Naslovnica Vijesti Hrvatska

Milanović: Nije ispravno što je Srbija počela pregovore, a Albanija nije

Milanović je upozorio da je europska politika "često pod pritiskom regionalnih etičkih predrasuda" te da smo i mi bili "izloženi takvom odnosu" pa ćemo se sada "glasno boriti protiv toga".
20. siječnja 2014. u 17:29 10 komentara 3304 prikaza
Zoran Milanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

- Ne smatram ispravnim što je Srbija počela pregovore, a Albanija nije - rekao je danas u Tirani premijer Zoran Milanović na zajedničkoj konferenciji za novinare sa albanskim premijerom Edijem Ramom.

Premijer je kazao da smatra kako Albanija što prije treba početi pregovore s EU te je obećao da će se za to zalagati, ali i napomenuo da Hrvatska ima "samo jedan glas" u europskim tijelima.

Europska politika je pod pritiskom regionalnih etičkih predrasuda

- Ali taj glas će se čuti. Umjereno, razumno, ali će se čuti - rekao je Milanović te dodao kako Hrvatska iskreno podupire albanski početak pregovora "kao što je iskrena potpora bila i Srbiji". Upozorio je da je europska politika "često pod pritiskom regionalnih etičkih predrasuda" te da smo i mi bili "izloženi takvom odnosu" pa ćemo se sada "glasno boriti protiv toga".

- Predrasude su bile razlog što mi u prosincu nismo dobili status kandidata, ali proces reforma, modernizacije i približavanja EU-u za nas nema alternative - rekao je Edi Rama.

>>Milanović: Što su radili prije? To su ogromni mrtvi kapitali!

>>Milanović: Vraga je bilo dobro u Jugoslaviji!

Jesu li Srbija i Albanija trebale zajedno početi pregovore sa Europskom unijom?

 • Da 83,54%
 • Ne 16,46%
Dijelovi motora
SRCE AUTOMOBILA
Dijelovi motora i zašto ih je bitno poznavati

A1 izdvaja za Vas

 • Ana1980:

  Ko ovog više doživljava kada nešto kaže bilo to u državi ili vani !???

 • crocro:

  Ja sam mislio da će se g. premijer javiti iz Berlina gdje je na susretu s gđom Merkel, ili da će se javiti iz neke druge europske prijestolnice, poput Pariza, Londona, Beča, Rima ili skandinavskih prijestolnica. Ali se on javio ... prikaži još! iz Albanije. Očito je da dobro funkcionira "regionska" osovina Beograd, Sarajevo, Zagreb, Tirana. Očito da se pozivi iz važnih europskih zemalja objektivno ne mogu očekivati, pa se nedge drugdje mora pokazati bilateralno djelovanje, makar u i "regionu". Gđa. Pusić je izjavila da su odnosi s Njemačkom odlični i da pravosudna trakavica nema nikakvih posljedica na odnose dviju zemalja. Samo se pitam kada naš premijer ili predsjednik RH, biti pozvan u prijateljsku Njemačku kao gost Angele Merkel jer je Hrvatska članica NATO i EU. Ili kada će imati bilateralne razgovore s nekom drugom važnom članicom EU? Mislim da smo se previše razmilili po "regionu", možda zato što želimo pokazati gdje nam je mjesto. Slovenci takvih posjeta nemaju tako često, jer računaju da spadaju u EU. Naravno, da razgovore treba voditi sa svim zemljama u regiji, ali to ne može biti u većem intezitetu u odnosu na kontakte na nivou EU. EU je prioritet i tu se trebaju odvijati kontakti i suradnja kako bi Hrvatska bila subjekt EU a ne samo subjekt "balkana i regiona". Da se nismo zamjerili Njemačkoj (a još ne znamo koliko decibela će izazvati taj bijes kada još nije odlučeno za slučaj lex Perković i Mustač), odnosi sa Njemačkom i Europom bili bi znatno napredniji, učestaliji i poželjniji. A ovako ako na hodnicima nekoga uspijemo pozdraviti i preko ramena popričati, to je uspjeh. Iz aviona je vidljivo da nas Europa drži na distanci, pod stalnom paskom i stalno očekujući koji će mo slijedeći nestašluk učiniti i dodatno poraditi na svojoj nevjerodostojnosti.

 • ameris:

  Ovaj čovjek,sticajem više "slučajnih" pogodnost i na žalost večine Hrvata današnji predsjednik Vlade RH učinio je nemjerljivu štetu koncem 2013.godine donošenjem tzv."lexperković " i pitbulskom zaštitom generalnog sekretara UDBA-e SRH. Albaniji nije korisna njegova podrška niti Srbiji štetiti njegovo navodno ... prikaži još!dno protivljenje.Ujedinjena ga se Evropa srami.