Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najjeftiniji lijek

Lijek za oboljele od HIV-a u samo jednoj tableti

studio-ilustracija-lijekovi
Boris Ščitar/PIXSELL
08.04.2013.
u 17:46

Novu će tabletu već ovaj mjesec prvo početi koristiti HIV pozitivne trudnice i dojilje, zaraženi koji boluju i od tuberkuloze te novooboljeli

Južnoafrički ministar zdravstva Aaron Motsoaledi objavio je da je sintetizirana nova tableta za oboljele od HIV-a pa će oni sada uzimati samo jednu, umjesto dosadašnje tri antiretroviralne (AVR) tablete. Ovo je velik korak za sve oboljele jer pojednostavljuje borbu s AIDS-om, a i cijena nove tablete je rekordno niska i iznosi – osam eura.

– Prije 2010. godine kupovali smo najskuplje ARV-e na svijetu. Danas smo zemlja u kojoj se taj lijek može kupiti po najnižoj cijeni – s ponosom je izjavio Motsoaledi dodavši da se sada puno više oboljelih može obuhvatiti terapijom

Novu tabletu već će ovaj mjesec prvo početi koristiti HIV pozitivne trudnice i dojilje, zaraženi koji boluju i od tuberkuloze te novooboljeli. Od 5,6 milijuna stanovnika zaraženih HIV-om u Južnoj Africi, trenutačno je na terapiji ARV-om čak 1,9 milijuna.

U posljednjih nekoliko godina se, zbog napora južnoafričkih vlasti, očekivani životni vijek zaraženih HIV-om u toj zemlji produžio za šest godina – na 60 godina, a učestalost slučajeva prenošenja zaraze s majke na novorođenčad smanjena je na ispod tri posto.

>>Beba zaražena HIV-om izliječena ranom terapijom lijekovima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije