Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mišetić: Pusić progoni Šuška jer želi pomoći haaškom tužiteljstvu

U travnju sam osobno vidio Pusića i gđu Teršelić u Tribunalu. Vjerujem da su tada postali svjesni da tužitelji nisu uspjeli dokazati da je Oluja zločin.
10. kolovoza 2010. u 09:21 445 komentara 15 prikaza
šušak gojko
Foto: Arhiva VL

Pokojni i ratni ministar obrane Gojko Šušak ima svoje mjesto u hrvatskoj povijesti. Samo se svi ne slažu koje mu pripada. Zoran Pusić, iz Gradskog odbora za ljudska prava, pokrenuo je inicijativu da Gradska skupština Zagreba preimenuje Aveniju Gojka Šuška u “staru” Aveniju izviđača. Pusić ponavlja da su svjedoci na suđenju Glavašu tvrdili da je Šušak izazivao sukob u Borovu selu, te da nakon Oluje nije sprečavao paleže kuća prognanih Srba.

Počasti ministru

Predsjednica vlade J. Kosor suprotstavila se “preimenovanju” Šuška, a kritičari Pusića podsjećaju da su ti “svjedoci” – Josip Boljkovac, za kojeg svjedoci tvrde da je nakon rata 1945. osobno ubijao i mučio protivnike. I Luka Mišetić, branitelj Ante Gotovine, čudi se inicijativi, jer Šušak svakako spada među najzaslužnije za obranu Hrvatske.

– To je neupitno ne samo u RH, već i u međunarodnoj zajednici – kaže. Podsjeća da je ministar obrane SAD-a William Perry na pogrebu Šuška rekao “može se sigurno reći da bi bez njega put do nezavisnosti i teritorijalne cjelovitosti RH bio još teži i trnovitiji”. Mišetić iz haaškog ugla kaže da bi bilo nezamislivo oduzimanje počasti Šušku na temelju “rekla-kazala”, da bi to bila uvreda i za njegovu obitelj, ali i svima kojima je Domovinski rat svetinja.

– Osim ako Pusić ima neprijeporne dokaze da je Šušak bio ratni zločinac – kaže. Šuška se, inače spominjalo na nekoliko suđenja Hrvatima u Haagu, no niti u jednom slučaju Tribunal nije donio presudu u kojoj je utvrdio da je Šušak naredio ili odobravao ratne zločine, kaže.

Dodatna sumnja

Istina, ocjena njegove uloge i u Oluji tek se očekuje u presudi Gotovini, Markaču i Čermaku.

– Točno, a to je glavni razlog zašto sumnjam u Pusićevu inicijativu, jer zbog čega takva žurba i pritisak na Grad, neka pričeka presudu – kaže.

– Dodatno opravdava moju sumnju to da sam u travnju, upravo u vrijeme kada je inicijativa g. Pusića i gđe Teršelić objavljena, njih dvoje osobno vidio u haaškom sudu. Vjerujem da je za posjeta Pusić postao svjestan da tužiteljstvo nije uspjelo dokazati da je operacija Oluja u biti zločinački poduhvat. Stoga smatram da je pomoć tužiteljstvu vjerojatni motiv Pusićeve inicijative, kako bi natjerao političke lidere u RH da prihvate njegov zahtjev o preimenovanju i time pošalju signal sudskom vijeću da čak i službena RH smatra da je Šušak ratni zločinac – misli on.

– Kada bi Pusiću bila iskrena namjera oduzimanje počasti zločincima, tada bi, puno prije, pokrenuo inicijativu da se promijene nazivi trgova i ulica koji su dobili imena po osobama za koje nije više sporno da su krivi za smrt i patnje mnogih – završava Mišetić.

Ni Haag nije utvrdio da je Šu&sca

Ni Haag nije utvrdio da je Šušak naređivao zločin
Tribunal je analizirao ulogu ministra Šuška u slučajevima Blaškić, Kordić, Tuta, Prlić i ostali, kao i u slučaju Gotovina i ostali. Haag ni u jednom slučaju nije donio presudu u kojoj je utvrdio da je Šušak naredio ili odobravao zločine.

Perry ga hvalio, Josipović zastupao1997.

Perry ga hvalio, Josipović zastupao
1997., kad je raspravljano o subpoeni Šušku, protivljenje RH uspješno je zastupao Ivo Josipović, Na pogrebu, ministar obrane SAD-a W. Perry rekao je da je Šušak “za RH bio presudan u uspostavi slobode, za SAD za uspostavu mira.

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • U srcu:

    zanimljivo da jedina svjetska sila amerika ima drukčije mišljenje od jugoslavena oni kažu da je šušak domoljub a jugoslaveni baljezgaju

  • -obrisani-:

    Cvrcak stvari nisu tak crne kak izgledaju a ak ti to kaze neko ciji su inicijali D.T. (na njemackom) , trust me. A ti Vinkec ak nisi ozenjen i ak je komad cemu,nikad ne reci nikad. Laku noc hrvatski gradjani.

  • zaboravi:

    hej pusicu bolje ti je da pusis da ne ostanes trudan.