Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Druga godišnjica požara

Macron otkrio do kad će trajati obnova katedrale Notre Dame

Le président Emmanuel Macron visite le chantier de reconstruction de la cathédrale Notre Dame de Paris
Foto: Stephane Lemouton/PIXSELL
1/3
15.04.2021.
u 12:23

Pariška katedrala Notre Dame, teško oštećena u požaru, bit će obnovljena po rasporedu, odnosno do 2024. godine, kada će Pariz biti domaćin ljetnih Olimpijskih igara.

„Obećanje o dovršetku 2024. bit će ispunjeno“, rekao je 43-godišnji francuski predsjednik za novine Le Parisien – Aujourd'hui, a prenosi agencija dpa. 

Macron je to rekao točno na drugu godišnjicu požara koji je 15. travnja 2019. zahvatio slavnu katedralu u srcu Pariza. Uzrok požara još uvijek nije poznat, a smatra se da bi krivac mogla biti greška u električnom sustavu ili neugašena cigareta.  

Francuski čelnik je kasnije u četvrtak s pariškom gradonačelnicom Anne Hidalgo obišao tu crkvu nastalu u 12. stoljeću koja je na UNESCO-voj listi svjetske baštine te je bila inspiracija Victoru Hugou za roman „Zvonar crkve Notre Dame“. Zahvalio je  radnicima koji su radili na pripremi obnovi crkve, naglasivši kako su svi „impresionirani time što se postiglo u dvije godine“.

Prva faza rada na crkvi uključivala je uklanjanje 200 tona metala nakon što je vatra uništila 40 tisuća komada skela koje u bile podignute oko tornja u vrijeme požara, piše Reuters. Radovi su prekinuti tijekom prvog ljeta nakon požara zbog straha od trovanja olovom, a proces je potom usporen i pandemijom koronavirusa

Ključne riječi

Komentara 2

VL
vlaser
02:29 16.04.2021.

ukoliko NISTE znali ? PISALO je da su arapi DALI 300 000 000 ( tristo miliona ) eura za popravak ALI pod uvjetom da vise nece biti crkva vec neka vrsta muzeja ili spomenika

SI
sisavac
13:15 15.04.2021.

a ta crkva ne smeta nikome? ono, ne vrijeđa nečije osjećaje? pitam jer se u nekim zemljama svinjetina miče iz prehrane školske djece, ta ista djeca moraju odlaziti u džamije, da nauče običaje, pa me baš zanima kako će to proći u zemlji u kojoj ima dosta muslimana. to je vidim većini ok, ne bune se. ovu crkvu.. ne znam, na lijepom je mjestu sagrađena, tu bi naši mešetari mogli izgraditi jako puno zgrada, ne treba biti ni pos model...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije