Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Rade na izradi pametne kacige, bespilotnoj podmornici, dronu...

Naša vojna industrija zapošljava već tisuće radnika i bilježi skokovit rast izvoza koji je prošle godine iznosio 224 milijuna eura
06. rujna 2017. u 18:35 6 komentara 3614 prikaza
Hrvatska vojska
Foto: Dusko Marušić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Hrvatska vojna industrija može postati jedan od zamašnjaka još većeg razvoja RH, a naravno i još veće sigurnosti hrvatskih građana, kazao je predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković na konferenciji “Hrvatska obrambena industrija kao izvozni brend”, koju su u zagrebačkoj Esplanadi organizirali Hanza Media (Jutarnji list), uz potporu MORH-a i Agencije Alan.

Maja Čavlović Nova dužnost Maja Čavlović nova je predstojnica Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost

Sudionici konferencije slažu se da hrvatska javnost postaje senzibilizirana oko značaja naše vojne industrije koja bilježi sve veću zaposlenost i skokovit rast izvoza koji je prošle godine iznosio 224 milijuna eura. Plenković je još predstavnicima hrvatskih tvrtki ukazao na aktualne projekte EU s kojima je potrebno biti u tijeku jer mogu našoj obrambenoj industriji doprinijeti financijski i na druge načine, naročito u području istraživanja i razvoja.

Hrvatska vojska
1 / 21
Vježba najmoćnijeg hrvatskog oružja

Budućnost inovativnima

U videoporuci sudionicima konferencije, predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je da će podupirati još snažniji angažman državnih tijela u jačanju hrvatske obrambene industrije.

Ministar obrane Damir Krstičević smatra da naša obrambena industrija svojom propulzivnošću i visoko tehnološkom orijentiranošću potiče i razvoj inovativnog okruženja u industrijskim sektorima. Kao primjer, naveo je nabavu višenamjenskog borbenog aviona, koja predstavlja sjajnu priliku za hrvatsku obrambenu industriju. – Jedan od ključnih parametara za odabir borbenog zrakoplova pored strateškog partnerstva i cijene bit će upravo poslovno-gospodarska suradnja s novim partnerima od koje očekujemo podizanje tehnološke razine naše države i koja će dati snažan zamah našem gospodarstvu. Želimo biti ključan partner u razvoju obrambene industrije, zaključio je.

Ministar Marić podastro je izračun koliko za stari i novi stan te za kuću s bazenom stoji komunalna naknada, a koliki bi bio porez na nekretnine Rješenje za otpor Novi sadržaj i ime porezu na nekretnine

– Budućnost pripada onima koji su inovativni – istaknuo je, pak general Krešimir Ćosić, predavač na FER-u. Govoreći o zajedničkim projektima MORH-a i sveučilišta te znanstvenih instituta u RH, objasnio je neke od tih projekata poput pametne kacige koja vidi prijetnje na terenu, razvijene uz pomoć Hrvatske akademije tehničkih znanosti, kao i borbenog drona te bespilotne podmornice koji se razvijaju na FER-u. Jedan od govornika bio je i Paul Friedberg, zamjenik direktora SIBAT-a, agencije za međunarodnu suradnju pri Ministarstvu obrane Izraela, koji je kazao kako je u toj zemlji obrambena industrija stvorena 15 godina prije osnutka same države, a prvo oružje koje su koristili bio je njihov proizvod, Uzi. Izrael, inače 74 posto obrambenih proizvoda prodaje na stranim tržištima, a u 2015. izraelska je vojna industrija prodala proizvoda u iznosu od 10,1 milijardu dolara.

Znanje je izgubljeno

– Hrvatska je bila jedna od malenog broja zemalja svijeta sposobna proizvesti podmornicu. Danas više nije. Znanje je izgubljeno, prošle su godine – tužno je kazao Mislav Brlić iz Brodosplita. No, ipak RH je još sposobna remontirati velike ratne brodove, naročito u “Viktoru Lencu” – kaže. Odgovarajući na pitanje kako država može pomoći izvozu, Željko Pavlin, direktor HS Produkta rekao je kako je nekada bolje da se država ni ne upliće.

Zagreb: Ministar Damir Krstičević obišao Ekspedicijski kamp Hrvatske vojske KOMPLETNO SELO Ovo je HV-ov kamp za ekstremne uvjete: 11 šatora s klimom, tuševi... Vojska DAVOR IVANKOVIĆ Hrvatska nije u vojnoj utrci sa Srbijom, ambicije su joj veće Za dom spremni Mislav Šimatović Politika nečinjenja uvijek na kraju dođe na naplatu
Likovi Matana i Šunje
NI MATAN NI ŠUNJE NE MOGU PREKO
Pustoš uz granicu: U BiH su kupovali gajbu piva za 40 kuna, gorivo za dvije, lijekove... Toga više nema
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
  • Deleted user:

    Vojnu industriju treba razvijati, ona je kao i pekare, Dok je svijeta i naroda morat ce se jesti, ali i ratovati...

  • magnett:

    te pametne kacige treba zaduziti svaki saborski zastupnik i staviti na glavu kada su u saboru mozda im u njima malo proradi mozak

  • Deleted user:

    Odgovarajući na pitanje kako država može pomoći izvozu, Željko Pavlin, direktor HS Produkta rekao je kako je nekada bolje da se država ni ne upliće. Mislim da je daljnji komentar suvišan,sve čega se država i Vlada primila to je i uništila.