Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko je John Kasich

Može li Hrvat naslijediti Obamu?

U.S. Republican presidential candidate John Kasich speaks to supporters during a campaign event in Mount Pleasant, South Carolina, February 10, 2016. REUTERS/Chris Keane
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
12.02.2016.
u 23:45

Sam za sebe kaže da je i Hrvat i Čeh, no više od svega on je pravi Amerikanac koji je političku karijeru započeo već na fakultetu

Predsjednički kandidat republikanaca John Kasich za sebe kaže da je i Čeh i Hrvat. Njegov je otac dijete imigranata iz Češke, a majka Anne Vukovich rođena je u obitelji imigranata iz Hrvatske. Iako on s ponosom ističe svoje porijeklo, zapravo ga možemo smatrati pravim Amerikancem koji je političku karijeru započeo već na fakultetu i koji je pripadnik Anglikanske crkve Sjeverne Amerike. Politička karijera vrlo mu je bogata – bio je zastupnik u Kongresu od 1983. do 2001. godine. Bio je u odboru za oružane snage i u odboru za proračun kojemu je u jednom mandatu bio i na čelu.

Tradicionalna struja

Ovo mu nije prva predsjednička kandidatura – pokušao se boriti za stranačku predsjedničku nominaciju 1999. godine, no zbog nedostatka sredstava vrlo se brzo povukao iz utrke i nakon tog fijaska napravio “političku pauzu” od devet godina. Godine 2010. vraća se i pobjeđuje na izborima za guvernera Ohija.

U bulumenti čudnih i krajnje konzervativnih republikanskih kandidata upravo John Kasich (u nekoj mjeri i Jeb Bush) predstavnik je tradicionalne republikanske politike koja je iznjedrila velike predsjednike poput Dwighta Eisenhowera ili Ronalda Reagana. Iako na početku sezone predizbora uopće nije dobro kotirao, njegov dobar rezultat na predizborima u New Hampshireu ponovno ga je vratio u utrku.

I ugledni američki dnevni list New York Times dao mu je podršku kao jedinom kandidatu republikanaca koji zaista ima pravo političko iskustvo, koji je na čelu jedne savezne države i koji u toj državi već niz godina izrađuje izbalansiran proračun. Uz to, iz njegovih usta nije izašla nijedna glupost ni izjava koja bi izazvala zgražanje ili sprdnju. Nedavno je na njegovu stranu stao i glumac i bivši guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger koji ga je nazvao “političkim terminatorom”, i to zato što ne odustaje od započetog posla bez obzira na sve teškoće i nedaće.

Kada je istaknuo svoju kandidaturu, mnogi su ga vidjeli kao jedinog solidnog i ozbiljnog kandidata koji se može suprotstaviti protivniku iz Demokratske stranke i koji u osnovi ima neke šanse pobijediti na predsjedničkim izborima. No Kasicheva je najveća nevolja to što se u posljednjih petnaestak godina znatno promijenila struktura republikanskog biračkog tijela koje je postalo izrazito konzervativno i koje nije u dovoljnom broju izašlo na izbore 2008. i 2012. godine upravo zato što John McCain i Mitt Romney, koji su tada osvojili nominacije, nisu bili po njihovoj volji, kao što neće biti ni John Kasich iako stoji na čelu države Ohio, koja je jedan od ključeva za ulazak u Bijelu kuću.

Idealan kandidat

Na početku sezone predizbora on sam kazao je kako mu se cijelo vrijeme čini da je zapravo u pogrešnoj stranci zato što on sebe vidi kao političara koji se po svojim političkim stavovima nalazi negdje između Bernieja Sandersa i Hillary Clinton. U neka druga vremena Kasich bi bio gotovo idealan predsjednički kandidat svoje stranke, ali ne i u ovome izbornom ciklusu. No predizbori u prve dvije savezne države pokazuju da ništa nije izvjesno i da je sve moguće. Ako republikanci žele spasiti obraz, stavit će sve karte na Kasicha. 

>> Prije 40 godina neki u SAD-u mislili su da je Hrvat stvorenje iz mora

Komentara 15

AA
aabbcc
10:57 13.02.2016.

Ovaj domoljub bi mogao naslijediti Kolindu.

UN
unbekant
09:06 13.02.2016.

I Nikola Tesla je porjeklom iz Hrvatske,kao i obitelj Vukovic................

SK
skojevac
16:01 13.02.2016.

Ovisi o regionu ,i što će reći antifašisti ,a posebno Zuroff.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije