Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30.12.2015. u 07:05

Dolazak nekoga neopterećenoga našim taštinama i budalaštinama može biti samo nešto pozitivno

Dok nije postao kandidat za hrvatskog premijera, o Tihomiru Oreškoviću u Hrvatskoj se i nije znalo. Kad je postao premijerskim kandidatom, o njemu se počelo nadugačko i naširoko divaniti. Nakon što ga Sabor uskoro imenuje predsjednikom Vlade, uz Oreškovića će biti povezana mnoga pitanja. Zapravo, sva će ona biti varijacija temeljnog pitanja: može li Tihomir Orešković nešto učiniti za Hrvatsku? Orešković nesumnjivo ima iza sebe uspješnu karijeru poslovnog čovjeka. Najbolja je potvrda njegove uspješnosti to što su ga Izraelci izabrali za direktora svoje najvažnije tvrtke, svjetskog farmaceutskog diva – Teve.

Kod nas su se već javili samozvani ekonomski znalci, koji kao mantru ponavljaju: "Nije isto voditi multinacionalnu kompaniju i državu!" Kao da su već sami vodili i jednu i drugu! Tihomir Orešković već je godinama top menadžer u najvišem svjetskom biznisu pa je valjda nešto u tome okružju i naučio. Kada se pogleda kratka povijest Hrvatske, tek se onda vidi tko je sve bio hrvatski premijer!!

Dolazak nekoga neopterećenoga našim taštinama i budalaštinama može biti samo nešto pozitivno. Prigovori poput onoga da budući premijer mora barem znati hrvatski vjerojatno su i maliciozni. Koliko je kod naših političara učen i njegovan hrvatski, najbolje je slušati naglaske Vesne Pusić i Branka Bačića. Orešković je barem kao dvogodišnjak otišao u Kanadu, ali roditelji su mu očito u kući govorili hrvatski. Za razliku od mnoštva djece naših iseljenika koja su u miješanim brakovima izgubila materinski jezik svoga roditelja, a često i nacionalni identitet. S Oreškovićem očito nije bilo tako jer tada ne bi hrvatski ni beknuo. Podrijetlom vjerojatno Ličanin, Orešković je poput ličkih Hrvata i vani znao tko je i što je. Nasuprot mnoštvu u inozemstvu uspješnih Hrvata, koji su uglavnom ostali u zemljama gdje su odrasli, Orešković je povratkom u Hrvatsku postao izuzetak.

Da je povezanost domovinske i iseljene Hrvatske bolja i uspješnija, onda ni Oreškovićevo ime ne bi bilo u Hrvatskoj nepoznato. Možda je i to mogući motiv za eventualno novo i obnovljeno zajedništvo Hrvatske i njezina iseljeništva. Kad bi se stvorila mreža utjecajnih, važnih i svjetski poznatih Hrvata, već i bi to mogao biti, ako ne sigurno dobitak, onda barem preduvjet za njega. S isprikom svima važnima, a slučajno nespomenutima, možda je i dovoljno spomenuti imena: Igor Štagljar, Ivan Đikić, Davor Pavuna, Marin Soljačić, Rudy Tomljanovich, Zrinka Cvitešić, Goran Višnjić... Stvaranjem nacionalne mreže u svijetu poznatih Hrvata mogle bi se otvoriti i nove razvojne, gospodarske, kulturne, sportske i političke mogućnosti i perspektive. No preduvjet je za to mentalni preokret, tj. da Hrvatska sebe napokon počne poimati i doživljavati kao članicu EU, a ne kao nostalgičarku "regiona". Tada će biti sasvim prirodno da neki naš inozemni Hrvat postane hrvatski premijer.

>> U mraku se nekima i Petrov pričinja kao hrvatski spasitelj

>> Kani li se apsurd u Hrvatskoj trajno nastaniti?

Komentara 8

Avatar abakus
abakus
07:49 30.12.2015.

"Može li Tihomir Orešković spasiti Hrvatsku?", pita se Jajčinović. Evo odmah odgovora: Ne može. Ali ono što MOŽE jest postati predvodnik čitavog niza ljudi kojima je stalo do ove zemlje i koji svi zajedno MOGU i te kako učiniti nešto pozitivno za Hrvatsku, a koji su do sada u tome bili onemogućeni lošom, prema Hrvatskoj, recimo to otvoreno, neprijateljski nastrojenom vlašću. G. Jajčinoviću, dovoljan je kamenčić da se pokrene lavina. Ono što Tihomir Orešković može biti i što će, vjerujem, i biti, jest taj kamenčić. Neka mu je sa srećom, kao i svima nama zajedno.

M9
Miroslav 91
07:36 30.12.2015.

Komunjare i jugonostalgičari prebacuju g.Oreškoviću da ne govori dobro hrvatski jezik,a poznato je da je kao dvogodišnjak otišao sa roditeljima i živio i školovao se u Kanadi.U životu je postigao mnogo i postao svjetski priznat ali to nije dovoljno komunističkoj bagri.DRUGOVI ZABORAVLJAJU DA NJIHOV"VOLJENI VOĐA I UČITELJ DRUG TITO" NIJE NIKAD NAUČIO GOVORITI HRVATSKI JEZIK IAKO JE DESETLJEČIMA VLADAO JUGOSLAVIJOM I NJENIM REPUBLIKAMA I ČINIO NEVIĐENE ZLOČINE NAJPRIJE PREMA HRVATIMA KOJIMA JE KAKO KAŽE I SAM PRIPADAO.Osobno ga nikad nisam doživljavao kao Hrvata nego kao čovjeka koji ni sam nezna tko je i što je ali zato je dobro znao kako dsetlječima održavati svoju diktaturu.I zato drugovi komunjare,jugonostalgičari i srbočetnici ZAVEŽITE.

DU
Deleted user
10:47 30.12.2015.

Iskreno jako jako tesko. ali on nam je zadnja nada ... jer slijedecg vlaka za nas nema!!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije