Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UVODE SE NOVE MJERE

Ministarstvo poljoprivrede o ptičjoj gripi: Nema utvrđene influence na drugim gospodarstvima

Ptičja gripa
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/3
24.11.2020.
u 16:34

Mjere se odnose i na obvezno provođenje pojačane dezinfekcije prijevoznih sredstava kojima se prevoze pošiljke peradi, jaja za valenje, uzgojene i divlje pernate divljači i ptica, njihovih proizvoda i nusproizvoda, uključujući i lešine.

Nakon što se virus visoko patogene influence ptica (podtipa H5N8), poznatije kao ptičje gripe, pojavilo na farmi Vindona u Koprivničko-križevačkoj županiji s oko 70 tisuća komada tovnih purana, bolest nije zabilježena ni na jednom drugom gospodarstvu u Hrvatskoj. Na zaraženoj farmi u tijeku su mjere iskorjenjivanja virusa koje uključuju usmrćivanje svih purana, nakon čega se provodi čišćenje, pranje i dezinfekcija, priopćili su danas iz Ministarstva poljoprivrede.

Ističu kako je u okolici zaražene farme određeno zaraženo područje u krugu 3 km i ugroženo područje u krugu 10 km te je na objavu poslana Naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na zaraženim i ugroženim područjima RH kojom su određene mjere obveznog zatvaranja i držanja sve peradi, uzgojene pernate divljači i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama kao i obvezno odvojeno držanje domaćih pataka i gusaka od ostalih vrsta peradi.

Zabranjena je uporaba vanjskih spremnika vode za perad, uzgojenu pernatu divljač i ptice u zatočeništvu; opskrba peradi vodom iz spremnika površinskih voda kojima imaju pristup divlje ptice; održavanje sajmova, izložbi, sportskih natjecanja te drugih okupljanja peradi, pernate divljači i ptica na tržnicama, priredbama i kulturnim događajima, uključujući letačka natjecanja ptica od jednog do drugog mjesta. Obvezno je provođenje pojačane dezinfekcije prijevoznih sredstava kojima se prevoze pošiljke peradi, jaja za valenje, uzgojene i divlje pernate divljači i ptica, njihovih proizvoda i nusproizvoda, uključujući i lešine, kao i osiguravanje i održavanje higijenskih uvjeta i biosigurnosnih mjera u svim objektima za uzgoj i držanje peradi, pernate divljači i ptica u zatočeništvu.

To pak podrazumijeva korištenje zaštitne obuće i odjeće, dezinfekcija ruku i obuće pri ulasku u objekt, čišćenje, pranje i dezinfekcija obuće pri izlazu iz objekta, zabranjen izlazak iz objekta u istoj zaštitnoj odjeći i obući, zabranu ulaska u objekt neovlaštenim osobama, dezinfekciju objekata i opreme u skladu s tehnološkim zahtjevima, korištenje odobrenog dezinficijensa u propisanoj koncentraciji, držanje hrane za životinje i stelje u objektima zaštićenim od divljih ptica i glodavaca, obvezno prijavljivanje svih promjena zdravstvenog stanja i ponašanja peradi, uzgojene i divlje pernate divljači i ptica u zatočeništvu nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji te prijavu uginuća i svakog kontakata peradi, uzgojene i divlje pernate divljači i ptica u zatočeništvu s moguće zaraženima nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji.

- Na čitavom području RH na snazi su obavezne biosigurnosne mjere sukladno Naredbi o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Hrvatske (Narodne novine, broj 127/20). Podsjećamo, osim osnivanja Nacionalnog kriznog stožera i Stručnog tijela za kontrolu i suzbijanje influence ptica na području RH, osnovan je i Lokalni krizni stožer za područje Koprivničko-križevačke županije čija je zadaća koordiniranje kontrole i suzbijanja influence ptica na lokalnoj razini - rekli su iz Ministarstva.

Ponavljaju kako prisutni virus pripada podtipu H5N8 za koji do sada nije utvrđeno da uzrokuje zarazu u ljudi, odnosno da ima zoonotski potencijal.

 

>> VIDEO Tko je kriv za eksploziju troškova za žičaru Sljeme? Radovi i opremanje poskupjeli su za 102 milijuna kuna

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije