Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVUKLI SUGLASNOST

Ministarstvo prati koliko liječnika ne želi raditi više od 48 sati tjedno

dom zdravlja
Sanjin Strukić/PIXSELL
03.09.2013.
u 10:08

Najveći udio povučenih suglasnosti je u zdravstvenim ustanovama u Dalmaciji i iznosi 31%

Ministarstvo zdravlja izvijestilo je kako, radi zaštite prava pacijenata na pravodobnu, kvalitetnu i organiziranu zdravstvenu zaštitu, prati podatke o tome koliko je bolničkih liječnika tijekom srpnja i kolovoza povuklo suglasnost za rad duži od 48 sati tjedno, na što je liječnike pozvao Hrvatski liječnički sindikat.

\"Ministarstvo zdravlja, naravno, poštuje i poštovat će pravo liječnika da ne rade duže od 48 sati tjedno, no prioritet je liječenje pacijenata koje se mora odvijati bez organizacijskih i/ili stručnih poteškoća. Posljedično, Ministarstvo zdravlja u dijelu bolničkih zdravstvenih ustanova uvodi novu organizaciju rada – rad u smjenama i u turnusima. I to u klinikama i odjelima zdravstvenih ustanova u kojima je veći dio liječnika povukao suglasnost da će, ako bude potrebno, raditi više od 48 sati tjedno\", navodi se u priopćenju.

Analiza obuhvaća sve kliničke bolničke centre, kliničke bolnice te opće i specijalne bolnice kojima je osnivač Republika Hrvatska ili čija su osnivačka prava u postupku sanacije prenesena na Republiku Hrvatsku. Analizom nisu obuhvaćene zdravstvene ustanove kojima je osnivač jedinica regionalne samouprave koje nisu u postupku sanacije: Klinička bolnica Sveti Duh, Opća bolnica Gospić i Opća bolnica Ogulin te većina specijalnih bolnica.

U analiziranim zdravstvenim ustanovama danas do 12 sati 21% od ukupnog broja liječnika povuklo je suglasnost za rad duži od 48 sati tjedno. Usporedbe radi, u tim istim zdravstvenim ustanovama tjedan dana ranije, a kako smo naveli u priopćenju za javnost 26. kolovoza, bilo 27% liječnika koji su povukli navedenu suglasnost. Najveći udio povučenih suglasnosti je u zdravstvenim ustanovama u Dalmaciji i iznosi 31% (5 bolnica). Slijede Slavonija s 25% (9 bolnica), Zagreb, sjeverna i središnja Hrvatska sa 17% (17 bolnica) te Istra i Primorje s 14% (3 bolnice).

>> 168 splitskih liječnika odbilo raditi duže od 48 sati

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije