Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EU hvali sporazum Kosova i Makedonije o demarkaciji granice, ali tri članice ustaju protiv kosovske neovisnosti

Makedonija nema više ni jedan granični spor

makedonija
AFP
17.10.2009.
u 14:30

Makedonija je prva zemlja nastala na tlu bivše Jugoslavije čije su granice prema svim susjedima posve određene i koja ni sa kime više nema ni jedan granični spor.

Makedonija je, nakon sporazuma postignuta u petak navečer s Kosovom o demarkaciji međusobne granice, prva zemlja nastala na tlu bivše Jugoslavije čije su granice prema svim susjedima posve određene i koja ni sa kime više nema ni jedan granični spor.

- Toplo čestitam Bivšoj Jugoslavenskoj Republici Makedoniji i Kosovu na postizanju sporazuma o demarkaciji granice i radujem se njegovoj skorašnjoj parlamentarnoj ratifikaciji. To je dobrodošao znak zrelosti, odgovornosti i uzajamna poštovanja – poručio je visoki predstavnik za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku EU Javier Solana.

Postizanje toga sporazuma Makedoniji će svakako biti dodatan plus na sljedećoj sjednici Vijeća EU za opće poslove i vanjske odnose, na kojoj bi ministri vanjskih poslova EU 27 trebali prihvatiti u srijedu objavljenu preporuku Europske komisije i, četiri godine nakon što joj je odobren kandidatski položaj za članstvo u EU, konačno odrediti nadnevak za pokretanje pristupnih pregovora.

S Kosovom će stvari ići znatno teže. Iako je Europska komisija predložila da se i s najmlađom državom u jugoistočnoj Europi pokrene postupak za ukidanje viza, pet od 27 zemalja članica EU neovisnost Kosova ne priznaju, a tri od njih – Cipar, Španjolska i Rumunjska – najavile su da će se u prosincu pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Den Haagu pridružiti Srbiji i Rusiji u zagovaranju protuzakonitosti kosovske izjave o neovisnosti. Madrid, naime, u neovisnosti Kosova vidi precedent za neovisnost Baskije, Nikosija sjevernoga Cipra, a Bukurešt Mađarima nastanjenoga Erdelja. Neovisno Kosovo ne priznaju ni Slovačka ni Grčka. U korist Kosova nastupit će također tri članice EU: Francuska, Njemačka i Ujedninjeno Kraljevstvo.

Kakvu god presudu ICJ donese, ona će biti tek savjetodavne naravi, iako će imati znatnu političku težinu.

 

 

 

Ključne riječi

Komentara 8

SM
SMITSMIT
15:11 17.10.2009.

emilsali... hvala na komplimentu hovno pasije...

SM
SMITSMIT
15:16 17.10.2009.

VOLIM MAKEDONIJU.... pukovnik

IM
imotska
16:32 17.10.2009.

Blago Makedoniji. Oni graniče s dva balkanska naroda a mi samo s jednim i nitko od njih ne svojata njihov teritorij ko EU naš.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije