Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kritiziraju i HDZ i Vladu

Mali partneri Domoljubne koalicije sve nervozniji

partneri
Foto: Pixsell
1/5
05.04.2016.
u 07:00

Milan Bandić dao je Vladi ultimatum od tri mjeseca jer nije pokrenula projekte, ali u HDZ-ovoj koaliciji smatraju da prodaju demagoške priče

U redove Domoljubne koalicije uvukla se nervoza. Zadnjih nekoliko dana demonstriraju je HDZ-ovi manji partneri. I dok se prije mjesec dana, kada je Darinko Kosor, šef HSLS-a, zazivao prijevremene izbore ako se Vlada ne ubrza i ne profunkcionira, činilo da je to bilo u dogovoru s Tomislavom Karamarkom, šefom HDZ-a, sada je nervoza partnera usmjerena i prema HDZ-u.

Zastupnici na placu

Napad je tijekom vikenda otvorio Milan Bandić, HDZ-ov partner, zaprijetivši da njegova stranka Vladi daje još tri mjeseca, a ako u tom roku ne budu pokrenuti projekti, onda će Bandićeva stranka biti inicijator preslagivanja unutar koalicije. Budući da Bandić kao HDZ-ov partner ima klub s četiri zastupnika, dvoje stranačkih i dvoje iz redova manjina, nema snagu za neke velike preokrete.

Prije je riječ o “promociji” stranke koja je “ukopana” u Domoljubnu koaliciju. Sugovornici iz HDZ-ove koalicije kažu da su Bandićeve prijetnje “neozbiljne i demagoške” i da on sa dva zastupnika i dvoje manjinaca ne može ništa.

– On misli da se zastupnici kupuju na placu i da će okrenuti odnos snaga – komentirao je naš sugovornik iz Domoljubne koalicije. Taj isti sugovornik jednako tako ne vjeruje u mogućnost preslagivanja većine u Saboru uz pomoć HNS-a koji bi se pridružio HDZ-u i istisnuo Most, pa možda i premijera Oreškovića. Nagađanja o koaliciji s HNS-om izazvala su nemir i kod ostalih partnera, pa se toj ideji protive u HSP-u dr. Ante Starčević, ali lopticu prebacuju i na HSS i njegova novog šefa Krešu Beljaka koji je u Samoboru u koaliciji sa SDP-om.

– Uoči lokalnih izbora, s HDZ-om ćemo ponovno definirati koalicijski sporazum, a jasno je da HSP dr. AS kao ni ostale stranke te koalicije ne surađuju sa strankama iz koalicije Hrvatska raste.

HSS u Samoboru koalira sa SDP-om, vidjet ćemo kako će se HSS postaviti – rekao nam je Ivan Tepeš, predsjednik HSP-a dr. A.S. Krešu Beljaka, novog šefa HSS-a, primio je jučer Tomislav Karamarko, šef HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade. Tepešu Beljak pak odgovara neka prigovori Karamarku zbog koalicije HDZ-a sa SDSS-om u Vojniću – ako se usuđuje.

HSS neće ucjenjivati

– Neka Karamarku kaže da ne smije sa Srbima biti u koaliciji, ako smije – rekao je Beljak napominjući da HSS neće ucjenjivati HDZ jer su premali da bi to mogli raditi, pa tako neće inzistirati ni na trećem mandatu. Ali neće ga ni odbiti, ako ga dobiju.

>>Beljak: Nećemo ići prema utapanju HSS-a u HDZ, HSS će biti samostalna stranka

>>Beljak: Domoljubna koalicija i Most neće dugo biti na vlasti, na jesen novi izbori

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije