Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOMPLETNO SELO

Ovo je HV-ov kamp za ekstremne uvjete: 11 šatora s klimom, tuševi...

Zagreb: Ministar Damir Krstičević obišao Ekspedicijski kamp Hrvatske vojske
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
05.09.2017.
u 07:00

Očekuje se da će ekspedicijski kamp iduće godine biti upućen izvan granica RH jer 150 vojnika inženjerije HV-a ide u UN-ovu operaciju u Libanon

Hrvatska vojska ovo zaslužuje, drago mi je da HV razvija nove sposobnosti i stalno jača, kazao je ministar obrane Damir Krstičević nakon što je na prostoru zagrebačke vojarne Croatia obišao tzv. ekspedicijski kamp HV-a.

Radi se o samoodrživom šatorskom kampu za ekstremne uvjete s 11 šatora i koji služi u primjeni u ratnim operacijama, za terenske treninge i obuku, ali je namijenjen i za civilnu uporabu u slučaju humanitarnih katastrofa. Nabava kampa, koji se sastoji od 7 smještajnih šatora sa sklopivim krevetima na kat, zapovjednog i šatora s kuhinjom i restoranom, kupaonicom te od kontejnera s WC-ima, perilicom i sušilicom, provedena je putem programa MVP SAD-a.

Zagreb: Ministar Damir Krstičević obišao Ekspedicijski kamp Hrvatske vojske
1/18

Riječ je o potpuno novoj infrastrukturi, opremljenoj i sa 6 generatora, LED rasvjetom, svi su šatori klimatizirani, s 8 tuševa, sve kapaciteta za 150 vojnika, a uz dodatni dio koji stiže u rujnu ekspedicijski će kamp primati 200 vojnika. Opremljen je i opremom koja reciklira do 70% utrošene vode, a čiste se i otpadne. Krstičević kaže da će nakon obuke koju provode američki instruktori kamp biti terenski isproban u Slunju.

Očekuje se da će ekspedicijski kamp već iduće godine biti upućen izvan granica RH jer bi postrojba OSRH od 150 vojnika trebala biti upućena u UN-ovu operaciju u Libanonu (UN ENG COY). Hrvatska se, naime, obvezala osigurati inženjerijsku postrojbu za međunarodne operacije pa će tako jedna satnija od 150 vojnika otići u Libanon na misiju od vjerojatno godinu dana. Premda cijela ova “ispod čekića” infrastruktura vrijedi oko 70 milijuna kuna, hrvatske Oružane snage i vojni proračun kamp će stajati 28,5 milijuna kuna, što je “partnerska” cijena Amerikanaca za Hrvatsku. Vojni izaslanik SAD-a, brigadir Robert Mathers rekao je tom prigodom da je RH ključan partner NATO-a u ovom dijelu Europe.

Komentara 15

DU
Deleted user
09:03 05.09.2017.

Nas i Amerikanaca 304 milijuna. Tko bi usudio protiv nas?!. Mašala.

Avatar Matija22
Matija22
11:43 05.09.2017.

Hvala amerikancima našem savezniku šta su snizili cijenu za još bolju modernizaciju Hrvatske vojske

SJ
Sve je uzalud
16:46 05.09.2017.

...........nema koristi od oružja koje je softerizirano.........koristiti ga možeš kad ti prodavatelj dozvoli.........a ne kad ti to želiš....................generale nema smisla bacati lovu....................avioni lete.......enter i padaju......................

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije