Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVO RJEŠENJE

Dalić: Pripremamo zakon koji će zaštiti gospodarstvo od problema velikih kompanija

Martina Dalić
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
24.03.2017.
u 19:30

Martina Dalić naglasila je da se zakon ne prirprema specifično ni za Agrokor ni Ivicu Todorića, no da bi se, ako bi situacija to zahtijevala, taj zakon mogao primijeniti i na njih

Ministrica gospodarstva Martina Dalić objavila je danas da Vlada, potaknuta poslovnim problemima Agrokora, radi na pripremi zakonodavnog i institucionalnog okvira koji bi zaštitio stabilnost hrvatskog gospodarstva u slučajevima kada se s poteškoćama suočavaju sistemski važne kompanije koje te probleme ne mogu same riješiti. Uvjeti su da tvrtka ima više od 8000 zaposlenika i više od milijardu eura duga, a ne kuna kako je prvotno Dalić spomenula. Naime, Vlada je u popodnevnim satima ispravila podatak o valuti – dakle neće se odnositi na dugove iznad milijardu kuna nego eura.

Ni na koji to način ne znači ulazak države u vlasništvo kompanije koja se suočava s takvim teškoćama, ali taj proces transformacije se nalazi pod kontrolom države kao nepristane strane, rekla je Dalić.

- Odgovornost za pronalaženje načina i modela i metoda rješavanja poteškoća nalazi se prije svega na upravi i vlasniku, i to naravno zbog 40.000 zaposlenika u Hrvatskoj, oko 5000 kompanija i dobavljača koji posluju s Agrokorom i ovise o njemu. Međutim, ne ograničavajući se samo na Agrokor, već imajući u vidu da postoji niz drugih kompanija koje mogu uzrokovati rizike, u Vladi intenzivno radimo na pripremi zakonodavnog i institucionalnog okvira čija je svrha zaštititi stabilnost gospodarstvima upravo u slučajevima kada se s poteškoćama suočavaju sistemski važne kompanije, a ne mogu te poteškoće same razriješiti - rekla je Dalić.

U nacrtu zakonskog prijedloga stvara se procedura koja u ograničenom vremenskom razdoblju osigurava uvjete za transformaciju kompanije uz pravedan tretman svih postojećih vjerovnika, rekla je Dalić. Cilj je da se u najkraćem mogućem roku od pokretanja postupka stvore uvjeti za isplatu dobavljača te pravni uvjeti za normalno poslovanje tvrtke tijekom restrukturiranja.

- Cilj, svrha i razlog zbog kojeg pripremamo ovaj zakonski prijedlog je osnaživanje institucionalnog okvira i stvaranje uvjeta za stabiliziranje sistemski bitnih kompanija ako se nađu u poslovnim problemima koje ne mogu same riješiti - rekla je Dalić.

Naglasila je da se zakon ne prirprema specifično ni za Agrokor ni Ivicu Todorića, no da bi se, ako bi situacija to zahtijevala, taj zakon mogao primijeniti i na njih.

- Moja je osobna želja da se ovaj zakon, ako i kada bude donesen, nikad ne primijeni ni na jednu hrvatsku kompaniju. Međutim, isto tako naša je zadaća i dužnost u Vladi da brinemo o rizicima koji mogu imati posljedice za cjelokupno hrvatsko gospodarstvo - rekla je Dalić.

Još uvijek radimo na pripremi nacrta zakonskog prijedloga koji bi to omogućio. Neposredan povod za ovaj razgovor je da bi javnost imala pravodobnu informaciju o tome što se zbiva u Vladi. Vlada svoje postupke i aktivnosti želi predstaviti na najtransparentniji mogući način. Sada je još prerano govoriti o detaljima ovog prijedloga, o njima ćemo moći govoriti kada budu dovršeni, a to će biti vrlo brzo. Vlada u okviru svojih ovlasti prati stanje u gospodarstvu - rekla je Dalić. U slučaju prezaduženih kompanija proces transformacije zahtijeva i poslovno i vlasničko restrukturiranje.

>> Agrokor: Naša pozicija i opstojnost nisu upitni, imamo snažnu podršku ključnih dionika

>> Vrdoljak o prijedlogu Mosta: 'Meni je jutros palo na pamet da pokrenem inicijativu za mir u svijetu'

Komentara 52

BE
belimo
16:27 24.03.2017.

Al im je kriterij! Koja privatna firma još postoji sa više od 8.000 zaposlenih i dugom većim od milijardu kn. Ako te brojke podijelite dobijete iznos od 125.000 kn po radniku!!! Ako je neki obrtnik ili mala firma dužna 10.000 kn porezna uprava nad njima radi teror u obliku blokade računa(opomene i zivkanja niti ne spominjem). Sa iznosom od 125.000 kn Konzum isplati svoju blagajnicu sa 36 plaća...Takvu firmu ne treba pomagati nego UNIŠTITI do kraja dok se nije uspjela još više zadužiti.

EL
elkomadante
16:15 24.03.2017.

kako objasniti narodu koji bjezi iz zemlje mafijasa da ce zakon biti skrojen po pravdi ? dalicka, zasto niste mijenjali zakon i za Peveca a i za atlantic grupu?

SM
san.martino
16:23 24.03.2017.

Dovoljno je da se onima koji su bankrotirali oduzme sva pokretna i nepokretna imovina,njima i svima koji su povezani s njima. Jer,kako je jedan zagrebacki sudac rekao,novac postoji nije nestao. Samo je pretocen u vile,dvorce,jahte...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije