Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rekonstrukcija događaja

Na suđenju u Zambiji otkriveno tko je prijavio Hrvate: Obavijestili su imigracijski ured, pratili ih sve do leta

Hrvati uhićeni u Zambiji
Foto: Mwebantu
1/3
12.01.2023.
u 13:16

Uhitili su ih u zračnoj luci u trenutku kad su se pripremali za ukrcavanje na let iz Zambije, odnosno kad su bili sigurni da žele napustiti zemlju. Stoga je Državno odvjetništvo kao svjedoke pozvalo tri žene koje mogu potvrditi njihovu rekonstrukciju i dati svoj iskaz.

Osmero Hrvata uhićeno je početkom prosinca u Zambiji zbog sumnje u trgovanje djecom, krivotvorenje dokumenata te uporabu krivotvorenih dokumenata. Danas je odlučeno da se Hrvati puštaju da se brane sa slobode. Oni ostaju u pritvoru dok se ne ispune uvjeti koji su naloženi – uz jamčevinu od 20.000 kwacha po osobi, za svaku osobu dodatno trebaju garantirati dvije osobe iz Ndole, trebaju položiti putne isprave i redovito se javljati policiji.

Rekonstrukcija događaja kaže da su na moguće nezakonite radnje prve posumnjale djelatnice i djelatnici hotela kad su opazili da su se grupi Hrvata pridružila djeca porijeklom NR Konga. Iz hotela su o tome obavijestili imigracijski ured. Njihovi službenici su se uključili u slučaj i pratili hrvatske državljane. Uhitili su ih u zračnoj luci u trenutku kad su se pripremali za ukrcavanje na let iz Zambije, odnosno kad su bili sigurni da žele napustiti zemlju. Stoga je Državno odvjetništvo kao svjedoke pozvalo tri žene koje mogu potvrditi njihovu rekonstrukciju i dati svoj iskaz.

Prva svjedokinja recepcionerka je hotela u kojem su bili smješteni Hrvati, a potom i djeca. Njezin se iskaz odnosio na ono što je opažala prilikom boravka boravka Hrvata u smještajnom objektu u kojem radi. Druga svjedokinja, također djelatnica hotela, odgovarala je na pitanja i davala iskaz o tome što je vidjela tijekom boravka Hrvata u hotelu i općenito o ponašanju prema djeci koja su bila s njima. Treća svjedokinja službenica je imigracije u zračnoj luci Ndola koja je sucu iznijela tijek događaja u zračnoj luci gdje su Hrvati uhićeni.

Podsjetimo, hrvatski državljani tek su u petak 6. siječnja prvi put ispitani pred sucem nižeg suda, a rasprava u predmetu odgođena je za 10. siječnja. Osmero hrvatskih državljana negiralo je krivnju. Branitelj Kelvin Silwimba zatražio je da se Hrvate pusti da ostatak postupka provedu na slobodi uz plaćanje jamstva, međutim tome se usprotivilo državno tužiteljstvo navodeći kako su oni stranci i sukladno tome postoji rizik od bijega.

Događaje u sudnici u Zambiji pratite OVDJE.

Ključne riječi

Komentara 80

GZ
Glas za hdz=glas za pupovca
13:26 12.01.2023.

Odvratni trgovci djecom. Neka trunu u tamnici, neće ih spasiti ni hdz ni možemo.

DU
Deleted user
13:56 12.01.2023.

Ovo nisu Hrvati, ovo su građani Hrvatske, koji će, nadam se, zbog kriminalnih radnji ostati dolje zauvijek!

KC
kcboris
13:31 12.01.2023.

Toj djeci nisu ucinili nikakvu uslugu, naprotiv , bolje i ljepse bi se osjecali u Africi medju istima kamo i pripadaju, kod nas dok su zivi bit ce Crnci .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije