Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Možemo biti pozitivno iznenađenje na izborima za Europski parlament'

Izbori za Europski parlament prvi je veliki test za HSS, na kojem ćemo vidjeti koliko vrijedimo trenutačno, rekao je Beljak na Programskoj glavnoj skupštini HSS-a
09. veljače 2019. u 17:55 9 komentara 553 prikaza
Glavna skupština HSS-a
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) Krešo Beljak danas je na Programskoj glavnoj skupštini poručio kako je siguran da HSS može napraviti pozitivno iznenađenje na izborima za Europski parlament, te da Amsterdamska koalicija, kojoj je HSS na čelu, postane najjača politička opcija u Hrvatskoj.

Anka Mrak Taritaš u studiju Večernjeg lista Anka Mrak Taritaš Podržali bismo Daliju, Milanovića ili Beljaka

Izbori za Europski parlament prvi je veliki test za HSS, na kojem ćemo vidjeti koliko vrijedimo trenutačno, rekao je Beljak. "Svi zajedno, kao stranka, moramo raditi na svim razinama još bolje, a da to hoćemo i da to možemo, dokazat ćemo upravo na tim izborima koji nam slijede u svibnju ove godine", rekao je.

Od 12 mjesta na listi, u skladu s dogovorima s ostalim partnerskim strankama, HSS će imati tri. To će biti, rekao je, on sam  "kao predsjednik koji ne želi bježati od odgovornosti";  zasad nezavisni kandidat, uvaženi liječnik Zoran Bahtijarević, te dugogodišnji istaknuti član stanke ekonomski stručnjak dr. Damir Novotny.

Zoran Bahtijarević NA LISTI ZA EU PARLAMENT Poznati liječnik prihvatio poziv HSS-a: Otkriva za što bi se zalagao u Bruxellesu

"Siguran sam da HSS kao stranka, da svi mi ovdje, kao i sve članice i članovi u cijeloj Hrvatskoj, možemo napraviti pozitivno iznenađenje, te preferencijskim glasovima za jednog od tri naša, HSS-ova kandidata na toj listi, skupiti toliko glasova koliko će biti potrebno da u izbornoj noći proglasimo pobjedu na izborima za Europski parlament 2019. godine, te da naša koalicija, naš savez stranaka kojem je HSS na čelu, postane najjača politička opcija u Hrvatskoj," rekao je Beljak.

Podsjetio je da su već početkom jeseni pokrenuli pregovore oko sklapanja saveza stranaka s kojima bi mogli zajedno nastupiti na predstojećim izborima te da su ti pregovori urodili plodom i HSS je danas predvodnik Amsterdamske koalicije. 

Građansko-liberalni savez Izborna konvencija Anka Mrak Taritaš jednoglasno izabrana za predsjednicu GLAS-a

"Koalicija je to gdje je HSS lokomotiva, odnosno prva i najjača stranka političkog saveza, što dakako nikako ne znači da podcjenjujemo ostale partnere i stranke. Dapače, čast nam je svima što su sve te stranke i svi ti njihovi istaknuti političari prepoznali i prihvatili baš HSS kao vodeću stranku cijele koalicije. To nam daje dodatnu snagu ali nam je to i dodatan motiv kako bismo povjerenje koje su nam koalicijski partneri već dali, na svaki mogući način opravdali. Kod dogovora se nismo vodili borbom za fotelje i mjesta na listama, nego željom da zajedničkim političkim radom i zajedničkim nastupom na izborima, osvojimo povjerenje birača, a to je - složit ćete se - ipak najvažnije", istaknuo je Beljak.

Ustvrdio je kako je to posebno važno za HSS, koji je to povjerenje u zadnjih desetak godina gotovo u potpunosti izgubio, te su s oko 300.000 glasača koliko su ih imali na parlamentarnim izborima 2003., pali na jedva jednu desetinu od tog broja na izborima 2015., i 2016. "Dakle, prijašnja vodstva HSS-a, od koji neki danas najžešće napadaju baš mene i novo vodstvo, izgubili su svojim neradom i nesposobnošću 90 posto biračkog tijela," istaknuo je Beljak.

