Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Štete

Krumpir će istruliti u zemlji, a kukuruz je sav polegnut

'23.09.2010., Dubrava Krizovljanska, Radi velikih kolicina voda po poljima ove godine ce na podrucju opcine Cestica poljoprivredni usjevi biti prepolovljeni, Branko Korotaj Photo: Marko Jurinec/PIXSEL
'Marko Jurinec/PIXSELL'
27.09.2010.
u 14:45

Kukuruz je sav poplavljen, kao i grah, a razina vode na nekim je mjestima i metar

Višednevna kiša u općini Cestica nanijela je velike štete usjevima, posebice u Lovrečan Otoku gdje je poplavljeno oko 500 hektara zemljišta, a najveće štete počinjene su na krumpiru i sjemenskom kukuruzu. Obitelj Mirka Težaka iz Lovrečan Otoka prije kiše izvadila je polovicu krumpira.

– Ostali krumpir ne može se iskapati jer voda još stoji na njivama. Možda će trebati još tjedan dana da se malo osuši pa da ga izvadimo. No, ako opet počne kišiti kao što je predviđeno, krumpir će istruliti u zemlji. I kukuruz nam je poplavljen jer je voda tekla kroz njega, a na nekim mjestima je dosegla i metar. Najmanje trećina zasađenog krumpira i kukuruza propast će nam zbog poplave – kaže Mirko T. I njegovoj susjedi Tereziji Dobrotić voda je uništila grah, koji su posadili uz kukuruz, a koji je bio poplavljen iznad polovice visine. Na nekim mjestima i pet dana od prestanka kiše, zbog izrazito mekanog tla, voda se još nije povukla pa grah ne mogu pobrati.  

– Našem kukuruzu nije ništa, no čini se da ćemo ostati bez većine graha. Jučer je kći uspjela nešto nabrati, no zbog vode koja još stoji na njivi dalje nije mogla – kaže Terezija D., čiji su podrum i dvorište također bili poplavljeni. Na polju, u iskapanju krumpira strojem, zatekli smo i Branka Korotaja. – Voda se brzo povukla, no na ovim nižim dijelovima još stoji pa se usjevi ne mogu pobrati. Meni je uništen i dio paprike koja je bila skroz poplavljena, a sada je muljasta i ne možemo je brati. Većina je ovdje ostala i bez sjemenskog kukuruza koji se sav polegao – kaže B. Korotaj koji ima osigurane sve usjeve od nevremena i požara, ali ih nije mogao osigurati od poplava koje su na ovom području česte.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije