Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Na Todorićevoj je savjesti da odluči kako će dalje postupati'

Kolinda Grabar-Kitarović naglasila je da Pelješki most neće samo povezati državni teritorij i približiti Dubrovnik ostatku Hrvatske nego će povezati i teritorij Europske unije
25. listopada 2017. u 13:17 28 komentara 1414 prikaza
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović otvorila privremeni ured u Dubrovniku
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović danas je privremeno premjestila svoj Ured u Dubrovačko-neretvansku županiju i na svečanosti ispred zgrade županije najavila kako očekuje da će dobiti cjelovitiju sliku stanja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji te potaknuti rješavanje otvorenih pitanja za unaprjeđenje života u Dubrovniku i županiji s Vladom, resornim ministarstvima te svima drugima koji su odgovorni.

Kolinda Grabar-Kitarović i Vladimir Putin Službeni posjet U Sočiju počela nova faza rusko-hrvatskih odnosa

Novinari su predsjednicu pitali što bi poručila Ivici Todoriću.

"Neka pravosuđe svakako radi svoj posao, a na njegovoj je savjesti da odluči kako će dalje postupati", rekla je predsjednica, piše N1.

Upitana za mišljenje treba li Povjerenstvo za Agrokor nastaviti s radom, predsjednica je rekla da joj je jasno da zakon u određenoj mjeri ograničava rad.

"Kako su pokrenuti sudski postupci, jasno mi je da zakon u određenoj mjeri ograničava rad. Najvažnija je transparentnost i da građani nemaju dojam da im se nešto skriva. U konačnici, taj se zakon može i promijeniti, pravosuđe je to koje odlučuje o nečijoj krivnji", rekla je Grabar Kitarović.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović otvorila privremeni ured u Dubrovniku
1 / 12
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović otvorila privremeni ured u Dubrovniku

Na pitanje o službenim automobilima, odnosno o zahtjevu MUP-a da se kupe blindirani automobili, predsjednica je rekla da razumije taj zahtjev ministarstva. "Mi nismo tražili novo vozilo. Ja sam zadovoljna vozilom kojim se vozim. Najčešće se vozim kombijem, najviše je prostora i mogu stati moji suradnici. Ipak, razumijem zahtjev MUP-a, jer nemojte zaboraviti da Republiku Hrvatsku posjećuju strani državnici i da su česti zahtjevi za blindiranim vozilima. Osim toga, postoje i situacije kad su takva vozila potrebna", rekla je predsjednica.

Privremeni Ured predsjednice RH otvoren je izvedbom državne himne i podizanjem predsjedničke zastave ispred zgrade županije u palači Ranjina u povijesnoj jezgri Dubrovnika, a predsjednica države u govoru je podsjetila na važnost Dubrovnika i juga Hrvatske kroz povijest s posebnim naglaskom na teško razdoblje Domovinskog rata.

„Dubrovnik je stoljećima bio jedinstven prostor demokracije, kulture, duhovnosti, gospodarske uspješnosti i diplomatske umješnosti. Svi se divimo tim postignućima Dubrovačke Republike koja je bila ispred svog vremena. Zato je i grb grada Dubrovnika u kruni hrvatskog grba, kao memento te izvanredne povijesne uloge. Izvanrednu domoljubnu ulogu Dubrovčani i svi stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije na poseban su način posvjedočili i u Domovinskom ratu", rekla je Grabar-Kitarović.

Izrazila je zahvalu svim braniteljima te svima koji su ostali živjeti u gradu i županiji te su u tim teškim uvjetima, svatko na svoj način, pridonijeli slavnoj pobjedi u Domovinskom ratu.

Pelješki most bit će važan razvojni projekt

Grabar-Kitarović istaknula je vrijednost Dubrovnika kao svjetskog turističkog središta, što pred grad, županiju i državu postavlja posebne izazove, prije svega infrastrukturne kako bi se moglo odgovoriti na velik porast broja turista i turističkih dolazaka.

„U tom smislu modernizacija Zračne luke Dubrovnik od iznimne je važnosti kao primjer iskorištenosti europskih fondova. Svakako da Dubrovnik treba puno čvršće povezati s metropolom i drugim gradovima u državi. Problem je i uzak pojas županije, prekid državnog teritorija koji treba premostiti neophodnim Pelješkim mostom te raditi na daljnjoj cestovnoj povezanosti", rekla je predsjednica.

Naglasila je da "Pelješki most neće samo povezati državni teritorij i približiti Dubrovnik ostatku Hrvatske, nego će povezati i teritorij Europske unije te će biti značajan razvojni projekt za sve stanovnike Pelješca i okolnih otoka" te poručila da su zato bitne brze i jeftine brodske linije, što je neophodan preduvjet revitalizacije i održiva razvoja otoka.

Opet zaoštreni odnosi Uzvratni posjet Aleksandra Vučića Hrvatskoj odgođen do daljnjeg

"Bitno je obrazovanje, vodoopskrba, poticanje investicija te sve ostalo što će mlade zadržati na otocima“, kazala je predsjednica.

Posebno je istaknula kako turizam kao propulzivna, ali i osjetljiva djelatnost, ovisi o mnogo čimbenika te kako bi voljela da se više ulaže u druge grane privrednih djelatnosti.

„Prije svega mislim na razvoj male brodogradnje, poljoprivrede, vinarstva, ribarstva i drugih maritimnih djelatnosti, uz izvoznu orijentaciju, što je od najveće važnosti za ostanak stanovništva na otocima“, rekla je Grabar-Kitarović, koja je pritom istaknula i značaj rijeke Neretve te Luke Ploče za gospodarski razvitak juga Hrvatske, ali i upozorila na stagnaciju stanovništva.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović otvorila privremeni ured u Dubrovniku
1 / 5
Kolinda Grabar-Kitarović

Lokalnoj samoupravi više novca i više odgovornosti

„Po popisu je broj stanovnika smanjen za tri stotine, što nije tako velik pad kao u drugim županijama, ali ovakav 'status quo' ne omogućuje željeni gospodarski i svaki drugi razvoj. Potrebna je daljnja fiskalna i funkcionalna decentralizacija, kao jedan od preduvjeta razvoja svih hrvatskih krajeva. Lokalnoj samoupravi treba osigurati više novca i dati više odgovornosti“, rekla je Grabar-Kitarović.

Župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić istaknuo je u pozdravnom govoru zadovoljstvo što će predsjednica obići sve dijelove županije.

„Drago mi je da ćemo imati priliku razgovarati o onome što radimo, a posebno o problemima koje imamo. Vjerujem da će to pomoći njihovom rješavanju i vjerujem u uspješni boravak predsjednice u županiji“, rekao je župan Dobroslavić.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković podsjetio je na važnost Dubrovnika kroz povijest, ali i dodao kako unatoč brojnim turističkim uspjesima postoji nezadovoljstvo građana činjenicom da su cestovno izolirani, a "maćehinskim odnosom" nacionalnog avioprijevoznika Croatia Airlinesa i zračno izolirani od svoga glavnog grada.

„Ovo je možda jedini grad u državi u kojem pošta s jednog kraja grada na drugi putuje četrnaest dana pa se i kroz to vidi nemaran odnos prema našem gradu. Međutim, tu našim mukama nije kraj. Najbolji pogled na ovaj biser Mediterana pruža se s brda Srđ, simbola obrane Dubrovnika. A gore se najbrže dolazi žičarom, čiji vlasnici od 2011. godine ne plaćaju koncesijsku naknadu gradu. Milijuni kuna kojima smo mogli sagraditi vrtiće, škole ili dom umirovljenika nisu nam, nažalost, podmireni. "

"Nadležni kao da mirno i nezainteresirano gledaju kako to već godinama prolazi. Stoga smo uvjereni, poštovana predsjednice, da ćete se svojim autoritetom zauzeti za ovaj grad i njegove građane“, rekao je Franković.

Kolinda Grabar-Kitarović Dan neovisnosti Predsjednica Grabar Kitarović: Naša stvarna snaga je u zajedništvu

Predsjednica će obići najjužniju hrvatsku županiju od Prevlake do Lastova

Ured predsjednice Grabar-Kitarović bit će otvoren do nedjelje, 29. listopada, a u pet dana predsjednica će obići najjužniju hrvatsku županiju od Prevlake do Lastova.

Prvog dana boravka na jugu Hrvatske predsjednica će u svom privremenom Uredu održati sastanke s gradonačelnicima, načelnicima i predstavnicima županije, dubrovačkim biskupom mons. Matom Uzinićem, rektorom dubrovačkog Sveučilišta Nikšom Burumom te predstavnicima udruga hrvatskih branitelja. Bit će organiziran i prijam građana, a predsjednica će u popodnevnim satima posjetiti Župu dubrovačku i tamošnji dječji vrtić. Potom će u Konavlima položiti vijence i zapaliti svijeće ispred spomenika 'Konavoska mati' te za kraj prvog dana obići Prevlaku.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović otvorila privremeni ured u Dubrovniku
1 / 6
Kolinda Grabar-Kitarović i Vladimir Putin

U četvrtak će se predsjednica u Stonu sastati sa školjkarima te predstavnicima državnih, županijskih i općinskih tijela te stručnih ustanova uključenih u projekt izgradnje Pelješkog mosta. U popodnevnim satima u Orebiću slijedi sastanak s najpoznatijim županijskim vinarima, a u Korčuli susret s gradonačelnikom i načelnicima korčulanskih općina te posjet Domu kulture. U Blatu će obići pogon brodogradilišta Radež d.d., u Veloj Luci imat će sastanak s općinskim predstavnicima, a potom u Korčuli nazočiti korčulanskoj viteškoj igri Moreški.

Predsjednica će svoj treći dan iskoristiti za posjet otocima Lastovo, Mljet i Šipan, a u popodnevnim satima u Dubrovniku će sudjelovati u programima obilježavanja obljetnica smrti Marina Držića, Ruđera Boškovića i Nikole Božidarevića te 90 godina Dubrovačke gimnazije, nakon čega će posjetiti 700 godina staru ljekarnu 'Mala braća'.

U subotu će predsjednica Grabar-Kitarović u Slanom imati sastanak s općinskim čelništvom te obići tamošnji Knežev dvor. U Opuzenu će imati susret s gradskim čelnicima i uzgajivačima mandarina te će obići Arheološki muzej Narona. U Metkoviću će predsjednica nazočiti kratkom kulturno-umjetničkom programu te obići lokalni Dom zdravlja i dnevnu bolnicu. U Pločama će se susresti s predstavnicima Luke Ploče d.d. i Lučke uprave, a upoznat će se i s projektom Marine u Metkoviću.

Posljednjeg dana boravka u toj županiji predsjednica će u Dubrovniku nazočiti svečanom obilježavanju 25. obljetnice deblokade Dubrovnika i oslobađanja juga Hrvatske.

Himnu 'Lijepa naša domovino' izvela je klapa Ragusavecchia iz Cavtata, a državnu zastavu podigao je Mario Šurković, član Plivačkog kluba Jug, inače višestruki prvak i državni rekorder u plivanju.

Ovo je deseto premještanje Ureda predsjednice Republike izvan Zagreba.

Kolinda Grabar-Kitarović POČASTI Predsjednica posmrtno odlikovala poginuloga hrvatskog branitelja Branka Zemljariča patrijarh kiril I. 'ujediniti stavove' Patrijarh Kiril susreo se s hrvatskom predsjednicom Herman Gref u sočiju Što je Gref točno rekao o sastanku s hrvatskom predsjednicom
Likovi Matana i Šunje
NI MATAN NI ŠUNJE NE MOGU PREKO
Pustoš uz granicu: U BiH su kupovali gajbu piva za 40 kuna, gorivo za dvije, lijekove... Toga više nema
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?