Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obnova flote

Kupiš ratne avione, prodaš – ledolomce

eurofighter
Foto: Arhiva VL
1/5
01.10.2010.
u 08:00

Pljušte ponude uoči natječaja za obnovu zrakoplovne flote MORH-a, a Njemačka, Švedska i Rusija pripremaju ponude koje je teže odbiti nego prihvatiti.

Hrvatska je, sve dok se dva naša MiG-a 21 nisu unesrećila na Slunju, godinama bila daleko od rješavanja problema zamjene dotrajalih lovaca-presretača novim zrakoplovima. Sada sve informacije govore da će ovaj put hrvatske vlasti ipak krenuti u natječaj za kupnju ratnih zrakoplova.

I nadzor se plaća
Vidi se to po velikom ubrzanju rada na novim ponudama stranih proizvođača, od kojih se neki vraćaju u već napuštenu utrku.

Oni su, naime, uvjereni da će se predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor morati, ne čekajući vrijeme nakon izbora, usuglasiti o sudbini elitnog dijela HRZ-a. Koliko god suludo izgledalo nabavljati skupe vojne “igračke” u uvjetima gadne krize, neke od ponuda stranaca, znajući to, nude, zauzvrat – razvoj hrvatskog gospodarstva i plasman naše robe na svoje tržište. Javnost, naravno, treba znati da ćemo, ostanemo li bez avijacije, svejedno iz proračuna plaćati nadzor zračnog prostora – Mađarima i Talijanima.

Kamate dva posto
Za koji dan će se znati sigurno, no izvjesno je da se u utrku vraća Eurofighter, koji su svi otpisali kao najskuplji. No, s obzirom na to da će ovaj put glavni kriterij za dobivanje posla biti plasman hrvatske robe i ulaganja, Njemačka se priprema Hrvatskoj ponuditi poseban gospodarski program ulaganja i offseta (kupovanje naše robe u iznosu troška za avione), već su odredili i u koje tvrtke i grane. Nude i pogodnost višegodišnjeg besplatnog servisa, a ustreba li Hrvatskoj, postoji mogućnost da privremeno pošalju i eskadrilu aviona Luftwafea radi nadzora prostora (airpoliceing rade već Islandu).

Ponuda švedskog SAAB-a za Gripen trenutačno je najkonkretnija. Gripen stoji 65 mil. eura uključivši i obuku, a njihov offset ide ciljano; hrvatske tvrtke dobivaju vrijedne poslove. Uljanik će graditi seriju novih ledolomaca, Dalekovod će dobiti dodatnu gradnju dalekovoda, Gredelju će Šveđani pomoći da krenu u Aziju u remont lokomotiva. U obzir dolaze i poslovi za Agrokor, Agenciju Alan, DIV, Đuru Đakovića i Končar. SAAB-ov je moto “Mi ćemo pomoći hrvatskom gospodarstvu kad je najpotrebnije, a ne čekati na buduće poslovne mogućnosti”. Stoga za Gripene nude poček od 2 do 3 godine, ratu kredita ovisno o ekonomskom rastu i kredit s kamatom od 2 posto.

Premda su mnogi “udaljili” Ruse s ovog posla, jer je RH u NATO-u, pripremaju ponudu koju je teško odbiti. Spremni su RH prodati najsuvremeniju inačicu MiG-a 29, sa zapadnom avionikom i u standardu NATO-a (MiG-35), koji su proizveli samo za svoje i indijsko zrakoplovstvo. Usto, jamče da će ovaj čudesni avion biti upola jeftiniji od konkurencije, a da će od ZTZ-a na Plesu napraviti regionalni centar za remont ruskih letjelica. Preobuka je jednostavna, a postojeća infrastruktura HRZ-a dostatna.

Ključne riječi

Komentara 154

Avatar sebastian
sebastian
08:12 01.10.2010.

Opet nisu nista shvatili, ovo je zbilja kretenska drzava, nemaju sta za jesti a ovi prevaranti im sugeriraju da bi trebali nove avione, a Hrvatska izvozi samo gliste i Vegetu !!!???

Avatar commentator
commentator
09:58 01.10.2010.

Kakva agresivna indoktrinacija, s tim kantama. \'rvatc+koj još i to treba, a i ovi komentari su nepotrebni. Šutirat će \'r+vate još dublje u dugove i pobjeć u \'me+riku. A vi plačajte 15 generacija te ponosne kante koje neće ničemu služit.

IK
Irena Kustura
13:19 01.10.2010.

ja savjetujem gripen jer je avion savršenstvo a i gospodarstvo bi dobilo.najgora je opcija plaćati drugom ili obnavljati ove stare krntine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije