Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pandemija nije na izmaku

Koronu nijedna ozbiljna turistička zemlja ne smije olako shvaćati

storyeditor/2022-03-24/PXL_100222_91899470.jpg
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/3
29.03.2022.
u 19:00

Koliko god se o koroni malo govorilo, koliko god se činilo da je taj problem na izmaku, trenutačne brojke uopće nisu male i vrlo zorno demonstriraju da s koronom još nije gotovo

Hrvatska je u protekli vikend ušla s nešto više od 1600 novozaraženih, a susjedna Slovenija sa zamalo tri tisuće novih slučajeva COVID-19. Nasreću, uz tu bolest više ne ide onoliko puno smrti kao prije, ali i dalje nije bezopasna. Samo u subotu kod nas je umrlo četrnaestero ljudi.

Virus se ne predaje i nitko ne zna može li nas zaskočiti neka opasnija inačica od ovih koje sada dominiraju. Povrh svega, koronavirus je ljude masovno zarazio i strahom, a toga se svijet također neće tako lako riješiti i sasvim je izvjesno da će oprez i briga zbog virusa obilježiti i ovogodišnju turističku sezonu.

O njezinu uspjehu, pak, ovisi puno toga u Hrvatskoj. Lanjska je jesen mogla biti puno kompliciranija i teža za našu državu da u njezin krvotok od siječnja do kraja rujna nije ubrizgano 8,268 milijardi eura prihoda od stranih turista. To je zamalo četiri milijarde eura deviznog priljeva od turizma više nego 2020., a itekako je važno da i ova turistička godina bude tome nalik.

Zaostatak za najboljom turističkom godinom ikad, 2019., iznosio je, inače, za tih devet mjeseci prošle godine 12 posto. Turističke su vlasti za 2022. zacrtale 90 posto turističkog prometa iz 2019., s tim da bi financijski učinci, kako se prognoziralo početkom ove godine, morali biti i bolji od toga. Do rata u Ukrajini to se činilo vrlo, vrlo izglednim.

Štoviše, činilo se da su turističke vlasti možda i premalo ambiciozne u svojim planovima. Buking je u prva dva mjeseca ove godine na trenutke bio bolji nego i spomenute rekordne 2019. S ratom u Ukrajini situacija se promijenila, rezervacije usporile i nitko se više ne bi usudio kladiti niti u jedan scenarij. Razumljivo, budući da ni domaćini ni potencijalni gosti ne mogu utjecati na tijek događanja vezano uz rat. No, korona je jedna od stvari ne koje se itekako može utjecati. I mora, jer će sezona u svim zemaljama domaćinima uvelike ovisiti (i) o tome divljaju li koronabrojke ili je virus pod kontrolom.

Stoga, koliko god se o koroni malo govorilo, koliko god se činilo da je taj problem na izmaku, niti jedna ozbiljna turistička zemlja ne smije ga olako shvaćati. Trenutačne brojke, kao što se vidi s početka teksta, uopće nisu male i vrlo zorno demonstriraju da s koronom još nije gotovo.

Komentara 1

WT
WTF!
21:30 29.03.2022.

Jel ovo neka uvertira za booster br.2,odnosno 4.dozu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije