Naslovnica Vijesti Hrvatska

Lovrinović: Zadrugarstvo je jedini efikasni oblik udruživanja malih poljoprivrednika

"Hrvatska je neto kreditor EU jer je više novca uplatila iz državnog proračuna nego povukla", kaže Lovrinović
21. lipnja 2018. u 11:37 2 komentara 388 prikaza
Ivan Lovrinović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Zadrugarstvo je jedini efikasni oblik udruživanja malih poljoprivrednih proizvođača kako bi se mogli natjecati s multinacionalnim tvrtkama na tržištu Hrvatske, ustvrdio je danas na konferenciji za novinare u Saboru predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović. Mali poljoprivredni proizvođači prepušteni su sami sebi, a najveći im je problem financiranje i otkup proizvoda, tvrdi Lovrinović.

Sabor CEROVAC NEMOĆAN Zastupnici suglasni: U Hrvatsku se uvozi škart roba i hrana loše kvalitete

Zato njegova stranka predlaže novi model financiranja poljoprivrede u kojemu bi nositelji proizvodnje i dalje bili OPG-ovi, organizatori te proizvodnje zadruge, a specijalizirane financijske institucije koje bi ih pratile od kreditnih unija preko zadružnih banaka do Agrobanke koju bi trebala osnivati država i pratiti veća poduzeća u poljoprivredi.

- Kreditne unije bi trebale osnivati poljoprivredne zadruge, gdje god je to moguće, a riječ je o malim sredstvima zato što velike banke ne prihvaćaju OPG-ove. Ovim modelom BDP poljoprivrede bi se mogao udvostručiti, a to bi utjecalo na povećanje BDP-a države od pet posto – procjenjuje predsjednik Odbora za poljoprivredu stranke Promijenimo Hrvatsku Zdravko Lešić. Podsjeća da u poljoprivredi imamo kvalitetne i nezagađene poljoprivredne površine, idealne klimatske uvjete, iskusnu radnu snagu, ali nemamo dovoljno razvijenu infrastrukturu, organizirani otkup proizvoda, adekvatne prerađivačke kapacitete, kao ni odgovarajuće financiranje poljoprivredne proizvodnje. Sustav preferira poljoprivrednu površinu, a ne proizvedenu robu, smatra Lešić. Podatci HNB-a iz 2016. godine, dodaje, pokazuju da su krediti poljoprivredi sramotno niski i od ukupne mase, banke su odobrile samo dva posto kredita poljoprivrednicima.

Ivan Lovrinović Domaća proizvodnja Lovrinović: Pozivam premijera da spriječi manipulacije pojmom Hrvatski proizvod

- Nedopustivo je da stambeni krediti budu pet puta veći nego oni poljoprivredi jer stambeni kredit donose dobit samo jednom, a poljoprivreda, ako je dobro organizirana, svake godine. Kreditna politika banaka prema poljoprivredi je neprihvatljiva, što otvara pitanje i društvene odgovornosti banaka i HNB-a - tvrdi Lešić.

Stupanj korištenja EU sredstava za poljoprivredu šokantno je nizak, naglašava Ivan Lovrinović, nije iskorišteno 400 milijuna kuna potpora poljoprivredi, a isplaćeno je svega 6,9 posto od svih ugovorenih projekata.

- Hrvatska je neto kreditor EU jer je više novca uplatila iz državnog proračuna nego povukla, što govori o neučinkovitosti i nesposobnosti Vlade – zaključuje Lovrinović te poziva vladajuće na ostavku.

Ivan Lovrinović
1 / 6
Inicijativa Ovršni ustanak u nedjelju je na Trešnjevačkom placu skupljala je donacije za bivšu ministricu gospodarstva Martinu Dalić. 
Ivan Lovrinović dokapitalizacija petrokemije Lovrinović: Postoji grupa Borg koja želi preuzeti i Petrokemiju
ZDRAVI I U FORMI
Kako podići trčanje na višu razinu i pri tome se ne ozlijediti

A1 izdvaja za Vas

  • Artukovic:

    Kad se male ruke slože.........E moj Lovrinovicu....previse si gledao partizanskih filmova

  • MATEO:

    Da, gospodine Lovrinović ima pravo, međutim, da bi više malih poljoprivrednika uspješno izišlo na tržište bilo bi potrebno SVE GOTOVE PROIZVODE BRENDIRATI, a ne da svaki proizvođač ima svoj brend. Primjerice, imamo udrugu sa 100 članova, koja proizvodi nekoliko sirnih ... prikaži još!sirnih proizvoda, svaki od tih trebao bi bit BRENDIRAN. To je velik i znalački posao, ali bez toga nema uspjeha jer tržišni plasman 100 članova svaki pod svojim brendom stvara nezamislivu zbrku i nemoguće je. Lp, Mate