Krešo Beljak Šef HSS-a Beljak: Bandiću neću ni ruku pružiti, a Šeks je Titov učenik

Rekao je kako je odrađen još jedan ogromni posao, novi Statut stranke, koji će "omogućiti apsolutnu demokraciju" pri izboru svih stranačkih dužnosnika na svim razinama i uvesti reda u djelovanje. "Statut je to kakvog nema ni jedna stranka, a osnovno obilježje mu je da bilo kakva unutarstranačka moć, koja je do sada proizlazila iz broja članova na ovaj ili onaj način, sada proizlazi isključivo iz izbornih rezultata svake općinske, odnosno gradske organizacije u cijeloj državi i to na lokalnim izborima, gdje svatko i na taj način odgovara za svoj rezultat. Tako će oni uspješniji postati i zastupljeniji na svim županijskim skupština, te i na glavnoj skupštini. No, kako ne bismo ni na koji način ograničili nikome pravo odlučivanja, svi ostali, pa i oni najmanje uspješni imat će svoje predstavnike na skupštinama, samo njihov broj više neće moći biti nesrazmjerno veći od njihovog rezultata na lokalnim izborima", objasnio je Beljak. 

Podnoseći pred izlaslanicima izvješće o svom radu u proteklih sedam mjeseci, koliko je prošlo od zadnje Glavne skupštine, Beljak je ocijenio da je to bilo "vrlo burnih sedam mjeseci", u kojima se dogodilo toliko toga koliko se u nekim strankama ne dogodi u nekoliko godina. Nisu bili pozitivni odlasci poznatih, a još više nepoznatih, ali dobro medijski popraćenih članova, koji su sreću odlučili potražiti u nekim drugim strankama, rekao je. No to se nije negativno odrazilo na rejting HSS-a, istaknuo je.

Domjenak Srpskog narodnog vijeća Zanimljiv izraz lica Beljak rekao da vjeruje u bratstvo i jedinstvo sa Srbima, pogledajte Plenkovićevu reakciju

"Rejting HSS-a je još uvijek daleko ispod onoga što bih ja osobno, a vjerujem i svi mi htjeli, ali taj rejting raste cijelo ovo razdoblje", istaknuo je Beljak. "Možemo svi samo zamisliti koliki bi nam rejting bio da su ti naši bivši članovi, što su se svim silama trudili naštetiti vlastitoj stranci ... tu energiju usmjerili prema jačanju stranke," rekao je.

Izaslanici Programske glavne skupštine HSS-a su nakon rasprave prihvatili Izvješće i novi Statut stranke. Objavili su da je protiv Izvješća o radu predsjednika stranke bilo pet izaslanika, a protiv novog Statuta HSS-a četiri izaslanika i jedan suzdržan. Na skupštini je bilo 623 izaslanika, od njih 727, rečeno je Hini u tajništvu Središnjice HSS-a.     

Pogledajte intervju s Ankom Mrak-Taritaš: Vidjet ćemo može li se pokrenuti referendum o reviziji Vatikanskih ugovora

LJUBAV JE U ZRAKU
Nema više skrivanja! Bruno Petković ljubi bivšu ženu našeg poznatog nogometaša
Najljepše destinacije za zaljubljene u Zagrebu i okolici
Grad s milijun srca
Nadomak ruke: Najljepše destinacije za zaljubljene u Zagrebu i okolici
 • Avatar VinkoL
  VinkoL:

  Pravomoćno osuđeni kriminalac sad bi vodil i europsku politiku. Tome se može nadati samo on i stotinjak članova upropaštene strančice. I Anka partizanka kaj voli sataraš.

 • komar64:

  Nadam se da će svi biti izabrani iz HSS...vrijeme je da i europska unija propadne.

 • Stjepan2103:

  Ak'se gleda straga,,,