Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.11.2017. u 08:00

Božu Benića u Tanzaniju odvela je želja za pomoći. I to je bez sumnje. Kao i u mnogim takvim slučajevima.

Za činiti čuda potrebna je ljubav. Ali ne ona sladunjava, patetična ili “papirnata” ljubav, nego djelatna ljubav, koja proizlazi iz čvrste vjere i uvjerenja. Potvrdilo se to u slučaju mladog dubrovačkog arhitekta Bože Benića, koji je točno prije godinu dana pokrenuo humanitarnu akciju “Kap dobrote – ocean ljubavi” za izgradnju vodovoda u zabačenim selima u Tanzaniji. Kada sam ga upoznao i kada je ispričao što priprema, učinilo se kao da se radi o još jednoj u nizu humanitarnih akcija takvoga tipa, gdje zapadnjaci šokirani siromaštvom u Africi nastoje izmoliti neku kunu ili euro u svojoj sredini, kako bi se ublažila strahota bijede koju ljudi ondje žive. No, kada je Božo Benić pokazao svoje fotografije s djecom iz sirotišta sv. Ante i kada je rekao kako je pomislio da je on u Afriku otišao odgajati tamošnju djecu, ali da su ona promijenila njega, s lakoćom se dalo vidjeti da je mladi dubrovački arhitekt upravo primjer te nesebične ljubavi, koja crpeći snagu iz vjere može pokrenuti svijet. I to se, doista, i dogodilo, jer je nakon godinu dana u Dubrovniku prikupljeno potrebnih 30.000 eura za izgradnju vodovoda, koji će dovesti vodu do sela i zaustaviti širenje brojnih zaraznih bolesti.


Božu Benića u Tanzaniju odvela je želja za pomoći. I to je bez sumnje. Kao i u mnogim takvim slučajevima. Ali, on svjedočio kako ga je dubinski promijenila jedna priča, koju je u sirotištu pronašao napisanu na papiriću, a glasi ovako:
 “Za nekoga se pobožnog čovjeka govorilo kako je prolazio gradom i susreo djevojčicu pohabane odjeće, koja je tražila milostinju. Prolazeći pokraj nje, pomisli: ‘Gospodine, kako možeš dopustiti takvo što? Poduzmi nešto!’ Navečer za vrijeme televizijskog dnevnika opazi jezive prizore djece koja umiru od gladi. Ponovno se obrati Bogu: ‘Gospodine, kakva sirotinja! Daj, učini nešto!’ Odjednom je čuo jasan glas: ‘Ja sam već nešto učinio – stvorio sam tebe!’ 
Ta ga je priča, kako veli, u srcu Afrike ohrabrila da očvrsne i prihvati činjenicu da čovjek ne može pomoći svakome te da da sve od sebe da ispuni onu misiju zbog koje je ondje i došao, a to je – pomoći onoliko koliko je to u njegovoj moći.
“Siromasi nisu problem, nego od njih možemo naučiti bit Evanđelja”, kaže papa Franjo u svojoj poruci za ovogodišnji prvi Svjetski dan siromašnih, koji će se obilježiti ove nedjelje 19. studenoga, potvrđujući upravo ono što je arhitekt Benić susreo u Africi.

“Nas se kršćane mjeri po konkretnim djelima, a ne ispraznim riječima koje često prelaze preko naših usana. Sveto pismo nam svjedoči da je upravo to bila jedna od temeljnih točaka Crkve od njenih početaka. Prvi su kršćani stupili ‘na scenu svijeta’ služenjem siromaha”, veli papa, koji je taj odlučio da Crkva po prvi puta obilježi dan siromašnih. Šaljući nedvosmislenu poruku katolicima u cijelome svijetu. Koju kao da je mladi dubrovački arhitekt već unaprijed čuo.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije