Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Modernino odobreno za primjenu u djece u dobi između 12 i 17 godina

CHMP smatra da koristi primjene cjepiva Spikevax kod osoba starosti između 12 i 17 godina nadmašuju rizike, posebice kod osoba čiji komorbiditeti povećavaju rizik od razvoja teškog oblika bolesti COVID-19
24. srpnja 2021. u 09:29 17 komentara 667 prikaza
Šibenik: Nastavljeno masovno cijepljenje u dvorani na Baldekinu
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Povjerenstvo za humane lijekove (CHMP) pri Europskoj agenciji za lijekove (EMA) preporučilo je proširenje primjene cjepiva Spikevax, ranijeg naziva COVID-19 Vaccine Moderna, u djece u dobi između 12 i 17 godina. Cjepivo Spikevax od ranije je odobreno za prevenciju bolesti COVID-19 u osoba u dobi od 18 i više godina, priopćio je HALMED.

automatski će se produžiti EU digitalne COVID potvrde o cijepljenu od danas vrijede 270 dana

Cjepivo Spikevax primjenjuje se u djece u dobi od 12 do 17 godina na jednak način kao u osoba u dobi od 18 i više godina, dakle, u dvije doze putem injekcije u mišić nadlaktice, uz vremenski razmak od četiri tjedna između doza.

Učinci cjepiva ispitani su u 3.732 osobe u dobi između 12 i 17 godina, u skladu s planom pedijatrijskog ispitivanja (engl. paediatric investigation plan, PIP) koji je odobrilo Povjerenstvo za pedijatriju (PDCO) pri EMA-i.

Ispitivanje je pokazalo da je imunološki odgovor na Spikevax u ovoj skupini usporediv s imunološkim odgovorom u dobnoj skupini od 18 do 25 godina (mjereno razinom antitijela protiv virusa SARS-CoV-2). Nijedna od 2.163 osoba koje su primile cjepivo nije dobila simptome bolesti COVID-19, u usporedbi s četiri od 1.073 ispitanika koji su primili placebo. Iako navedeno znači da je u ispitivanju cjepivo pokazalo djelotvornost od 100% u prevenciji bolesti COVID-19, broj slučajeva koji su u ispitivanju razvili simptome bolesti COVID-19 prenizak je da bi se moglo zaključiti o stvarnoj stopi djelotvornosti cjepiva. CHMP je, temeljem dobivenih rezultata, zaključio da je predmetno cjepivo učinkovito u prevenciji bolesti COVID-19 u osoba u dobi između 12 i 17 godina.

Mjere za svadbe, koncerte i granicu Na snazi od ponedjeljka Ovo je popis strožih mjera na Jadranu i novih uvjeta za ulazak u Hrvatsku

Najčešće nuspojave zabilježene uz primjenu cjepiva u ovoj dobnoj skupini bile su slične onima zabilježenima kod osoba starosti 18 i više godina. Nuspojave su bile blagog do umjerenog karaktera te su prolazile kroz nekoliko dana, a uključivale su bol i oticanje na mjestu primjene cjepiva, umor, glavobolju, bolove u mišićima i zglobovima, povećanje limfnih čvorova, mučninu, povraćanje te zimicu i vrućicu.

CHMP je istaknuo da se zbog ograničenog broja djece i adolescenata uključenih u studiju, ispitivanjem nije moglo otkriti nove neuobičajene nuspojave niti procijeniti rizik od poznatih nuspojava kao što su miokarditis (upala srčanog mišića) i perikarditis (upala membrane oko srca).

Međutim, sigurnosni profil cjepiva Spikevax u odraslih također je potvrđen i u ovoj dobnoj skupini. Uzimajući sve navedeno u obzir, CHMP smatra da koristi primjene cjepiva Spikevax kod osoba starosti između 12 i 17 godina nadmašuju rizike, posebice kod osoba čiji komorbiditeti povećavaju rizik od razvoja teškog oblika bolesti COVID-19.

Sigurnost i djelotvornost primjene cjepiva u djece i odraslih nastavlja se intenzivno pratiti tijekom provedbe cijepljenja u državama članicama EU-a kroz EU sustav prikupljanja i analize prijava sumnji na nuspojave te putem dodatnih studija proizvođača i regulatornih tijela za lijekove.

Zagreb: Stožer uvodi strože mjere za cijelu Dalmaciju, ali i Istru PRATE SE STUDIJE Capak: Cijepljenje trećom dozom vrlo vjerojatno, neke države su već počele

Kakvo je očekivano djelovanje cjepiva?

Cjepivo Spikevax djeluje na pripremu tijela na obranu od zaraze koronavirusom SARS-CoV-2. Sadrži molekulu glasničke ribonukleinske kiseline (mRNA) koja daje uputu za stvaranje proteina šiljka. Virus SARS-CoV-2 pomoću proteina šiljka koji se nalazi na njegovoj površini ulazi u stanice tijela i uzrokuje bolest.

Nakon primjene cjepiva, u stanicama u tijelu pročitat će se uputa sadržana u molekuli mRNK cjepiva te će se početi stvarati protein šiljka. Imunološki sustav osobe prepoznat će strani protein te će kao prirodnu obranu tijela protiv ovog proteina proizvesti protutijela i T-stanice. Ako u sljedećem razdoblju cijepljena osoba dođe u kontakt s virusom SARS-CoV-2, imunološki sustav prepoznat će virus i bit će spreman za napad; protutijela i T-stanice zajednički djeluju na ubijanju virusa, sprječavajući njegov ulazak u stanice tijela i uništavajući zaražene stanice, čime pomažu u zaštiti protiv bolesti COVID-19.

Nekoliko sati po ulasku u stanicu mRNA se razgrađuje. Protein šiljka se razgrađuje nakon nekoliko dana. S obzirom na navedeni mehanizam djelovanja, nije očekivan razvoj dugoročnih nuspojava.

>> VIDEO Zašto svatko drugačije reagira na cjepivo? Evo što kažu stručnjaci

Otkriva astrologinja
Nikada nisu zadovoljni: Ovi horoskopski znakovi prigovaraju i za najmanje sitnice
Sara Lončarić
DIZAJNERSKO IZDANJE UNIFORME
Neudobna poslovna odjeća stvar je prošlosti - 'feel good' je poslodavcima nova praksa
  • LeonardoGoldman:

    Ko Boga vas molim, ne cijepite djecu. Sto su vam ona kriva? Niti se razboljevaju, niti umiru, zasto na njima testirati ovaj pripravak?

  • hegedus:

    iako je uzorak mali, ovi zaključili da je cjepivo 100% učinkovito. A to što je i bez cjepiva kod djece 100% učinkovito nema veze. Baš nam žele pikati djecu, e nećete.

  • superdrvoje:

    ispitivanjem nije moglo otkriti nove neuobičajene nuspojave niti procijeniti rizik od poznatih nuspojava kao što su miokarditis (upala srčanog mišića) i perikarditis (upala membrane oko srca). S obzirom na navedeni mehanizam djelovanja nije očekivan razvoj dugotrajnih nuspojava... Uzeli su 3700 ... prikaži još! djece kao kuniće,i dalje ne znaju ništa,očekuju,smatraju,prate,odgovornost ne prihvaćaju naravno i sve je to u redu... Ali ko voli samo naprijed