dvoje školske djece. Prvi put ne razmišljam o tome da je Uskrs za nekoliko dana. Morat ćemo gledati na svaku kunu – priča nam Ljubica.

Istu sudbinu, ističe, dijeli još stotinjak njezinih radnih kolega iz osječkog Peveca. Uskrsnicu naša sugovornica ne očekuje jer, kaže, zasad o tome u tvrtki nitko ništa ne govori.

Prosječna plaća u Hrvatskoj trenutačno je 5362 kune. No, Osječko-baranjska županija, kažu u SSSH, zaostaje od hrvatskoga prosjeka za 800 do 1000 kuna. Usporedbe radi, minimalni mjesečni troškovi četveročlane obitelji u ovoj županiji bili su u veljači 5865 kuna. Prosječna osječka obitelj tako plaćom može pokriti manje od 70 posto životnih troškova, što znači da deset dana u mjesecu preživljava kako zna.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar m_m
m_m
16:08 24.03.2010.

He he. Bonovi = točkice. Stariji će se sjetiti kako je bilo nakon 2 svj. rata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije