Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Treba mijenjati zakon koji liječnike stavlja u ulogu policije'

Povjerenik Hrvatske liječničke komore za Virovitičko-podravsku županiju Berislav Bulat besmislenom je nazvao obavezu prijave zdravstvenog stanja pacijenta.
20. kolovoza 2019. u 17:33 3 komentara 534 prikaza
Ilustracija
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Zakon o sigurnosti prometa na cestama treba mijenjati jer liječnike stavlja u ulogu policije i narušava odnos povjerenja liječnika i pacijenta, rečeno je utorak na konferenciji za novinare sazvanoj nakon što je pacijent prijetio liječnici Marijani Peček-Vidaković jer je, ispunjavajući zakonsku obavezu, MUP-u prijavila promjenu njegovog zdravstvenog stanja.

Ilustracija ISTRAŽIVANJE U TIJEKU Uhićen pacijent koji je prijetio liječnici u Orahovici

Hrvatska liječnička komora  (HLK) i Koordinacije liječnika obiteljske medicine Virovitičko-podravske županije  (KoHOM VPŽ) s konferencije su poručili kako hitno treba mijenjati spomenuti Zakon i Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača te iz "fokusa maknuti liječnike obiteljske medicine“.

 "Zakon i Pravilnik su rastezljivi. Moramo prijaviti sva stanja koja potencijalno mogu izazvati promjene u sposobnosti upravljanja vozilom. To nisu samo psihijatrijske, nego i sve kronične bolesti, od  dijabetesa do visokog krvnog tlaka. Do sada smo slali obavijesti za one najkritičnije - alkohol i teške psihičke bolesti, ali ima jako puno pacijenata koji potencijalno mogu biti opasni. Može se dogoditi, da u silnom poslu koji imam, netko jednostavno promakne“, rekla je Peček-Vidaković.

Ističe kako je zadatak liječnika - liječiti ljude, a ne baviti se administracijom i prijavama. Smatra da to što se njoj dogodilo treba iskoristiti da se "senzibiliziraju svi koji imaju poluge moći" i pokaže da postojeći način slanja obavijesti nije dobar, jer liječnike stavlja u nemoguću situaciju.

"Ako ne obavijestimo policiju da se promijenilo zdravstveno stanje pacijenta koji skrivi prometnu nesreću, mi ćemo odgovarati za štetu. Osim toga, neki ljudi više neće dolaziti u ambulantu, jer će se bojati da ćemo o njihovom stanju izvijestiti policiju", naglasila je Peček-Vidaković.

ŠTRAJK-ILUSTRACIJA VEĆ NA JESEN Zdravstveni sindikati: Štrajk je vrlo izgledan!

Kazala je kako postoje razni načini da se problem riješi, od toga da pacijent sam preuzme odgovornost za sebe, do toga da se uvede periodični pregled svih starijih od 50 godina.

Povjerenik Hrvatske liječničke komore za Virovitičko-podravsku županiju Berislav Bulat besmislenom je nazvao obavezu prijave zdravstvenog stanja pacijenta.

"Tražimo da oni koji odlučuju o zakonima saslušaju struku, jer samo tako možemo izbjeći situacije u kojima će pacijenti ozbiljno prijetiti liječnicima"., kaže Bulat.

Pozvao je ministra zdravstva Milana Kujundžića da se očituje o ovom slučaju, te kazao da i njega smatra odgovornim što se liječnicima nameću takve "besmislene zadaće“.

KOLIKO JE LIJEČNIKA Službeni se podaci o broju liječnika razlikuju za 1434. Kako je to moguće?

Liječnici, kaže, pacijenta trebaju dijagnostički obraditi, informirati ga o njegovom stanju i upozoriti da će mu biti ograničene mogućnosti upravljanja strojevima.

"O tome vodimo evidenciju i to predstavlja liječničku tajnu. Odgovornost je dalje na svakom od pacijenata“, ističe Bulat.

Pacijent iz Orahovice prijetio je liječnici Peček-Vidaković u tri navrata nakon čega se obratila policiji

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
  • dvorskaluda:

    Već dugo imamo centralne evidencije bolesnika, bolesti, a od tog Centralno je Ništa. Vode se registri ovisnika, invalida, psihičkih bolesnika..pa što su gospoda u MUPu ne zatraže pristup tim podacima i registrima? Uostalom, dijagnoze oboljenja koja su zapreka za upravljanje ... prikaži još!nje vozilima, daju specijalisti. Zašto bi obiteljski liječnici još i s tim gubili vrijeme? Ionako nas jedva stižu saslušati, jer moraju popuniti gomilu rubrika, kućica, šifri i td. Prestrašno. To se zove nepotrebno birokratiziranje. Imaš podatke već u sustavu, ali tjeraš ljude da o tome ipak izdaju zasebne obavijesti? Ma strašno. Porazno.

  • dalibor.hren:

    Kad bi liječnici u RH prijavljivali sve slučajeve, onda bi vozačku imala samo eks ministrica Žalac!

  • torente:

    Jeli postoji gora drzava u Eu od ove kanalizacije? Jos malo pa ce zlocinacka organizacija uvest zakon da pop cinka policiji sta mu covjek ispovijedi. Jel vas nije sram glasat za ovakvu zlocinacku organizaciju? Sta su oni bolji od komunista ... prikaži još! zbog kojih je susjed susjeda cinkao policiji?