Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Nismo ga nadzirali'

Načelnik Bijelić ironično: Ne mogu negirati da je Linić vidio policajce

Cvitan Bijelić Laptoš
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
03.06.2014.
u 13:04

Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan nije želio jasno reći je li DORH istraživao Linića i prije njegove konferencije za novinare.

Ravnateljstvo policije nije nadziralo bivšeg ministra financija Slavka Linića ni prije ni nakon njegove konferencije za novinare na kojoj je iznio niz optužbi na račun premijera Zorana Milanovića.

Potvrdio je to načelnik krimpolicije Vitomir Bijelić, dok glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan nije mogao otkriti je li DORH istraživao Linića prije njegove konferencije za novinare.

– U ovom trenutku mogu odgovorno reći da policija nije provodila ni prije ni nakon tiskovne konferencije gospodina Linića nikakve aktivnosti koje bi se mogle podvesti pod njegov nadzor. Vezano za sadržaj njegove izjave, a određeni dijelovi tog sadržaja upućuju na možebitno počinjenje kaznenih djela od nekih osoba, policija je dobila i nalog DORH-a da provede određene izvide i izvidi su u tijeku – kazao je Bijelić te dodao da su ti izvidi krenuli već od same konferencije za novinare, ali konkretan nalog DORH-a dobili su tijekom jučerašnjeg dana.

Brzo ćemo imati prve rezultate

Očekuje da bi policija mogla brzo imati prve rezultate tih izvida. – S obzirom da su tamo jasno iznesene određene adrese, ja vjerujem da će policija u svom dijelu sljedećih nekoliko dana prikupiti one činjenice, ali naravno da i drugi dijelovi izvršne vlasti, u prvom dijelu ministarstvo financija i porezna uprava također će trebati prikupiti određene podatke – objašnjava Bijelić.

Na pitanje novinara negira li onda on da je Linić mogao vidjeti policajce, Bijelić uz osmijeh kaže. – Ne, ja ne mogu negirati da je gospodin Linić vidio policajce – ironično je kazao Bijelić.

"Ne mogu odgovoriti tko je predmet istrage"

Za razliku od njega, glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan nije želio jasno reći je li DORH istraživao Linića i prije njegove konferencije za novinare.

– Ne mogu odgovoriti tko je predmet istrage prije ili poslije tiskovne konferencije. Dali smo priopćenje za javnost gdje smo jasno i transparentno kazali da će se sve ono što je rekao gospodin Linić ispitati te će javnost o tome biti izviještena – rekao je Cvitan.

"Izvidi su tajni i uvijek su bili tajni"

Na ponovno pitanje znači li to da prije svoje konferencije za medije Linić nije bio predmet obrade USKOK-a, Cvitan ponovno odgovara.

– Ne, ne mogu reći. Postavljate mi puna pitanja no ja mogu govoriti samo onoliko koliko je to opravdano radi interesa javnosti. DORH, USKOK i mi obavljamo niz aktivnosti o kojima ne možemo govoriti javnosti i jasno je da o izvidima ne možemo govoriti. Izvidi su tajni i uvijek su bili tajni. Istrage su danas nejavne, no mi ćemo u ovom slučaju transparentno izvijestiti javnost o svim činjenicama koje smo utvrdili, odnosno zaključku je li počinjeno kazneno djelo ili nije – objasnio je Cvitan.

S obzirom na to da je DORH u ponedjeljak dao nalog policiji da izvidi sve Linićeve optužbe, kaže da se trude da to obave što brže, ali "moraju provjeriti sve činjenice".

– Teško mi je govoriti o vremenu. Bavimo se svim dijelovima njegovih izjava, osim dijelom o kojem je govorio predsjednik Josipović. Ne znači da nas to ne zanima, ali proveden je nadzor, utvrđeni su rezultati. Nikakvih nepravilnosti od službi i policije nije bilo, nema potrebe da i mi ispitujemo – kaže glavni državni odvjetnik.

Ne zna koliko će trajati izvidi

Ne može predvidjeti koliko će izvidi trajati.

– Radit će se na obimnoj dokumentaciji i ispitat će se veći broj osoba i onda ćemo moći donijeti naše zaključke. Obavit ćemo razgovore sa svima, a Linića ćemo zvati kada dođe vrijeme. Nisam rekao ni da će biti prvi ni da će biti zadnji – kazao je Dinko Cvitan te zaključio da će ispitati baš sve što je Linić kazao.

>>Hoće li svaki put trebati napraviti 'stres test' tajnih službi kada netko zaviče

>>Josipović: SOA nije pratila Linića ni njegovu obitelj!

>>Linić je u pravu, Milanović želi biti despot

>>Riječki esdepeovci usprotivit će se izbacivanju Linića iz stranke

>>Puhovski, Krizmanić i Šiber: Ovo nije samo problem SDP-a nego cijele Vlade

>>USKOK zatražio dostavu dokumentacije i istragu Linićevih navoda

Komentara 12

MI
Mirnadob
13:37 03.06.2014.

E kad se netko na nekoga "okomi" onda svi kazu istinu,samo "zrtva"laze. A ovdje se cijeli HR vrh okomio na Linica. Jer kakvo bi inace "svjetlo" drugovi bacili u javnost.Jer svi zele jos jedan mandat:

ZB
zbuniceva
13:33 03.06.2014.

NSA po vlastitom formalnom priznanju nakon Snowden afere priznaje da nadzire sve doma i na svijetu, od Angele do zadnjeg klošara. Josipović tvrdi da te naše OZNAe ili kak se već danas zovu SOAe ne nadziru i nisu nadzirale odd Premijera osobno osumnjičenog ministra financija. Časna pionirska. Živimo u crtiću. Pa zaBoga pošten odgovor bi bio "na takva pitanja ne odgovaramo" ne komentiramo, kaj se nikaj nisu naučili od zapadnjaka profića?

Avatar mili99
mili99
13:35 03.06.2014.

E moj Bijeliću, tko zna po čijoj naredbi si ti naredbi i koga nadzirao...Svi sada perete ruke od toga, ali znate sta su vam sefovi naredili...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije