Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kazne za nemar

Kopali po smeću tražeći dokaze pa pisali kazne

smece
16.06.2010.
u 20:00

Novi način naplate i odvoza otpada je na snazi od 1. svibnja, vrijeme prilagodbe je, dakle, prošlo i na redu su represivne mjere – poručuje glasnogovornica Unikoma Tatjana Elez

Zavrnuli su rukave i ruke odvažno zarili u vreće sa smećem. – Evo, na komadiću papira piše vodostaj rijeke – otkrio je djelatnik osječkog Unikoma. Komadić po komadić i mozaik je ubrzo složen. – To je sigurno od Državne uprave za zaštitu i spašavanje, njihov je ured u blizini – zaključili su i upisali ih na “crnu listu”.

 

Računi vodili do krivaca

 

Strpljenje je, kažu u Unikomu, prešlo granice. Tročlana ekipa, dva djelatnika Unikoma i komunalni redar krenuli su jučer u potragu za prekršiteljima koji smeće ne ostavljaju u tipizirane žute vreće od 120 litara, propisane novim pravilnikom o odvozu kućnog otpada, nego ga odlažu u čemu god stignu. “Krstarili” su najužim središtem grada U utorak navečer odatle su odvezli samo “propisno” smeće u žutim vrećama, a ostalo ostavili i poslali “očevidnu” ekipu. Putokaz do prekršitelja bio im je sadržaj smeća po kojem su strpljivo preturali. - Po računima se vidi iz kojih je trgovina i radnji to smeće izneseno. Malo je teže otkriti vlasnika otpada koje je iz stanova – pojašnjava komunalni redar Boris Gregačević. U manje od sat vremena, Boris je u svoju bilježnicu upisao sedam imena na čije će adrese stići prekršajne prijave.

 

– Ne znam tko je to iznio, nismo mi to bacili – branio se djelatnik jedne tvrtke ispred čijih je vrata bilo naslagano nekoliko crnih i plavih vreća. Nakon što je opazila komunalnog redara, djevojka koja je netom nepropisno odložila vreću, vratila se po nju i unijela ju u zgradu. Ovakve kontrole ubuduće će biti redovite.

 

Prošlo vrijeme prilagodbe

 

– U početku smo imali tolerancije prema građanima koji su ignorirali propise i ostavljali smeće u raznim vrećicama. No, novi način naplate i odvoza otpada je na snazi od 1. svibnja, vrijeme prilagodbe je, dakle, prošlo i na redu su represivne mjere – poručuje glasnogovornica Unikoma Tatjana Elez. Jedna žuta vreća stoji devet kuna pa ih pojedini građani ne kupuju jer su im, kažu, preskupe. No, glasnogovornica ističe kako je u toj cijeni i odvoz i odlaganje vreće smeća. – Smeće se može odlagati u stanadardizirane posude, metalne kontejnere i žute PVC vreće s logom Unikoma. Zabranjeno je ostavljati otpad u kutijama i vrećama. Takav otpad Unikom neće odvoziti – kaže Ivica Šiškić, voditelj Službe komunalnog redarstva. Prijave ranije nisu pisane pa Šiškić ne zna kako će one napisane nakon pretrage smeća proći na sudu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije