Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ROČIŠTE U HOTELU

Na stečajnom ročištu 200 vjerovnika za Pevec Bjelovar

rociste Pevec
Foto: Damir Špehar/Pixsell
1/4
09.03.2010.
u 10:13

Ukupna potraživanja vjerovnika premašuju milijardu kuna, a od toga iznosa 60 posto potražuju banke. Radnici traže oko 14 milijuna kuna za neisplaćene plaće.

Danas se na izvještajnom ispitnom ročištu nad tvrtkom Pevec Bjelovar vjerojatno dogodio presedan u hrvatskom pravosuđu.

Naime, zbog velikog broja vjerovnika, kojih se pojavilo oko 200 od 1200 ukupno, ročište je umjesto u zgradi Trgovačkog suda održano u hotelu Central koji je tijekom  dana doslovno bio okupiran vjerovnicima koji su pred sutkinjom Brankom Pleskalt i stečajnim upraviteljem Darkom Šketom ponaosob iznosili vlastita potraživanja. Kako je potvrdio Šket, ukupna dugovanja iznose 1,048 milijardi kuna, pri čemu se 60 posto potraživanja odnosi na banke, dok 14 milijuna kuna traži više od 600 radnika Peveca koji su prije pet mjeseci ostali bez posla.

Nakon iscrpljujućeg ročišta koje je završilo nešto poslije 15 sati, stečajni upravitelj novinarima je tek u nekoliko rečenica sažeo razgovor s vjerovnicima.

Imovina se ne prodaje

– Svi se slažu da Pevec u stečaju treba nastaviti s radom, ali za konačne odluke valja pričekati skupštinu vjerovnika koja će se održati 19. svibnja u Zagrebu i na kojoj će se donijeti stečajni plan tvrtke. Sigurno je kako se do skupštine neće prodavati Pevecova imovina, a poslije je moguće da vjerovnici preuzmu vlasništvo nad tvrtkom ili da se imovina proda – kazao je Šket.

Tako je odvjetnik Raiffeisen banke Dražen Bilić potvrdio da ta banka potražuje oko 54 milijuna kuna te da očekuje kako će se ipak uspjeti naplatiti, pri čemu, kao i većina drugih vjerovnika, zagovara nastavak poslovanja koji jamči namirenje dugova. Na tom je tragu i Mićo Ljubenko koji zastupa 16 dobavljača čija potraživanja iznose oko 20 milijuna. On tvrdi da se dobrom poslovnom politikom koju je započeo stečajni upravitelj Darko Šket i u stečaju može zaraditi barem dio novca za isplatu dugova.

Ispitivanje poslovanja

No tijekom  maratonskog ročišta koje je bilo zatvoreno za javnost, za što su se brinuli zaštitari, nije baš sve išlo "glatko". Tako neslužbeno doznajemo da je dio vjerovnika predložio ispitivanje poslovanja Peveca u posljednjih pet godina, kako bi ipak bio jasniji tok novca i način poslovanja. Ovih dana otvorena su čak tri Pevecova centra, a idućih dana otvaraju se još dva, u Koprivnici i Osijeku.

Komentara 2

RA
razočarani1
11:46 09.03.2010.

jaco i ostala stoka krupnog zuba ,na tog kriminalca ne šaljete specijalce da ga isprepadaju i istuku........naravno da ne jer vas on sponzorira na izborima......BANDOOOOOOOOOOO

KR
krka
15:10 09.03.2010.

nije mi jasno u svemu tome košmaru, a razumijen i da veliki dio poslovnjaka uvijek i nema poštene namjere ni prema dobavljaču, ni radniku ni državi zašto nisu reagirale porezna uprava i ministarstvo financija pošto lik nije uplačivao poreze ii doprinose.dokazano u državi Hrvatskoj da prolongiranje plačanja donose samo veće dubioze iz kojih se ide u stečaj ili likvidaciju.kada bi država vodila brigu o uplatama poreznih obveznika proračun bi bio sigurno deblji nekoliko mld kuna svake godine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije