Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
budžet za branitelje

Matić najviše novca dao Đakiću, Dečaku, Milasu i Merčepu

predrag matić (1)
Ivana Ivanović/PIXSELL
16.08.2012.
u 11:30

Kriteriji su bili brojnost članstva i programi koji promiču vrijednosti Domovinskog rata, kaže zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ

– Braniteljske udruge neće voditi politiku moga ministarstva – rekao je još na početku svog mandata ministar Predrag Matić i tako unio nemir među čelnike udruga desnih političkih opcija da će im s promjenom vlasti biti značajno umanjena ili pak uskraćena financijska potpora ministarstva. Ispostavilo se, međutim, da je najviši iznos potpore za 2012. godinu ostvarila Hvidra hadezeovca Josipa Đakića.

Film o Vukovaru

Na listi potpora slijedi Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Đure Dečaka, Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Tomislava Merčepa, te Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Zvonka Milasa, također HDZ-ova zastupnika.

Od ukupno 15 milijuna i 800 tisuća kuna proračunskih sredstava i prihoda od igara za sreću, u blagajne spomenute četiri udruge slilo se čak pet i pol milijuna kuna.

– Kriterij je bio jasan: brojnost članstva i programi koji promiču vrijednosti Domovinskog rata, što je i misija našeg ministarstva. Spomenute udruge te su kriterije zadovoljile – tumači Vesna Nađ, zamjenica ministra branitelja.

Upravo da bi se izbjegla bilo kakva manipulacija ili pak politizacija, o visinama potpore odlučivalo je povjerenstvo sastavljeno isključivo od nezavisnih stručnjaka, među njima i članovi Instituta za demokraciju, Pravnog fakulteta, Hrvatskog instituta za povijest i Memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata – nastavlja Vesna Nađ.

Đakićeva Hvidra tako je zatražila i dobila više od dva milijuna kuna koje će potrošiti (i) na produkciju dokumentarno-igranog filma “Vukovar”.

Udruga Đure Dečaka iznos od milijun i 630 tisuća kuna potrošit će na sastanak radne skupine za jugoistočnu Europu, za skrb i zaštitu branitelja s područja od posebne državne skrbi te promicanje istine o Domovinskom ratu u školama.

Merčepova udruga, pak, zaprimila je milijun i 100 tisuća kuna za susrete djece branitelja te za Centar za poticanje poduzetništva među braniteljima s invalidnošću, dok će se Milasovi veterani za iznos od 690 tisuća kuna pozabaviti resocijalizacijom hrvatskih branitelja i njihovih obitelji. Za razliku od prošle godine kada su financirana 154 programa, ove godine ministarstvo će pružiti potporu za čak 324 programa, kaže ministar Predrag Matić, dodajući da su širenjem spektra profitirale i manje udruge.

Van iz kladionica

– Mislim da je većina čelnika udruga uvidjela koliko su proteklih godina bili manipulirani za sitne ustupke, te da će odsad biti naši partneri bez ikakve politizacije. Jedini im je posao usredotočiti se na ono što im piše u statutima, baviti se promicanjem vrijednosti Domovinskog rata. Međutim, povjerenstvo je pronašlo da od 500 zahtjeva samo tri udruge zaista ispunjavaju sve propisane uvjete. Nisam ništa želio ove godine lomiti preko koljena, ali već na jesen ću tražiti da se uvede i edukacija za udruge. Željeli bismo da bude manje podizanja spomenika, a više resocijalizacije branitelja i odvlačenja iz kladionica – kazao je ministar Predrag Matić.

Komentara 25

DU
Deleted user
12:05 16.08.2012.

Lijevi - desni branitelji!? Pa ako ćemo iskreno, sadašnji ministar branitelja je desno-lijevi odnosno kako mu se nikako nije uspjelo zadovoljavajuće "uglaviti" među desnom garniturom, onda je preko noći shvatio da je istinski ljevičar i postao SDP-ovac. I zdr. stanje mu se rapidno poboljšalo čim ga "instaliralo" u Predsjedničke dvore, kao savjetnika Josipovića, a do tada nije bio sposoban za radno mjesto učitelja razredne nastave (VŠS). Onda, ako ćemo iskreno, ministar obrane Kotromanović je bio žestoki desničar (progooglajte govor alkarskog vojvode Kotromanovića u prigodi afere Norac) - a vidi ga sad, skuhalo ga na meko i prede komitetlijsko predivo. Ukratko, ta podjela na desne ili lijeve je prilično besmislena odnosno : Lijevo-desno, nigdje moga stana! - oni vrludaju dok "ne naiđu"...

SM
stari_mačak
12:06 16.08.2012.

Nogometni turniri i janjetina na ražnju povodom proslava godišnjica pojedinih braniteljskih postojbi - na to su spale lako potkupljive braniteljske udruge. I lijevi i desni političari manipuliraju braniteljskom populacijom jednako uspješno već dvadesetak godina. Kao branitelj, smatram se odgovornim za dovođenje na vlast mafije i kriminalaca koji su upropastili Hrvatsku i koji je i dalje uništavaju. Moja isprika.

OB
-obrisani-
12:00 16.08.2012.

ovo je zastrašujuće . sve treba ići desnima jer su lijevi bili za jugoslaviju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije