Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rasprava o proračunu

Milanović: Jeste li svjesni kakvu ste štetu učinili Hrvatskoj?

\'Zoran Milanovic, the leader of the top opposition party, the Social Democrats sits in the Croatian parliament during a debate on a no-confidence motion his party submitted against the ruling centre-
16.11.2010.
u 16:16

Ovo je realan proračun za vrijeme u kojem živimo, izjavila je tijekom rasprave premijerka Jadranka Kosor

Premijerka Jadranka Kosor u Saboru brani za oporbu neobranjivo - proračun za 2011. godinu. Za nju on je početak konsolidiranja javnih financija, realan proračun za vrijeme u kojem živimo.

- Proračun je obilježen smanjenjem poreznog opterećenja građana. Kako smo konačno otpremili u povijest krizni porez, smanjili najveći broj najvećih parafiskalnih nameta, temeljit će se na zaštiti najosjetljivijih. Njime ne smanjujemo plaće i mirovine. Time bismo urušili standard građana - poručila je Kosor. Podsjetila je i na sve što je Vlada ove godine učinila kao pripremu za donošenje proračuna.

Kosor protiv MMF-a: Svoju kuću možemo urediti sami

 - Smanjili smo javne rashode 2009. i 2010. za više od šest milijardi kuna. Da nismo učinili velike rezove, proračun bi već u 2010. bio veći za 3,5 milijarde kuna. Što se tiče javnog duga, u zemljama EU27 iznosit će 80 posto BDP-a, a u RH do kraja 2010. godine 40 posto BDP-a - dodala je premijerka. Poručila je i da neće zvati MMF jer svoju kuću "možemo i hoćemo urediti sami". Otkrila je i da će novim Zakonom o fiskalnoj odgovornosti, koji bi Vlada trebala izglasati u petak, za premašene odobrene iznose odgovarati i ministri koji će morati svoj mandat staviti na raspolaganje predsjedniku Vlade.

Pozvala je i lokalne vlasti da slijede primjer Vlade i da ne ignoriraju vrijeme u kojem živimo.

- Mislim na grad Zagreb i na to da je i danas jedna kreditna agencija snizila kreditni rejting Zagrebačkom holdingu iako je riječ o monopolu u najrazvijenijem dijelu Hrvatske. Rezultat će biti povećanje kamata, a Zagreb će sa svojim gospodarstvom utjecati na državu u cjelini - poručila je Kosor. Dodala je i da očekuje da će rast BDP-a iduće godine biti 1,5 posto, a možda i veći. Poručila je da će biti novca za mirovine, plaće, rodiljske naknade, nezaposlene, najugroženije.

- Ipak, svjesni smo da je posao svih poslova pokrenuti gospodarstvo, učiniti sve da se otvaraju nova radna mjesta, da se ljudi zapošljavaju i da mogu živjeti od svoga rada. Pozitivnih naznaka ima. Industrijska je proizvodnja porasla, izvoz također, i to više od 13 posto. Drvna industrija, jedna od najpogođenijih krizom, polako se izvlači. Na dobrom smo putu - zaključila je Kosor i dodala da je nevjerojatno da ima onih koji bi pozvali MMF, a ne žele poduprijeti ono što čini Vlada, a što je na tragu onoga što traži MMF.

S druge strane, najveća oporbena stranka SDP predloženi proračun smatra potpuno promašenim pa čak neće podnositi amandmane na njega jer je nepopravljiv. U saborsku su proceduru stoga uputili sedam zakona kojima bi se korigirala prihodovna strana proračuna za 2011. godinu, rasteretilo hrvatsko gospodarstvo i poboljšala likvidnost sustava.

Zanimljivo je kako među 88 zastupnika prijavljenih za raspravu nije i bivši premijer Ivo Sanader, tako da mu prema poslovniku mogućnost javljanja za riječ ostaje kroz repliku i ispravke netočnih navoda.

Milanović: Ovakav je proračun loš za Hrvatsku

- Ovakav smo proračun očekivali i razočarani smo, loš je za Hrvatsku i štetočinski. Spominjete Zagreb, a znate li koliko mu je proračun u zadnjih godinu dana smanjen? Jeste li svjesni toga da je s osam milijardi 2009. smanjen na 6,6 milijardi pod pritiskom djelovanja Skupštine. To je 17 posto smanjenja. Na razini državnog proračuna to bi bilo 21 milijardu kuna. Jeste li svjesni da niste smanjili ni kune i da takve usporedbe nemaju smisla? Jeste li svjesni da je prije godinu dana Klub SDP-a predložio Zakon o fiskalnoj odgovornosti? Rugali ste se. Time ste učinili štetu proračunu. Jeste li svjesni da ovako više ne može? Stojimo na mjestu, jedna smo od zemalja koje se ne miču. Jeste li svjesni kakvu ste štetu učinili Hrvatskoj? - pitao je šef SDP-a Zoran Milanović.

- U ovom su trenutku dva cilja ključna: gospodarski oporavak i fiskalna konsolidacija, a ni jedan se ovim proračunom ne realizira. Sve je to gašenje požara. Ovim proračunom Vlada opet odustaje od reformi. Nigdje ih nema - poručio je Branko Grčić, ekonomski strateg SDP-a, dva sata prije početka rasprave za koju su odlučili "promijeniti ploču" - umjesto napadanja bit će konstruktivni i  predložiti što treba napraviti da bi nam bilo bolje. SDP-ov je recept podupiranje gospodarstva, rasterećenje cijene rada, poticaji reinvestiranju dobiti, porezno opterećivanje kapitala koji se izvlači iz poduzeća, a pogotovo onog koji se izvlači iz zemlje, novi kapitalni projekti, nove investicije, suzbijanje sive ekonomije...

Komentara 346

OB
-obrisani-
19:33 16.11.2010.

Dezerterski glib.

UT
utatica
20:27 20.11.2010.

Milanoviću, HDZ koalira s ćčetnicima no SDP je bastion srpskih brigada, preispitaj ko ti vodi riječ u stranci: Milanka Opančić, Stazić, Duško Ljuština, Jovanović, Komadina.......ako si pametan zapitati ćeš se zašto nisu u SDSS-u, znaš zašto? iz istog razloga iziz kojeg su se crveni kmeri učlanili u HDZ: da bi mogli ostvarivati idelološke zamsili i valstite probitke, ili misliš da je srbijancima koji su uzurpirali Brijune i koje HRM razvozi na derneke u Pulu stvarno do socijaldemokracije, čovječe pa oni se i meni i tebi i Hrvatskoj ko i Tadić sa dokumentacijom iz vukovarske bolnice.

LO
lopata
17:43 16.11.2010.

vrijeme je za REVOLUCIJU

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije