Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI PRAVILNIK

Ministri se moraju dogovoriti što da liječnici prijave MUP-u

Policija provodi kontrolu brzine u prometu
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
22.08.2019.
u 06:38

Zakon o sigurnosti prometa na cestama tek je stupio na snagu, a liječničke udruge već traže da ga se promijeni zbog zakonske obveze koja se provodi 10 godina

Novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama stupio je na snagu početkom kolovoza, a već dolaze zahtjevi da ga se – promijeni. Inicijativa je došla iz Hrvatske liječnike komore (HLK) i Koordinacije liječnika obiteljske medicine koje smatraju da nije korektno da se ”liječnike stavlja u ulogu policije i narušava odnos povjerenja liječnika i pacijenata”.

U prijavi nema dijagnoze

Reakcija liječničkih udruga uslijedila je nakon što je jednoj liječnici pacijent prijetio jer je promjenu njegova zdravstvenog stanja prijavila policiji. To je i zakonska obveza liječnika, koja se provodi već najmanje desetak godina, pa je nejasno zašto su se liječnici pobunili tek sada. Tim više što se Zakon o sigurnosti prometa na cestama prije stupanja na snagu dva puta usklađivao s europskim direktivama, a mijenjao se odnosno nadopunjavao još barem dva puta. Za sve to vrijeme liječnici se nisu bunili, već su, sudeći po podacima MUP-a, ispunjavali svoje zakonske obveze.

Naime, prema podacima MUP-a, tijekom 2017. MUP je od liječnika zaprimio 897 obavijesti o promjenama zdravstvenog stanja pacijenata, a policija je te godine zbog promjena u zdravstvenom stanju vozača oduzela 1048 vozačkih dozvola. Godinu kasnije, liječnici su MUP-u poslali 821 obavijest o promjenama zdravstvenog stanja pacijenata, zbog čega su oduzete 1893 vozačke dozvole, dok je u prvih šest mjeseci ove godine MUP zaprimio 742 obavijesti, a oduzeto je 1109 vozačkih dozvola. Iz nedavnih istupa liječnika zaključuje se da im je problematično što su Zakon o sigurnosti prometa na cestama te Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača vrlo rastezljivi.

– Moramo prijaviti sva stanja koja potencijalno mogu izazvati promjene u sposobnosti upravljanja vozilom. To nisu samo psihijatrijske, nego i sve kronične bolesti, od dijabetesa do visokog krvnog tlaka. Dosad smo slali obavijesti za one najkritičnije – alkohol i teške psihičke bolesti, ali ima jako puno pacijenata koji potencijalno mogu biti opasni – kazala je liječnica Marijana Peček-Vidaković ovaj tjedan na konferenciji za novinare.

Smatra da postojeći način slanja obavijesti o promjeni zdravstvenog stanja nije dobar jer liječnike stavlja u nemoguću situaciju.

– Ako ne obavijestimo policiju da se promijenilo zdravstveno stanje pacijenta koji skrivi prometnu nesreću, odgovarat ćemo za štetu. Neki ljudi više neće dolaziti u ambulantu jer će se bojati da ćemo o njihovu stanju izvijestiti policiju – kazala je Peček-Vidaković.

U MUP-u pojašnjavaju da je liječnicima sporni Pravilnik donijelo Ministarstvo zdravstva te da su u njemu definirane promjene koje mogu utjecati na sposobnost vozača. Ističu i da policija nije kompetentna za postavljanje i tumačenje dijagnoza. Kažu da njih dijagnoze vozača i njihovih obitelji ne zanimaju, već im je primarna sigurnost prometa.

– Zakonska obveza liječnika je da prijavi promjene u zdravstvenom stanju pacijenta. U tom slučaju, liječnik šalje obavijest MUP-u u kojoj je ime, prezime, datum rođenja i adresa vozača. Kada ta obavijest stigne u MUP, MUP na adresu tog građanina šalje obavijest da je dužan obaviti izvanredan liječnički pregled. I nakon tog pregleda opet su liječnici ti koji će reći je li netko sposoban ili nesposoban za upravljanje vozilom. Oni su ovlašteni reći što sve utječe na promjene zdravstvenog stanja vozača. Pravilnik su donijeli oni pa ga oni mogu i promijeniti i redefinirati – kaže Marina Mandić, voditeljica Službe odnosa s javnošću MUP-a.

Točno definirati promjene

Marko Ševrović, profesor na Fakultetu prometnih znanosti, kaže da nije za kažnjavanje liječnika, no smatra da i liječnici moraju preuzeti dio odgovornosti na sebe jer su odgovorni ako ne poduzmu sve što mogu kako bi iz prometa isključili osobe koje su opasne za sebe i druge. No smatra i da se povjerenje između liječnika i pacijenata ne bi smjelo narušavati, pa bi, smatra, moguće rješenje bio dogovor između nadležnih ministarstava i točno definiranje koje promjene zdravstvenog stanja liječnici trebaju prijaviti policiji, a što bi vozači trebali prijaviti samostalno.

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL/Marin Tironi/PIXSELL

Komentara 22

Avatar jocker-3
jocker-3
07:21 22.08.2019.

Pa kaj oni hoće?70% branitelja ima taj neki PTSP ili kako se to naziva,i svi imaju valjane vozačke dozvole a država im još i kupuje nova vozila svakih nekoliko godina,znači da MUP vrlo dobro zna tko je bolesno blesav,a i pitanje je zašto kod nas nema policcijskog doktora za vozače kao u drugim zemljama?

RE
Rex
07:35 22.08.2019.

Pa sigurno puno policajaca,mislim na one starije,a koje ne puste u mirovinu imaju povisen tlak,secer,i ostale tegobe........znači i njih izbaciti iz stroja,a debili ih ne puštaju u mirovinu za koju imaju ispunjene uvjete........ovo je čisti kretenizam

HH
hhorvat.
07:26 22.08.2019.

Ministri se moraju dogovoriti što da liječnici prijave MUP-u: Sa druge strane na tisuće hrtvata ima dijagnozu PTSP-a i uredno voze svoja vozila i radne strojeve i nitko se ne usudi niti pomisliti da bi im oduzeo vozačku dozvolu .. pa zar nije sramota za državu da oduzima vozačke nekim pacjentima koji imaju npr: povišen krvni tlak ili neku sličnu dijagnozu a sa druge strane svakakvi agresivci sa PTSP-jem voze bez greške i to vam je "pravna država". .Sramota

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije