Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suradnja MORH-a i znanstvenih institucija

Rade na izradi pametne kacige, bespilotnoj podmornici, dronu...

Hrvatska vojska
Foto: Dusko Marušić/PIXSELL
1/4
06.09.2017.
u 18:35

Naša vojna industrija zapošljava već tisuće radnika i bilježi skokovit rast izvoza koji je prošle godine iznosio 224 milijuna eura

Hrvatska vojna industrija može postati jedan od zamašnjaka još većeg razvoja RH, a naravno i još veće sigurnosti hrvatskih građana, kazao je predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković na konferenciji “Hrvatska obrambena industrija kao izvozni brend”, koju su u zagrebačkoj Esplanadi organizirali Hanza Media (Jutarnji list), uz potporu MORH-a i Agencije Alan.

Sudionici konferencije slažu se da hrvatska javnost postaje senzibilizirana oko značaja naše vojne industrije koja bilježi sve veću zaposlenost i skokovit rast izvoza koji je prošle godine iznosio 224 milijuna eura. Plenković je još predstavnicima hrvatskih tvrtki ukazao na aktualne projekte EU s kojima je potrebno biti u tijeku jer mogu našoj obrambenoj industriji doprinijeti financijski i na druge načine, naročito u području istraživanja i razvoja.

Hrvatska vojska
1/21

Budućnost inovativnima

U videoporuci sudionicima konferencije, predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je da će podupirati još snažniji angažman državnih tijela u jačanju hrvatske obrambene industrije.

Ministar obrane Damir Krstičević smatra da naša obrambena industrija svojom propulzivnošću i visoko tehnološkom orijentiranošću potiče i razvoj inovativnog okruženja u industrijskim sektorima. Kao primjer, naveo je nabavu višenamjenskog borbenog aviona, koja predstavlja sjajnu priliku za hrvatsku obrambenu industriju. – Jedan od ključnih parametara za odabir borbenog zrakoplova pored strateškog partnerstva i cijene bit će upravo poslovno-gospodarska suradnja s novim partnerima od koje očekujemo podizanje tehnološke razine naše države i koja će dati snažan zamah našem gospodarstvu. Želimo biti ključan partner u razvoju obrambene industrije, zaključio je.

– Budućnost pripada onima koji su inovativni – istaknuo je, pak general Krešimir Ćosić, predavač na FER-u. Govoreći o zajedničkim projektima MORH-a i sveučilišta te znanstvenih instituta u RH, objasnio je neke od tih projekata poput pametne kacige koja vidi prijetnje na terenu, razvijene uz pomoć Hrvatske akademije tehničkih znanosti, kao i borbenog drona te bespilotne podmornice koji se razvijaju na FER-u. Jedan od govornika bio je i Paul Friedberg, zamjenik direktora SIBAT-a, agencije za međunarodnu suradnju pri Ministarstvu obrane Izraela, koji je kazao kako je u toj zemlji obrambena industrija stvorena 15 godina prije osnutka same države, a prvo oružje koje su koristili bio je njihov proizvod, Uzi. Izrael, inače 74 posto obrambenih proizvoda prodaje na stranim tržištima, a u 2015. izraelska je vojna industrija prodala proizvoda u iznosu od 10,1 milijardu dolara.

Znanje je izgubljeno

– Hrvatska je bila jedna od malenog broja zemalja svijeta sposobna proizvesti podmornicu. Danas više nije. Znanje je izgubljeno, prošle su godine – tužno je kazao Mislav Brlić iz Brodosplita. No, ipak RH je još sposobna remontirati velike ratne brodove, naročito u “Viktoru Lencu” – kaže. Odgovarajući na pitanje kako država može pomoći izvozu, Željko Pavlin, direktor HS Produkta rekao je kako je nekada bolje da se država ni ne upliće.

Komentara 6

DU
Deleted user
18:54 06.09.2017.

Vojnu industriju treba razvijati, ona je kao i pekare, Dok je svijeta i naroda morat ce se jesti, ali i ratovati...

MA
magnett
20:27 06.09.2017.

te pametne kacige treba zaduziti svaki saborski zastupnik i staviti na glavu kada su u saboru mozda im u njima malo proradi mozak

DU
Deleted user
23:38 06.09.2017.

Odgovarajući na pitanje kako država može pomoći izvozu, Željko Pavlin, direktor HS Produkta rekao je kako je nekada bolje da se država ni ne upliće. Mislim da je daljnji komentar suvišan,sve čega se država i Vlada primila to je i uništila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije