Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKSKLUZIVNO DONOSIMO DETALJE IZ SUDNICE

Suđenje u Zambiji: Hrvati moraju platiti jamčevinu od oko 1013 eura

Hrvati u Zambiji
Foto: Mwebantu
1/3
12.01.2023.
u 14:28

Osmero hrvatskih državljana negiralo je krivnju za optužbe da su trgovali djecom na ročištu koje je bilo u utorak u Ndoli

Osmero Hrvata uhićeno je početkom prosinca u Zambiji zbog sumnje u trgovanje djecom, krivotvorenje dokumenata te uporabu krivotvorenih dokumenata. Hrvatski državljani tek su u petak 6. siječnja prvi put ispitani pred sucem nižeg suda, a rasprava u predmetu odgođena je za 10. siječnja. Osmero hrvatskih državljana tada je negiralo krivnju. Branitelj Kelvin Silwimba zatražio je da se Hrvate pusti da ostatak postupka provedu na slobodi uz plaćanje jamstva, međutim tome se usprotivilo državno tužiteljstvo navodeći kako su oni stranci i sukladno tome postoji rizik od bijega. Danas je odlučeno da se Hrvati puštaju da se brane sa slobode, ali ostat će u pritvoru dok se ne ispune uvjeti koji su naloženi.

Tijek događaja:

15:32 - Pogledajte trenutak kad uhićeni Hrvati napuštaju sud nakon odluke o jamčevini


13:01 – Sljedeće ročište zakazano je za 23. siječnja.


12:54 – Sud je odlučio da se Hrvati puštaju da se brane sa slobode. Moraju položiti jamčevinu, dokumente i imaju obvezu redovnog javljanja policiji. 

Ostaju u pritvoru dok se ne ispune uvjeti koji su naloženi. Uvjeti su sljedeći: uz jamčevinu od 20.000 kwacha po osobi (oko 1013,59 eura), za svaku osobu dodatno trebaju garantirati dvije osobe iz Ndole, trebaju položiti putne isprave i redovito se javljati policiji.


12:43 – Rekonstrukcija događaja kaže da su na moguće nezakonite radnje prve posumnjale djelatnice i djelatnici hotela, kad su opazili da su se grupi Hrvata pridružila djeca porijeklom NR Konga. Iz hotela su o tome obavijestili imigracijski ured. Njihovi službenici su se uključili u slučaj i pratili hrvatske državljane. Uhitili su ih u zračnoj luci u trenutku kad su se pripremali za ukrcavanje na let iz Zambije, odnosno kad su bili sigurni da žele napustiti zemlju. 

Stoga je Državno odvjetništvo kao svjedoke pozvalo tri žene koje mogu potvrditi njihovu rekonstrukciju i dati svoj iskaz.


12:36 – Odabir svjedokinja pokriva period kad su se pojavile prve sumnje kod zambijskih državljana do uhićenja Hrvata.

Prva svjedokinja recepcionerka je hotela u kojem su bili smješteni Hrvati, a potom i djeca. Njezin se iskaz odnosio na ono što je opažala prilikom boravka Hrvata u smještajnom objektu u kojem radi.

Druga svjedokinja, također djelatnica hotela, odgovarala je na pitanja i davala iskaz o tome što je vidjela tijekom boravka Hrvata u hotelu i općenito ponašanja prema djeci koja su bila s njima.

Treća svjedokinja službenica je imigracije u zračnoj luci Ndola koja je sucu iznijela tijek događaja u zračnoj luci gdje su Hrvati uhićeni.


12:00 – Na klupu za svjedoke pozvana je treća svjedokinja. Riječ je o službenici zračne luke Simon Mwansa Kapwepwe. U toj su zračnoj luci pokraj grada Ndoli 7. prosinca prošle godine uhićeni hrvatski građani s djecom koja su stigla iz NR Konga.


11:17 – Nakon što je svoj iskaz dala prva djelatnica hotela u kojem su odsjeli Hrvati, sada iskaz daje i druga djelatnica istog hotela. Obje svjedokinje predložilo je i pozvalo Državno odvjetništvo Zambije.


10:55 – VIDEO: Hrvati osumnjičeni za trgovinu ljudima stigli pred sud u Zambiji

 


10:43 – Prvo je saslušana djelatnica hotela u kojem su odsjeli Hrvati.

Uhićeni Hrvati, naime, cijelo vrijeme bili su u Zambiji i tamo dočekali djecu, a nisu išli po njih u DR Kongo.


10:11 – Na sudu počinje saslušanje svjedoka.


9:35 – Sud upravo nastavlja s radom u predmetu optuženih hrvatskih državljana. Danas će se na ročištu odlučivati o zahtjevu da se hrvatski državljani brane sa slobode te će započeti rasprava s iznošenjem dokaznih prijedloga optužbe.


9:20 – Osmero Hrvata koji su uhićeni u Zambiji stigli su na sud u pratnji odvjetnika. No, suđenje još nije počelo. Početak se očekivao oko 9 sati, no točna satnica podložna je promjenama i kašnjenju.


Kako je sve krenulo

U Ndoli, zambijskom gradu na granici s DR Kongom, naši su državljani uhićeni 7. prosinca, u međunarodnoj zračnoj luci Simon Mwansa Kapwepwe. S njima su bila i djeca koja su im potom oduzeta. Službenik veleposlanstva RH u Pretoriji zadužen za konzularne poslove, dodali su u Ministarstvu, ponovno je posjetio hrvatske državljane u pritvoru, te je bio na ročištu u utorak.

Foto: Mwebantu

– Ponavljamo, veleposlanstvo se ne može uplitati u pravne postupke koje vodi druga država, no putem nadležnih tijela Republike Zambije i branitelja dodijeljenog po službenoj dužnosti ponovno je zamoljeno da se prema pritvorenim hrvatskim državljanima postupa čovječno, da se poštuje njihovo dostojanstvo, da im se u slučaju potrebe osigura liječnička pomoć, da ih se ispituje na jeziku koji razumiju te da se, bez obzira na težinu kaznenog djela za koje se sumnjiče, ne predmnijeva njihova krivnja – ističu u Ministarstvu.

Otkrivaju i kako je službenik našeg veleposlanstva pokušao posjetiti djecu koju su preuzele službe socijalne skrbi u Zambiji, no posjet mu je bio onemogućen.

– Prema informacijama dobivenim od zambijskih vlasti, djeca su na sigurnom te nisu ni na koji način ugrožena – navode oni dodajući kako MVEP nastavlja diplomatskim putem, u suradnji s nadležnim tijelima Republike Zambije pružati konzularnu pomoć pritvorenim hrvatskim državljanima.

Djeca imaju hrvatske dokumente i prezimena svojih posvojitelja. Svih četvero mališana stiglo je iz istoga doma za djecu u DR Kongu, a voditelj tog doma navodno je u bijegu.

 

Ključne riječi

Komentara 114

Avatar grbadeva
grbadeva
09:13 12.01.2023.

Ne razumijem zašto tisak, a pogotovo državna tijela šute o eventualnim nezakonitostima pri ishođenju papira za posvajanje. Naime u RH nije moguće posvajanje dijece transrodnim parovima, a to jedan od ovih jeste, no ipak su od naših sudova dobili sve potrebne papire, te ishodili državljanstvo za dijete kao i sve potrebne dokumente.

DU
Deleted user
09:17 12.01.2023.

Zar se oni ne izjašnjavaju kao jugoslaveni.

PO
Poletarac101
09:34 12.01.2023.

Mi smo išli u Trst po obleku i bilo je uvijek malo frke a ovi licimjeri mrtvi hladni po djecu koja ne mogu utjecati na odluke o njima u Afriku i to jedan perverzniji od drugog...Kao nisu znali zakon?Znali su i te kak zato su i išli....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije