Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MMF:

'Ne povećavajte plaće i provedite mirovinsku i zdravstvenu reformu'

Christine Lagarde, predsjednica Međunarodnog monetarnog fonda
Foto: pool/REUTERS/PIXSELL
17.01.2018.
u 12:20

Direktori MMF-a zadovoljni su gospodarskim oporavkom Hrvatske i prognoziraju da će ekonomija ove godine rasti 2,8 posto, manje nego lani

Izvršni direktori MMF-a objavili su jučer izvještaj o Hrvatskoj u kojemu su pozdravili kontinuiran gospodarski oporavak Hrvatske i povoljne fiskalne rezultate.

Procjenjuju da će ekonomija ove godine rasti 2,8 posto, sporije nego prošle. Podržali su pojednostavljivanje stopa PDV-a i uvođenje suvremenog poreza na nekretnine (?, od kojega je ova Vlada na kraju odustala), ali i dodali da se domaći proizvod još nije potpuno oporavio i dosegnuo svoju razinu od prije recesije, a dohodak po stanovniku i nadalje je znatno niži od prosjeka EU. Usto, javni dug, povišena nezaposlenost i strukturne prepreke i nadalje opterećuju izglede za rast u srednjoročnom razdoblju.

U takvim uvjetima direktori MMF-a istaknuli su potrebu za provođenjem politika i ubrzavanjem strukturnih reformi kojima bi se pojačao rast i smanjile ranjivosti. Ohrabrili su hrvatske vlasti da se odupru pritiscima za povećanje mase plaća i nejasno usmjerenih davanja. Naglasili su potrebu za reformama kojima bi se povećala učinkovitost pružanja javnih usluga, a posebno su istaknuli važnost ambiciozne reforme mirovinskog i zdravstvenog sustava.

Pogledajte i što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Christine Lagarde, predsjednica Međunarodnog monetarnog fonda
1/10

Komentara 7

DU
Deleted user
13:57 17.01.2018.

Mozda bi trebalo smanjiti place?

BI
bizgo
13:47 17.01.2018.

ispišite 50% etnički Hrvata iz Hrvatske

DU
Deleted user
14:42 17.01.2018.

još malo i neće biti ljudi na kojima su moguće reforme-većina će odseliti ostati će političari,popovi,branitelji i tkz potrebiti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije