Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
08.09.2017. u 08:22

Volim čuti i kako imamo moćnu obrambenu industriju i velik izvoz oružja, ali ne kad se time kite političari koji bi se puno više trebali kititi rezultatima u drugim hrvatskim industrijama

O hrvatskoj državi kad je riječ, ne znam jesam li bio sretniji ikad nego na jarunskom mimohodu Hrvatske vojske koji je na svoj način najavio Oluju, a vjerujem da takvu uspomenu sa mnom dijele mnogi hrvatski građani. Nakon očajnog stanja u kojem smo bili poslije okupacije hrvatskih teritorija, nakon što smo se dugo vremena osjećali bogaljima kakva nam je bila i zemlja povelikim dijelom u vlasti neprijatelja, jarunska je smotra bila trijumfalni povratak nade i uvjerenja da takvo stanje ne može dugo potrajati.

Oduševljenju nije bilo kraja, optimistična dramatičnost očekivanja se povećala, Hrvatska je drukčije disala, u zraku se osjećao nagovještaj slobode. Cijela je Hrvatska tada bila Hrvatska vojska, a ta identifikacija s njom na jarunskoj smotri bila je tako jaka da se može mjeriti s blistavim oslobođenjem koje je uskoro uslijedilo. Ona disciplina i spektakularnost na Jarunu pretvorile su se u pobjedničko veselje vojnika koje smo gledali na televiziji.

Ima li sličnih emocija danas kad svakodnevno čitamo o naoružavanju Hrvatske vojske, o povoljnostima koje u tome imamo zbog članstva u NATO-u, o vrlo uspješnoj obrambenoj industriji, o značajnom izvozu oružja? Ima, naravno, ali s mirnodopskom mjerom, no stječe se dojam da vlast proizvodi i potiče kult vojske i oružja, a nešto manje i kult policije. Je li posrijedi smišljena namjera ili stjecaj slučaja, okolnosti i radoznalosti medija? Ovih je dana jedan dnevni list organizirao veliku konferenciju o hrvatskoj obrambenoj industriji, koja je punila stranice medija i odjekivala samopouzdanjem i reklamerstvom, a i prije se danima, tjednima i mjesecima pisalo o hrvatskoj vojnoj moći. Pa je upotrijebljena i jedna Tuđmanova sintagma koju je za predsjednikova života ljevica žigosala, a riječ je o Hrvatskoj kao “regionalnoj sili”. Nedavno sam pozdravio “rehabilitaciju” tih Tuđmanovih riječi, no pitam se ima li vlast interesa da, na primjer, sudjeluje na konferenciji o hrvatskim demografskim problemima, na kojima bi joj bili prikazani krcati autobusi koji voze ljude u Njemačku i drugdje u inozemstvo, podaci o tome koliko mladih ljudi zbog lošeg gospodarstva i nikakvih mogućnosti da dođu do stana ne može zasnovati obitelj i rađati djecu? Svi vodeći demografi tvrde kako se ove vlasti to ne tiče i kako nas čeka ubrzano izumiranje nacije.

Umjesto brige o tim i drugim sudbonosnim problemima paradira se brojkama o rastu BDP-a, gospodarstva, smanjenju javnog duga i drugim pokazateljima čiji se utjecaj u običnom životu i zaustavljanju nestajanja naroda uopće ne osjeća. Čini se da tom paradiranju pripadaju i gotovo svakodnevni napisi i izjave o oružanom jačanju Hrvatske, o sve većem izvozu oružja, o jačanju i policijskih snaga. Kad znamo u kakvom okružju živimo, to nas nimalo ne bi trebalo smetati osim ako to politička, vladajuća elita ne iskorištava za svoju promociju.

