Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nezadovoljni div

Ljutita Kina odlučila dati vlastitu nagradu za mir

nobel
AFP/Pixsell
08.12.2010.
u 16:10

Već je poznat i prvi laureat, a to je na Zapadu malo znan bivši potpredsjednik Tajvana Lien Chan

Kina je odlučila Zapadu pokazati zube: svojim duhovnim učiteljem i filozofom Konfucijem “napast” će Nobela. Samo dan prije službene dodjele Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liu Xiaobu Kina će dodijeliti vlastitu nagradu za mir. Prema obrazloženju odbora za dodjelu ove novoutemeljene nagrade, ona treba odražavati “miroljubive namjere kineskoga naroda”. Već je poznat i prvi laureat, a to je na Zapadu malo znan bivši potpredsjednik Tajvana Lien Chan.

Suradnja s vladom

Kako pišu svjetski mediji, ideja o dodjeli kineske nagrade za mir prvi je put pokrenuta 17. studenoga ove godine, i to u tabloidu (!) bliskom Komunističkoj partiji. Samo nekoliko tjedana nakon “pokretanja inicijative” osnovan je odbor za dodjelu nagrade pod nazivom “Konfucijeva nagrada za mir”.

Za prvog dobitnika izabran je bivši potpredsjednik Tajvana Lien Chan zbog svog doprinosa “u građenju mostova između Tajvana i matične zemlje”. Priznanje prati i svota od 100.000 juana (11.300 eura). Odbor za dodjelu tvrdi da nije produljena ruka Komunističke partije, ali ne krije da blisko surađuje s kineskim ministarstvom kulture. Hvale se da je njihova nagrada veća od Nobelove jer Kina ima “više od milijardu stanovnika”, a Norveška je mala zemlja i odbor joj je pristran. Zanimljivo je da su među kandidatima za “kineskog Nobela” bili i Nelson Mandela i Bill Gates, ali ipak je pobijedio susjed s Tajvana. Ovo nije prvi put da neka zemlja uvodi vlastitu nagradu za mir zbog neslaganja s odlukom Nobelova odbora. Nešto slično učinili su i najveći diktatori XX. stoljeća, Hitler i Staljin.

Pritisak na države

Kineska je vlada na odluku o dodjeli Nobelove nagrade za mir Liu Xiaobu reagirala prilično ogorčeno. Tako je ministarstvo vanjskih poslova odluku okarakteriziralo kao “antikinesku farsu”. Kina je snažno pritiskala države da se ne odazovu službenoj ceremoniji dodjele Nobelove nagrade koja se treba održati sutra u Oslu. Do sada je 20-ak država prihvatilo “prijateljsku sugestiju Kine”. Hrvatska nije među poslušnicima.

Ključne riječi

Komentara 6

TE
Televizor
17:59 08.12.2010.

ovo će biti nešto ko Lenjinova nagrada do koje nitko van Istočnog bloka nije držao.

Avatar pula125
pula125
19:07 08.12.2010.

Novac i gospodarstvo se vec preselio u aziju zasto ne i Nobel.Kina samo pokazuje ko je buduci Nr.1 u svijetu.Hrvatska ionako uvijek izaber pogresnu stranu.Ameri i EU su pred kolapsom.NIsam za zute ali cinjenice su takve.

XA
xaron
19:52 08.12.2010.

Kinezi grijese. Oni su ovu nagradu trebali dati J.Assange-u. Naime kako Zapad daje Nobelove nagrade disidentima na Istoku, tako Istok treba dati nagrade disidentima na Zapadu. Sve je to politicki cirkus. Nije zapad nista boljiu od Kineza, sve dok jee Assange u zatvoru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije