Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gosti iz Kanzasa

Krasno je i dojmljivo doći i vidjeti zemlju iz koje su tvoji korijeni

amerikanci03_dog_270910
Dominik grgurić/PIXSELL
28.09.2010.
u 09:24

U Karlovcu, Ozlju i Ribniku dva su dana boravili Amerikanci iz Kansas Cityja čiji su preci iselili iz tih krajeva.

Prvi put sam ovdje, vjerojatno i posljednji. Prekrasno je, ali i iznimno emocionalno, doći i vidjeti zemlju iz koje su tvoji korijeni, rekao je Steve Jaklevic, jedan od 34 Amerikanca iz Kansas Cityja koji su dva dana proveli u Karlovcu i okolici.

Kakva ljepota!

Njegovi preci, baš kao i preci šesnaest njegovih sugrađana koji su doputovali u Europu, rođeni su u Hrvatskoj, a u SAD su emigrirali poslije 1. svjetskog rata.

Ne govore hrvatski, iako ponešto od našeg jezika razumiju, a treća su i četvrta generacija hrvatskih iseljenika koji su otišli “preko bare”. Joel Secen priča da ga je oduševila ljepota zemlje njegove bake i djeda i da će sigurno opet doći. Ronald Vrbec, pokazujući bakin i djedov rodni list, volio bi znati ima li još koga od njegovih rođaka u Hrvatskoj, a Michaela Aleksaitesa, čija se baka iz Lipnika u Ameriku odselila 1921. godine, posebno je dirnuo posjet upravo tom mjestu.

 – Ne mogu vjerovati u ljepotu koju sam vidio i osjetio ovdje – priča nam očiju punih suza.

 Ann Roberts, čija se obitelj Car iz Hrvatske odselila 1930., u njihovoj je rodnoj zemlji treći put.

 – Uživam punim plućima svaki put, a sada su sa mnom dvojica sinova i suprug. Nadam se da ću doći ponovo – kazala je Ann.

 Amerikanci su jučer obišli Ribnik i Ozalj, a prije toga primila ih je zamjenica karlovačkog gradonačelnika Marina Kolaković.

 Brdo jagoda

 Joe Reardon, gradonačelnik toga Karlovcu prijateljskog grada, uručio joj je dar - fotografiju dijela Kansas Cityja zvanog Brdo Jagoda, gdje su se naselili prvi doseljenici iz Karlovca i Ribnika.

 – Naselili su dio grada u kojem je bilo puno klaonica u kojima su se zapošljavali i tako pomogli gradu da napreduje. Danas u Kansas Cityju ima oko 5000 stanovnika čiji preci potječu iz ovog dijela Hrvatske – rekao je Joe Reardon.

 Prezimena Sopčić, Srakovčić, Željeznak... česta su i danas u dijelu grada uz Brdo Jagoda.

 Osim o kulturnoj i sportskoj suradnji - Bejzbol klub Karlovac već je nekoliko puta bio u Kansas Cityju - američki su gosti s čelnicima Karlovca razgovarali i o poslovnoj suradnji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije