Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zdravstveni sindikati: Štrajk je vrlo izgledan!

Pregovori o kolektivnom ugovoru se nastavljaju, a sindikalisti traže da Vlada ispoštuje povećanje plaća koje su parafirali s ministrom zdravstva
20. kolovoza 2019. u 08:21 7 komentara 1016 prikaza
ŠTRAJK-ILUSTRACIJA
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Pregovori o kolektivnom ugovoru u zdravstvu nastavljaju se danas, a ne urode li većim plaćama zaposlenih u tom sektoru, vrlo je izgledan scenarij otprije šest godina – štrajk. Sindikalisti su gnjevni, baš kao i 72 tisuće ljudi u zdravstvu, kojima je Vlada opalila šamar ne prihvativši već parafirano.

Milan Kujundžić MOLI ZA RAZUMIJEVANJE Kujundžić: Vlada će iznaći način da djelatnicima u zdravstvu podigne plaće

U drugoj polovici rujna

– Štrajk je vrlo izgledan. Zdravstvo je na rubu izdržljivosti i, ostane li Vlada pri tako minimalnom povećanju plaća od dva posto, koliko i svima u javnim službama, idemo u štrajk, prosvjede i socijalne nemire – ne dvoji Anica Prašnjak iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara.

Slično govori i Stjepan Topolnjak, čelnik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, gdje će se o tim aktivnostima odlučivati u drugoj polovici rujna.

Liječnički sindikat i dalje nema zakonsku mogućnost sudjelovanja u kolektivnom pregovaranju premda su i ministar zdravstva i ministar rada davali obećanja o promjeni Zakona o reprezentativnosti koji će liječnicima to omogućiti. No to ne znači i da neće štrajkati. Tehnički, dva dana nakon početka štrajka mogu stupiti u štrajk solidarnosti.

Zdravko Marić ZDRAVKO MARIĆ 'Vlada će osigurati dva posto veću osnovicu za državne i javne službe od 1. rujna'

– A i bez toga ima debelih razloga da liječnici idu u štrajk. Zasad mogu reći: akcije će biti, i to ozbiljne, na jesen – poručuje šefica Liječničkog sindikata, čakovečka kirurginja dr. Renata Čulinović Čaić.

Nakon što je Vlada odbila od resornog ministra Milana Kujundžića već parafirani tekst kolektivnog ugovora prema kojem bi im plaća rasla četiri posto, postojeći je kolektivni ugovor produljen za još tri mjeseca. Istekao još prije godinu dana, a produljivan upravo uz obrazloženje da će se mijenjati Zakon o reprezentativnosti. Iako je to bila praktički “gotova stvar”, to se, eto, nije dogodilo. Vlada je najavila da planira horizontalno povećanje plaća u javnom sektoru, osobito u svjetlu zahtjeva HNS-a za povećanjima i u obrazovanju. Zdravstveni sindikalisti, međutim, ne odustaju.

KOLIKO JE LIJEČNIKA Službeni se podaci o broju liječnika razlikuju za 1434. Kako je to moguće?

“Ne bi svi trebali imati isto”

Topolnjak ističe da su izašli u susret Vladi i napravili samo “copy-paste” kolektivnog ugovora jer su im obećavali reprezentativnost za liječnike, koji pak svisoka gledaju što im “sindikat spremačica” pregovara o plaćama.

– Stav ministra Zdravka Marića da svima u javnim službama ide isto neprihvatljiv je jer ne bi svi ni trebali imati isto. Da je temeljni kolektivni ugovor za javne službe dovoljan, onda ne bi postojali granski ugovori! Treba li imati jednako medicinska sestra na intenzivnoj i ona u školskom dispanzeru? Spremačica u operacijskoj sali i u kancelariji? – navodi on i dodaje da će im ono što su s ministrom Kujundžićem parafirali danas biti polazište za dalje zahtjeve. Parafirali su, podsjetimo, od 1. kolovoza tri posto linearnog povećanja na uvjete rada za sve u zdravstvu te od 1. listopada i četiri posto za sve u procesu dijagnostike. Ministar zdravstva Milan Kujundžić smiruje situaciju.

– Zahvalan sam liječnicima što nisu išli u štrajk tijekom ljeta. Ono što traže zaista je minimalno i ja sam uvjeren da će oni to što smo parafirali i dobiti – kaže ministar i dodaje da Vlada nije odbila sindikate u zdravstvu, već da je samo riječ o odgodi od nekoliko 
 tjedana. 

VIDEO Pogledajte kako je izgledao štrajk u Uljaniku

SAVJETI NUTRICIONISTA
Mazali ste svinjsku mast na kruh, a danas je ne jedete? Bit će vam žao što ovo niste znali
Hotel Boškinac
Hotel Boškinac
Uspješna turistička priča u zagrljaju paške čarolije
 • I-To:

  Svi moramo šparati gdje smo i što smo bili moramo ostaviti iza leđa .Osjeća se da ide na bolje ali sa štrajkovima i 10 % veće plaće su bile kako rekoh prošlost.

 • IvoDivo:

  Ovo je prilika da nam ozdravi zdravstvo, da se otpusti polovica bolničkih liječnika koji nerade ništa, javašluk i prostitucija među sestrama, pročešlja mafija među veledrogerijama... Kada to riješimo imati ćemo najzdravije zdravstvo na kugli zemaljskoj.

 • Avatar _Funky_
  _Funky_:

  A ŠTO KAŽETE NA OVO? //// 0vo sam kopirao sa fejsa- TRANSFORMACIJA SVIJESTI, svjedočanstvo jedne djevojke ////////// Evo što Helena iz Dubrovnika kaže o "epidemiji" ospica u Dubrovniku... Ja mogu dati još jedno iskustvo u vezi cijepljenja i epidemija ospica, ... prikaži još! konkretno Dubrovnik. Svi znate da se "epidemije ospica" koriste u cijelom svijetu kao sredstvo panike i podizanja procijepljenosti. Kod nas je nedavno bila jedna i u Dubrovniku. S obzirom da su mi Kalistu izbacili iz vrtića jer nije cijepljena, udružila sam se s odvjetnikom Darkom Butiganom i uzvratili smo paljbu. Uglavnom, nakon poprilične bitke stvarna slika je izgledala ovako: a) nije bilo ospica osim mislim dva slučaja cijepnog soja nakon primljenog cjepiva, b) svi "ospičavi" su uglavnom bili bolnički djelatnici kojima je naređeno da idu u karantenu i prave se bolesni. Među njima i jedna od najboljh prijateljica koju sam imala c) prije proglašene epidemije su imali par sastanaka na kojima su izradili strategiju jer su MoPaRu cjepiva bila pred istekom roka, d) sašili smo kaznene prijave svima počevši od Kaića, do dubrovačkih liječnika koji su sudjelovali u prevari, e) nisu kažnjeni uz obrazloženje da ako ih kazne dbk bolnica se može zatvoriti. Luđaci su doslovno zvali ljude kući i na telefon im govorili: "Vi imate ospice, od danas kućna karantena!" a da dotična osoba nije imala nikakve simptome niti bila na pregledu. Bez obzira na naše napore, roditelji su kao ovce pohrlili po cjepivo pred istekom ... NASTAVAK