U mirnodopskom stanju u kakvom jesmo, nas bi Hrvatska vojska trebala zanimati samo kao jamac sigurnosti, ali ako se ona svakodnevnim napisima, podacima, izjavama, spektakularnim pokazivanjem novonabavljenih sredstava za obranu pretvara u kult koji promiče vlast, onda nije riječ samo o jamstvu sigurnosti. Možda svjesno ili podsvjesno pokazivanjem vojne moći vlast pokazuje svoju snagu, svoju nepobjedivost i svoje oružje kojim “ubija” životne nedaće za koje je sama uvelike kriva. Tako Hrvatsku vojsku pretvara u hrvatsku političku vojsku koja “štiti” i “osigurava” nedodirljivost Banskih dvora.

Koliko je tome tako, toliko se pomućuje uspomena na nezapamćeni patriotizam koji je pratio jarunsku smotru i oslobođenje Hrvatske. A i ne moram znati što sve Hrvatska vojska ima, i volio bih kad bi netko rekao kad se u javnosti silnim napisima prekoračuje sigurnosna granica u otkrivanju vojne snage zemlje. Samo su mi potrebni njeni pouzdani znakovi moći koji nas čine sigurnima, a ne parade političara u pokazivanju tih znakova. Od konferencija o vojsci na kojima političari drže uvodne govore mnogo su mi draži, na primjer, tekstovi o ženama u uniformama, o životu i djelovanju naših vojnika u podosta zemalja svijeta, zatim blistave izvedbe vojnih zrakoplova na proslavama državnih blagdana, zauzimanje za obnovu obveznog vojnog roka... Volim čuti i kako imamo moćnu obrambenu industriju i velik izvoz oružja, ali ne kad se time kite političari koji bi se puno više trebali kititi rezultatima u drugim hrvatskim industrijama, u izvozu drugih proizvoda, u djelotvornom “oružju” koje bi ojačalo “obranu” zemlje od masovnog iseljavanja.

Komentara 6

Avatar Neobavezno
Neobavezno
09:20 08.09.2017.

''U mirnodopskom stanju u kakvom jesmo, nas bi Hrvatska vojska trebala zanimati samo kao jamac sigurnosti'' Sta bez ulaganja u vojsku daj se sredi stari i prekini baljezgati..........

KE
kentie
15:21 06.11.2017.

E moj dragi sine i gospodine sullivane i sultane slobodne reči koji kmeči i kreči...pro primo nisi komentirao nimalo prije kakvu to imamo lovačko-bombardersku avijaciju koja se u eventualnom iznenadnom blitzu mora monumentalno dignuti i dobro isprašiti tur neprijatelju kad samo namigne i namršti se, a kamoli kad krene u otvoreni pir, krvavi kraval i karneval...a istočni podunavac nam se danas besomučno i bespoštedno smeši i drsko smeje kak imamo leteće sandučare, oldtajmere lovačke avijacije koji oni ubiju ko lašva muvu i protuvu...i kad je general Krstičević hrabro krenuo u modernizaciju, dakle ne i jačanje obrambenih snaga poštp poto za NATO, mam kuka, motika i malIciozna kritika...kad je rodu i narodu predočeno da imamo vrhunsku vojnu industriju svjetske vrijednosti koja je moćna i sposobna kvalitetno obući i opremiti od glafe do pe te hrv. vojnika, mam kriitika, majke ti mile i premile...i mam kuknjava u kontri kak smo demografski jadni i devastirani...znači boljše je da smo slabo i nikako naoružani tak da nas istočni podunavac lakše i polakše zgazi i pregazi ko plićinu u rukafcu Dunjava i udava pa bumo se morti nakon toga množili i kotili ko vrapci, komarci i beli zečevi...koje li devijantne i izvitoperen demagogije, agogije i dioptrije...

Avatar Vukomerec
Vukomerec
15:05 26.09.2017.

Milan Ivkošić: "stječe se dojam da vlast proizvodi i potiče kult vojske i oružja". To je najveći kompliment ovoj vlasti. Kako će se bez takvog kulta održavati borbeni duh?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije